Isotis

ISOTIS N.V. MELDT RESULTAAT 1e KWARTAAL 2003 Herstructurering afgerond ­ Focus op Groei

Lausanne / Bilthoven, 19 mei 2003 ­ Biochirurgie-onderneming IsoTis S.A. (SWX/Euronext Amsterdam: ISON) maakt vandaag haar resultaten bekend over het eerste kwartaal eindigend op 31 maart 2003.

Hoogtepunten Q1
Operationeel

· Substantiële herstructurering van de productpijplijn aangekondigd en afgerond
· CE merk voor osteoinductieve synthetische botvervanger OsSaturaTM
· Brede distributieovereenkomst met BEGO voor OsSatura Dental
· Inclusie patiënten voor Fase II Allox studie (multicenter, 98 patiënten) voor chronische wonden op schema

· Aangekondigde verkoop van dochteronderneming Chienna (geneesmiddelenafgifte) aan OctoPlus (transactie op 14 mei afgerond)

Financieel (kerncijfers pro forma)

· Productverkopen 549,000 ­ 6% hoger met teruggebrachte product portfolio en inclusief eerste OsSatura verkopen

· Netto verlies 4,5 miljoen ­ 34% lager, reflecteert eerste effecten kostenbesparende maatregelen
· Kaspositie 75,3 miljoen per 31 maart 2003 ­ herstructureringskosten betaald in Q1
· Op budget voor reductie van het verlies met 50% in 2003
Gang van zaken eerste kwartaal 2003
Na afronding van de fusie in Q4 2002 heeft de onderneming haar ontwikkelingspijplijn geëvalueerd om daaruit de producten te selecteren met het beste winstpotentieel, teneinde het risicoprofiel van de onderneming terug te brengen. De eerste resultaten van deze uitgebreide programma-evaluatie en de daaruit voortkomende bedrijfsreorganisatie zijn begin januari 2003 bekend gemaakt. Doel van het selectieproces was om alleen die programma's te behouden die winstgevend zijn en/of die in potentie de hoogste inkomsten en winst kunnen genereren. Het resultaat is een zeer sterk gefocuste productpijplijn die voor 2003 zal uitmonden in een 50% reductie van het verlies tot ongeveer 14 miljoen en heeft geleid tot een personele reductie van 31%. Het herstructureringsproces werd op 7 januari aangekondigd en werd voor het einde van het eerste kwartaal afgerond.

Orthobiologie
Orthobiologie is het veld dat zich bevindt op het breukvlak tussen medische hulpmiddelen en biologie en zich richt op het ontwikkelen van een nieuwe generatie van geavanceerde orthopedische hulpmiddelen. Met een unieke basis in biomateriaal-wetenschappen, celbiologie en productontwikkeling is IsoTis bij uitstek goed gepositioneerd om haar positie binnen de medische hulpmiddelen verder uit te bouwen.

In februari heeft IsoTis OsSatura gelanceerd, de eerste CE-gecertificeerde synthetische botvervanger die osteoinductief is. In maart heeft IsoTis een brede distributieovereenkomst gesloten met BEGO, een van de toonaangevende bedrijven in de tandheelkundige sector, voor OsSatura Dental. In januari heeft IsoTis een zogenaamde 510 (k) aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).


1



De onderneming verwacht Amerikaanse goedkeuring te verkrijgen voor OsSatura in de loop van 2003, teneinde OsSatura ook in de Verenigde Staten te kunnen introduceren.

Verkopen van IsoTis' SynPlug, een cement restrictor voor gecementeerde heupimplantaten, en overige op PolyActive gebaseerde medische hulpmiddelen, hebben substantieel bijgedragen in de productverkopen in het eerste kwartaal 2003.

De ontwikkeling van PolyActive BCP, een volledig synthetisch product ter behandeling van bot- kraakbeendefecten en VivesCart, IsoTis' tissue engineered autoloog kraakbeenproduct, verloopt voor- spoedig met verschillende in vivo studies die in het eerste kwartaal 2003 zijn gestart.

Wond management
IsoTis' belangrijkste productkandidaat in dit segment is Allox, een veel belovend allogeen "off-the-shelf" product ter behandeling van moeilijk helende huidzweren. Allox is in Fase II multicenter studies, en de inclusie van patiënten verloopt voorspoedig. IsoTis verwacht de fase II studies tegen het einde van 2003 af te kunnen sluiten. De overdracht van de AcuDress technologie naar de faciliteiten van IsoTis in Bilthoven is bijna afgerond en AcuDress kan CellActive Skin bij de behandeling van brandwondpatiënten in Duitsland en Zwitserland gaan vervangen.

Recente gebeurtenissen
In februari heeft IsoTis aangekondigd dat ze een intentieverklaring heeft getekend met betrekking tot de verkoop van haar, op geneesmiddelenafgifte gerichte, dochteronderneming Chienna aan OctoPlus, een onderneming gericht op afgifte en formulering van geneesmiddelen. Op 14 mei jongstleden werd de verkoop van Chienna afgerond. IsoTis zal een bedrag in contanten ontvangen, in mijlpaalbetalingen, en in royalties zodra producten gemaakt op basis van de Chienna-technologie verkocht gaan worden. IsoTis behoudt de rechten op geneesmiddelenafgifte in orthopedische toepassingen.

Jacques Essinger, Chief Executive Officer, IsoTis S.A. zei:

"Er is enorm veel gebeurd in het eerste kwartaal. Terwijl we enerzijds zakelijk onze ogen op de bal moesten houden, was het anderzijds van groot belang om de reorganisatie, met vaste hand maar wel fair, door te voeren. Het eerste deel van de fusie, het terugbrengen van het risicoprofiel, is nu afgesloten. Nu kunnen management en bedrijf gaan werken aan de volgende stap en zich richten op het verhogen van het opbrengstenprofiel van de onderneming. Zeer positief waren de goedkeuring van OsSatura en de distributieovereenkomst die wij met BEGO wisten te sluiten. De markt reageert zeer geïnteresseerd op deze bijzondere botvervanger. Op onze zeer solide financiële basis ­ 75.3 miljoen op 31 maart ­ zullen wij in 2003 onze orthobiologie business uitbouwen en onze wond management producten verder ontwikkelen. Tevens verkennen wij zeer actief externe groeimogelijkheden die de potentie hebben om de winstgevendheid van de onderneming dichterbij kunnen en brengen en verhogen."

Vooruitzichten
Management is voornemens de onderneming winstgevend te maken op basis van de huidige strategie en de ter beschikking staande kasreserves. Om dit te bereiken zal prioriteit worden verleend aan het vormgeven van een sterke productpijplijn en een efficiënt distributienetwerk, en aan kostenbeheersing en strikt budgetmanagement, te beginnen met een geschatte reductie van het verlies tot ongeveer 14 miljoen in 2003. Dit zal de basis leggen voor het creëren van een winstgevende, duurzame middelgrote biochirurgie-onderneming die volgens de verwachting van het management op basis van de huidige productportefeuille tussen de 15 tot 20 miljoen inkomsten zal genereren binnen drie jaar. Echter, op grond van de huidige mogelijkheden die het management, als onderdeel van de externe groeistrategie van


2



de onderneming, aan het onderzoeken is, zouden de inkomsten binnen drie jaar substantieel hoger kunnen zijn.

PROFORMA KERNCIJFERS 1 JANUARI ­ 31 MAART 2003

Aangezien de fusie tussen IsoTis N.V. en Modex S.A. op 3 december 2002 formeel zijn beslag kreeg, hebben wij proforma financiële resultaten bijgevoegd om de operationele performance van de combinatie op kwartaalbasis te kunnen vergelijken. Om de vergelijking verder te vergemakkelijken zijn in deze proforma gegevens niet de negatieve goodwill en het minderheidsbelang opgenomen die het gevolg zijn van de fusie. De proforma resultaten zijn opgenomen op bladzijde 5 van dit persbericht.

Pro Forma resultaten Q1, 2003
In het eerste kwartaal 2003 stegen de productverkopen voor de groep met 6% tot 549.000, ondanks de substantieel afgenomen productpijplijn van IsoTis en het feit dat de onderneming na de fusie een belangrijke reorganisatie heeft doorgevoerd. De eerste verkopen van OsSatura, gelanceerd in februari, werden in maart gerealiseerd. De totale inkomsten voor de groep namen af tot 722.000, ten opzichte van
1,05 miljoen in Q1 2002. Deze afname was voornamelijk het gevolg van lagere overheidssubsidies veroorzaakt door het afstoten van veel onderzoeksprogramma's als gevolg van de prioritisering van de productontwikkelingportfolio.

Totale kosten namen af met 33% tot 5,6 miljoen in vergelijking met Q1 2002. Onderzoek en ontwikkelingskosten namen af van 4,4 miljoen in Q1 2002, tot 2,7 miljoen in Q1, 2003. Verkoop, algemene en beheerskosten bedroegen 2 miljoen, een daling ten opzichte van 3,1 miljoen in Q1, 2002.

De lagere inkomsten werden meer dan gecompenseerd door het lagere kostenniveau. Dit resulteerde in een nettoverlies van 4,5 miljoen in het kwartaal eindigend op 31 maart 2003, 31% lager dan het nettoverlies van 6,8 miljoen in het kwartaal eindigend op 31 maart 2002. De onderneming is goed op weg om de 50% reductie van het verlies in 2003 te bereiken.

Per 31 maart 2003, had IsoTis een kaspositie van 75 miljoen, vergeleken met 81 miljoen op 31 december 2002. De kasuitstroom in het eerste kwartaal 2003 was 5,6 miljoen, een relatief hoog bedrag, als gevolg van de betalingen van herstructureringskosten die in 2002 als kosten zijn opgenomen. De kasuit- stroom van de huidige activiteiten zal naar verwachting in de komende kwartalen substantieel lager liggen.

Het jaarverslag van de onderneming is beschikbaar vanaf 23 mei 2003. Om een exemplaar te verkrijgen kunt u een verzoek sturen aan de investor relations afdeling van IsoTis (Postbus 98, 3720 AB Bilthoven. Een pdf versie is al beschikbaar op de corporate website. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders van IsoTis vindt plaats op 5 juni om 14:00 uur in Musée Olympique in Lausanne, Zwitserland. Op 6 juni om 11:00 uur zal een informatieve bijeenkomst voor aandeelhouders plaatsvinden ten kantore van de onderneming in Bilthoven.



Isotis