PERSBERICHT - 2003-05-19

Kroatië nog steeds sterk in de lift

Toeristisch persbulletin Kroatië, mei 2003

Kroatië zit in de lift. Meer en meer Nederlanders ontdekken de veelzijdigheid van dit Mediterrane vakantieland. Zo melden de Nederlandse reisorganisaties dit jaar een stijging in het aantal autovakanties naar Kroatië met maar liefst 53 % ten opzichte van 2002. Het land profiteert van de zoektocht van vakantiegangers naar bestemmingen die niet beïnvloed worden door de oorlog in Irak en het Sars-virus.

veel van zijn oude vooroorlogse populariteit als vakantieland aan het terugwinnen is. De ongerepte natuur, de schone zee en stranden, het gunstige prijsniveau en de goede bereikbaarheid vanuit Nederland dragen daar zeker aan bij.

Informatie over Kroatië als vakantiebestemming is aan te vragen via telefoonnummer 0900-20 22 102 of via www.kroatischverkeersbureau.nl.

Wegen in Kroatië sterk verbeterd

De afgelopen jaren heeft Kroatië veel geïnvesteerd in de bouw en verbetering van het wegennet. Zo was Dalmatië tot voor kort alleen te bereiken via de weliswaar prachtige, maar helaas ook onveilige kustweg. Die situatie is nu al sterk verbeterd. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een snelweg die Zagreb moet verbinden met het uiterste zuiden van Kroatië.

Hierdoor is de Zadar regio (Midden Dalmatië) inmiddels al gemakkelijk te bereiken. Ook de reis van Rijeka naar Zagreb is een stuk comfortabeler geworden. Langs de nieuwgebouwde snelwegen, waarvoor tol betaald moet worden, zijn tankstations, restaurants en parkeerplaatsen gerealiseerd.

Naast de aanleg van bovengenoemde snelwegen zijn ook bestaande wegen aangepakt. Aan het begin van het toeristen seizoen zullen 191 kilometer aan wegen voorzien zijn van nieuw asfalt.

Marco Polo Festival op Korcula

Van 11 tot en met 13 juli aanstaande staat het Kroatische eiland Korcula helemaal in het teken van het Marco Polo Festival. Een driedaags spektakel waarbij zang en wijn een centrale plaats innemen. Zo vinden er voorstellingen plaats van traditionele, internationale en lokale muziek en worden er wijnproeverijen gehouden met lokale wijnen. Het festival is genoemd naar de beroemde wereldreiziger Marco Polo die afkomstig is van het eiland.

Het eiland Korcula maakt deel uit van de eilandengroep in de Adriatische Zee voor de oostkust van Kroatië. Naast de prachtige ligging en natuur kent het eiland een aantal bekende steden, zoals Korcula en Lumbarda. De stad Korcula wordt gezien als een van de meest aantrekkelijke en best bewaard gebleven Middeleeuwse steden in het Middellandse Zeegebied. Dit historische middelpunt van het eiland is prachtig gelegen op een schiereiland in zee. Meer informatie over Korcula en het Marco Polo Festival is te vinden op www.korcula.net.

Natuurwonder: het rode en het blauwe meer

In het diepe zuiden van Kroatië, tussen Split en Dubrovnik, kan een bijzonder natuurfenomeen worden bekeken: de meren van Imotski. Vooral het Rode en het Blauwe meer bieden een spectaculaire aanblik door hun afmetingen en kleuren.

De meren bevonden zich oorspronkelijk in grote grotten, maar door verschuivingen in de aardkorst zijn de meren bloot komen te liggen. Het Blauwe meer is gelegen ten noordwesten van de stad Imotski in een 200 meter diepe krater. Watervallen omlijsten het geheel. Een kilometer verderop ligt het Rode meer. De bodem van dit meer bevindt zich op 500 meter van de oppervlakte, wat het tot een van de diepste meren van Europa maakt. De rode rotswanden om het meer hebben het meer zijn naam gegeven.

Ook duikers hebben trouwens de schoonheid van de meren ontdekt. Zij beschouwen de twee meren als een van de best bewaarde avontuurlijke geheimen. Meer informatie is te vinden op www.imotski.hr.

Chartervlucht vanuit Eelde naar Kroatië

De Kroatische luchtvaartmaatschappij Air Adriatic start op 27 mei a.s. met een wekelijkse chartervlucht van luchthaven Eelde naar de Adriatische kust in Kroatië. De vlucht wordt uitgevoerd in samenwerking met reisorganisatie Me Tours in Roden.

Elke dinsdag tot en met 23 september wordt met een Fokker 100 of een MD82 gevlogen naar zowel de Noord-Kroatische kustplaats Rijeka als naar de eeuwenoude stad Dubrovnik, gelegen aan de zuidkust van het land.

Meer informatie over de mogelijkheden kan worden verkregen bij Me Tours, telefoon 050-5029957, www.metours.nl.

Het Dubrovnik Zomerfestival

Deze zomer vindt voor de 54e keer het Dubrovnik Zomerfestival plaats. Van 10 juli tot 25 augustus bruist de stad van de vele culturele activiteiten die er georganiseerd worden. Deze grootste en belangrijkste culturele manifestatie in Kroatië trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers, onder wie vele buitenlandse toeristen.

Naast balletvoorstellingen en tentoonstellingen, vinden er onder andere concerten, operas en theatervoorstellingen plaats. Zo zijn er optredens van het Zagreb Filharmonisch Orkest en de bekende Russische violist Peter Tretykov. De prachtige Renaissance/Barok stad Dubrovnik in Zuid-Kroatië vormt een ideaal decor voor het populaire festival. Meer informatie over het programma is te vinden op www.dubrovnik-festival.hr.

Kroatië: een waar zeileldorado

Velen hebben al ontdekt dat Kroatië een waar eldorado is voor zeilen en andere vormen van watersport. De Kroatische kustlijn leent zich dan ook bij uitstek voor ontspannen zeiltochten. De vele natuurlijke havens, ongerepte baaien en duizenden eilanden zijn de garantie voor een vakantie vol afwisseling in een prachtige omgeving.

Een echte aanrader is een meerdaagse zeiltocht langs de Kroatische kust. Vooral de duizenden ongerepte eilanden die langs de kust liggen bieden een prachtige omgeving voor dergelijke tochten. Onderweg kan overal worden aangelegd op zowel bewoonde als onbewoonde eilanden. Al zeilend kan men genieten van het mooie weer, de blauwgroene schone zee en de fraaie uitzichtpunten.

Kroatië kent 48 jachthavens en bovendien 13.000 aanlegpunten in zee en 7.500 aan land. Er wordt veel geïnvesteerd in het kwaliteitsniveau van de jachthavens, zodat deze steeds zijn aangepast aan de wensen en behoeften van de gasten. Vele jachthavens bieden een breed scala aan diensten aan, zoals eetgelegenheden, water en electra, verhuur van boten, accommodatie in appartementen en beveiliging van de eigendommen van gasten.

Zeilers die liever niet met hun eigen boot komen hebben de keuze uit een groot aanbod aan charter bedrijven, waar zowel motorboten als zeilboten kunnen worden gehuurd. Er bevinden zich 101 geregistreerde charter bedrijven in Kroatië die gezamenlijk circa 1900 schepen aanbieden.

Meer informatie is te krijgen bij het Kroatisch Verkeersbureau, tel. 0900-20 22 102, www.kroatischverkeersbureau.nl.

Noot voor de redactie (