Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-122

Den Haag, 20 mei 2003

Gezonde financiële sector basis voor economische ontwikkeling

Minister Hoogervorst van Financiën heeft het afgelopen weekend een vergadering bijgewoond van de IMF/Wereldbank-kiesgroep. In zijn afsluitende persconferentie beklemtoonde hij het belang van een gezonde en concurrerende financiële sector als basis voor een goede economische ontwikkeling voor transitielanden, landen die in overgang zijn van een centraal geleide economie naar een vrije markteconomie.

IMF en Wereldbank zijn samenwerkingsverbanden van (vrijwel) alle landen ter wereld. Het IMF heeft als doel heeft het bevorderen van internationale monetaire samenwerking, stabiliteit van wisselkoersen en economische groei. De Wereldbank heeft als doel het verminderen van de armoede in de wereld. Alle lidstaten zijn vertegenwoordigd in het bestuur van IMF en WB. Niet alle landen hebben echter zelf zitting in het dagelijks bestuur, omdat dat met zoveel landen niet werkbaar zou zijn. Sommige landen worden daarom door een ander land vertegenwoordigd in een zogenaamde kiesgroep. Nederland is voorzitter van zo'n kiesgroep en vertegenwoordigt, naast Nederland, de volgende 11 landen: Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Georgië, Israël, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Oekraïne, Roemenië. De 12 landen van de kiesgroep worden bij het IMF vertegenwoordigd door Jeroen Kremers, voormalig plaatsvervangend thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, en bij de Wereldbank door Ad Melkert. Zij behartigen de belangen van alle leden van de kiesgroep.

In de ochtendsessie van zaterdag, stond, onder voorzitterschap van minister Hoogervorst, een aantal speeches gepland, gevolgd door discussies. Bankpresident Nout Wellink hield een speech over de relevantie van de theorie van de Oostenrijkse econoom Schumpeter inzake "creative destruction" voor transitielanden. Wellink gaf aan waarom hij, ondanks het korte tijdsbestek, optimistisch was over de mogelijkheden van transitielanden om hun financiële sector in betrekkelijk korte tijd op te bouwen. V. Sundararajan van het IMF gaf vervolgens een presentatie over het belang van Financial Sector Assessment Programs (FSAP) van het IMF in transitielanden. Shigeo Katsu van de Wereldbank ging in op de vraag hoe de privatisering van staatsbanken het beste kan worden aangepakt. Tijdens het middagprogramma, dat werd voorgezeten door staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne, informeerden de bewindvoerders Jeroen Kremers en Ad Melkert de kiesgroepleden over hun activiteiten bij IMF en Wereldbank. Het formele deel van de kiesgroepbijeenkomst werd afgesloten door een speech van de Macedonische minister van Financiën Petar Gosev. Hij beschreef de politiek die hij voerde en de prioriteiten die hij hanteerde bij de herstructurering van de Macedonische economie en staatsfinanciën. Door de vijandelijkheden met etnische Albanezen in 2000 is de economische groei in Macedonië bijna tot stilstand gekomen. Langzaam krabbelt het land nu weer op, maar er is nog een lange weg te gaan.

In de afsluitende persconferentie gaf minister Hoogervorst aan dat de bijeenkomst nog weer eens duidelijk had gemaakt met welke enorme snelheid transitielanden de omslag maken en moeten maken van een centrale geleide economie naar een markteconomie. Men moet vaak de hele economie van de grond af aan opbouwen. De financiële sector is daarbij van cruciaal belang. Tijdens de bijeenkomst was gebleken dat een aantal landen, bij gebrek aan voldoende eigen expertise voor een omvangrijke financiële sector, goede ervaring had met "geïmporteerde" kennis en ervaring: buitenlandse banken die zich vestigen in het land.

Hoogervorst benadrukte verder het belang van een consequent privatiseringsprogramma. Voor de verzamelde Macedonische media memoreerde Hoogervorst de uitstekende relaties tussen Nederland en Macedonië. Die relatie komt onder andere tot uitdrukking in de structurele ontwikkelingsrelatie die Nederland onderhoudt met Macedonië.

Het belang van deze kiesgroepbijeenkomsten is groot. Niet alleen vanwege kennisontwikkeling en -uitwisseling tussen kiesgroeplanden in het formele gedeelte van het programma, maar ook vanwege de directe informele contacten tussen ministers en centrale bankiers uit de verschillende landen. Het zondagprogramma bevatte dan ook een informeel programma. De delegatie bezochten het Ochrid-meer. Hier is in 2001 het akkoord getekend dat een einde moest maken aan spanningen en vijandelijkheden tussen de Albanese bevolkingsgroep en de Macedoniërs.