Korps: Friesland, plaats: Fryslân 20-05-2003
Politieberichten van 19/5 (13.00 uur) t/m 20/5 (07.00 uur)

Drachten: inbraak woning
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Hooizolder. Men kwam binnen door het slot van de toegangsdeur te forceren. Uit de woning is voornamelijk geluidsapparatuur gestolen. De 34-jarige bewoner deed aangifte.

Kollum: diefstal CV-ketels
Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend zijn twee CV-ketels gestolen vanuit in aanbouw zijnde woningen aan de Van Aylvastraat. Er waren geen sporen van bnraak. Namens de eigenaar, een bouwbedrijf uit Lutjegast, deed een 41-jarige man uit Buitenpost aangifte.

Burgum: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 15.55 uur vond op de Nieuwstad een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfietser. Een 56-jarige man uit Balk reed met zijn auto over de Nieuwstad. Hij wilde linksaf een inrit inrijden, maar had de uit tegenovergestelde richting komende bromfietser over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser, een 18-jarige jongeman uit Sumar, kwam ten val tegen de achterzijde van een geparkeerde auto. Hij is met pijnklachten aan het been overgebracht naar het MCL-zuid.

Wirdum: inbraak woning
Maandag tussen 09.30 en 11.15 uur is ingebroken in een woning aan de Marwertsterdyk. Het is niet bekend hoe men binnen is gekomen. De gehele bovenverdieping werd doorzocht. De bewoner, een 34-jarige man, mist een geldkistje met contant geld.

Drachten: woninginbraak
Maandag tussen 06.00 en 127.30 uur is ingebroken in een woning aan de Schwartzenberghlaan. Men kwam binnen door een raam te forceren. Vanuit de woning werd vrijwel nieuwe huishoudelijk apparatuur (magnetron en stofzuiger), een TV en een stereoset ontvreemd. De 28-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 16.45 vond op het Oostergoplein een ongeval plaats tussen twee personenautos. Voor het verkeerslicht stond een 72-jarige man uit Nieuwehorne te wachten. Een 20-jarige jongeman uit Vegelinsoord had dat niet in de gaten, zag niet dat die auto stilstond, en botste er achterop. Een 46-jarige vrouw uit Nieuwehorne, een passagiere van de man uit Nieuwehorne, liep nekpijn op en is overgebracht naar het MCL-zuid.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Maandag omstreeks 23.45 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Zwettestraat. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Vanuit het bedrijf werd een beeldscherm weggenomen. Daar de politie na het afgaan van het alarm zeer snel ter plaatse was, is met behulp vaneen politiehond het gebouw doorzocht. Er werd achter geen dader meer aangetroffen. Vandaag, dinsdag, zal een technisch onderzoek worden uitgevoerd. Er met nog aangifte worden gedaan.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 01.25 uur werd op het Zaailand een 29-jarige vrouw uit Heerenveen gecontroleerd. Aanleiding was dat zij met haar auto het fietspad volgde. Bij controle bleek ze te hebben gedronken. Aan het bureau blies zij 355 ug/l. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn kreeg een rijverbod.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandagavond om 22.00 uur is een 28-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak. Surveillerende politiemensen zagen hem met een grote zak bij een woning aan de Willem Lodewijkstraat vandaan komen. Toen hij op de fiets wilde stappen werd hij aangesproken. In de zak bleek geluidsapparatuur te zitten. Ook bleek in de woning waar hij vandaan kwam ingebroken te zijn. Van de woning was een ruit van de voordeur kapot. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Bij nader onderzoek bleek ook de fiets die hij bij zich had gestolen te zijn. De bewoner, een 35-jarige man, deed aangifte.

Oosterwolde: diefstal personenauto
In de nacht van maandag op dinsdag is vanaf de Dorprichterstraat een personenauto gestolen. Het betreft een rode Citroen Berlingo, kenteken VV-HB-27. Vermoedelijk is eerst een ruit van de auto ingeslagen om er in te komen. Het glas werd nog op straat aangetroffen. De eigenaar, een 62-jarige man uit Oosterwolde, deed aangifte.

Leeuwarden: aanhoudingen na vermeende bedreiging Maandagavond omstreeks 18.45 uur voelde een 20-jarige jongeman uit Leeuwarden zich zodanig bedreigd, dat hij aangifte deed. Lopende op de Groningerstraatweg was hij ingehaald door een auto, die voor hem stopte. De bestuurder was uitgestapt en op hem afgekomen. De aangever voelde zich hierdoor bedreigd en verweerde zich met zijn paraplu. Ook zou de bestuurder met een mes gekomen zijn, waarna de aangever wegvluchtte. Met de aangever werd de omgeving afgezocht naar de verdachte. Die werd met een vriend aangetroffen op het Dragoonsplein. Het betrof een 44-jarige man uit Leeuwarden. De verdachte en zijn vriend, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden werden aangehouden verzette zich beiden. Hierop werd pepperspray gebruikt om het verzet te breken. Daarna bemoeide zich ook de echtegenote van de eerste verdachte er mee. Ook zij werd gepepperd en aangehouden. Toen ook een nog een omstanders, een 33-jarige Leeuwarder zich er mee bemoeide werd voor de 4e keer pepperspray gebruikt. Aan het bureau bleek dat er voor de bedreiging geen bewijs was. Beide verdachten zijn wel ingesloten in verband met het gepleegde verzet.

Bureau Communicatie 058 880 8272