FNV

FNV: 'Aan de kant gezet, minder werk en harde regels'

Aan de kant gezet, minder werk en harde regels
De federatieraad van de FNV, maandagavond 19 mei in spoedzitting bijeen, is geschokt door de harde kabinetsplannen. Mensen kunnen door dit beleid niet meer meedoen, maar worden aan de kant gezet. Het kabinetsbeleid leidt tot minder werk en bezuinigt de economie kapot. Er komen misschien minder regels voor ondernemers, maar meer regels voor burgers. 'Aan de kant gezet, minder werk en harde regels en sancties voor gewone mensen', zou een passender slogan zijn De voorgestelde maatregelen hebben grote negatieve gevolgen voor de samenhang in onze samenleving. De tweedeling wordt verder versterkt met een opeenstapeling van harde maatregelen en de onzekerheid wordt vergroot.

Kortom er wordt teveel en verkeerd bezuinigd. De - strijdbare - Federatieraad heeft afspraken gemaakt over de opstelling en aanpak van de FNV de komende maanden.

De FNV stuurt een eerste scherpe reactie op hoofdlijnen naar de Tweede Kamer, waarin de gevolgen voor de samenleving van het voorgenomen beleid staat beschreven.

De vakcentrale probeert de komende weken de politieke besluitvorming te beïnvloeden om het onheil te keren. De FNV verwacht in juni met het kabinet om de tafel te gaan voor een eerste kennismaking en verkenning van mogelijke gesprekspunten. Dan zal blijken of vruchtbaar overleg mogelijk is.

Inmiddels wordt de achterban van de FNV geïnformeerd over het kabinetsbeleid en wordt gepeild wordt hoe de leden hierop willen reageren.

De Federatieraad heeft een actiecomité in het leven geroepen, dat plannen voor eventuele acties tegen het regeringsbeleid uitwerkt. De FNV gaat, waar mogelijk, coalities vormen met andere maatschappelijke organisaties, die zich verzetten tegen het beleid.

In ieder geval zal op korte termijn actie worden ondernemen tegen de nieuwe bijstandswet en de sollicitatieplicht voor 57,5 jarigen.

September wordt volgens de vakbondstop een belangrijke maand. Dan wordt de arbeidsvoorwaardennota gepresenteerd, waarin het prépensioen en een aanvulling op de uitkering bij ziekte, zeer zware thema's zullen zijn.

De FNV verwacht acties in veel sectoren. Ook wil de FNV de dagen rond Prinsjesdag aangrijpen om aandacht te vragen voor een alternatief beleid.

De Federatieraad verklaarde altijd in voor overleg te zijn, eventueel alleen op deelonderwerpen, zoals het oplossen van de jeugdwerkloosheid.

De belangenbehartiging van de leden staat voorop en is de drijfveer voor het handelen. Als het overleg echter niet tot resultaten leidt zullen omvangrijke acties onontkoombaar zijn.

Meer informatie FNV Voorlichting, Els Tieman, 06 - 53 15 92 26

19 mei 03 21:39