Gemeente Maastricht

21 mei 2003

Schoonmaakactie Wittevrouwenveld

`Geen droom, Wittevrouwenveld schoon', onder deze titel vindt in de week van 23 mei een grote schoonmaakactie in Wittevrouwenveld plaats. De hele week zullen de medewerkers van stadsreiniging de straten van de buurt onderhanden nemen. Betrokken bewoners worden door middel van een kaart op de hoogte gebracht wanneer en hoe laat er in hun straat geveegd gaat worden. Vrijdagmidddag 23 mei is er een gezamenlijke zwerfvuil-ophaalactie met medewerking van basisschoolleerlingen, woningbouwcorporaties, Trajekt, Buurtbeheerbedrijf en Wittevrouwenveld Actief. De middag gaat van start om 13.00 uur op het Voltaplein met een afvalspel voor de deelnemende scholen. Om 13.30 uur zullen de wethouders Mesman en Keijmis het officiële startschot geven voor de opruimactie. Om 16.30 uur zal de gezamenlijke afsluiting plaatsvinden aan de Burgemeester Van Oppenstraat met de overhandiging van het cadeau aan de buurt voor de actieve vrijwillige bijdrage aan een schonere buurt.

Inspraak bouwplan (19 koopwoningen) Prins Mauritslaan / Scharn

Voor het terrein gelegen achter de woningen van de Prins Mauritslaan, de Heerdergroenweg en de Scharnerweg is een bouwplan ontwikkeld. Het gaat om de bouw van 19 grondgebonden koopwoningen, deels geschakelde woningen en enkele losstaande huizen (hogere middensector). Dit terrein is al sinds de vaststelling van het bestemmingsplan `Rijksweg 75' bestemd voor woningbouw. De locatie is grotendeels eigendom van Stienstra, thans StienstraNouville ontwikkelaars.

Inmiddels heeft StienstraNouville het initiatief genomen om een bouwplan in ontwikkeling te nemen en te realiseren. Het bouwplan dat voorligt, komt grotendeels overeen met de bepalingen van het bestemmingsplan. In nauw overleg met de gemeente is vanwege de kwaliteit van het plan op enkele punten afgeweken van het bestemmingsplan. Daarom zal conform de WRO (Wet Ruimtelijke Ordening) de voorgeschreven procedure gevolgd worden voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Op maandag 26 mei vindt er een inspraakbijeenkomst plaats voor omwonenden en andere belangstellenden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het Novotel, Sibemaweg 10. Tijdens deze bijeenkomst geven StienstraNouville ontwikkelaars, de architect en de gemeente, mede aan de hand van plantekeningen, een toelichting op de verschillende aspecten van het plan. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen of plaatsen van opmerkingen.

Ter nadere informatie wordt het plan met bijbehorende stukken vanaf 22 mei tot 20 juni ter inzage gelegd bij het Gemeenteloket (zie rubriek Openingstijden). U kunt tot 20 juni ook schriftelijk reageren op het plan. Stuur uw reactie naar: Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht (t.a.v. Elise Oosterbaan). Bel voor meer informatie projectleider J. Dewarrimont van de dienst SOG/afdeling Grondzaken), telefoonnummer (043) 350 45 16.

Onherroepelijk bestemmingsplan Markt-Maas

Burgemeester en Wethouders van Maastricht maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten d.d. 9 april 2002, kenmerk 2002/14113 inzake het vaststellingbesluit van de gemeenteraad van Maastricht d.d. 4 september 2001, kenmerk 2001-29541, met betrekking tot het bestemmingsplan Markt-Maas als gevolg van het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 29 april 2003, kenmerk 200202618/1/R3 onherroepelijk is geworden.

Het bestemmingsplan en het besluit van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State liggen voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden).

Verlichtingsproef Mergelweg

Met ingang van 1 juni 2003 worden de lichtmasten langs de Mergelweg om en om uitgeschakeld vanaf het einde van de bebouwde kom (nabij Café d'n Doolhaart) tot aan de gemeentegrens van Kanne. Vóór 1 juni 2004 vindt er een schriftelijke evaluatie plaats. Met name de verkeersveiligheid, de natuur én de sociale veiligheid zijn centrale onderwerpen in die evaluatie. Alle direct betrokkenen (omwonenden, belangengroeperingen, natuur- en milieuorganisaties en gemeente Riemst) krijgen dan de mogelijkheid om hun mening te geven. De uitkomst van deze evaluatie is bepalend voor het vervolgtraject.

Oorspronkelijk was de proefperiode bepaald op zes maanden. Deze zou dan plaatsvinden in de zomerperiode. Die periode is minder geschikt om de proef goed te kunnen beoordelen ('s morgens eerder licht en 's avonds later donker). Daarom is besloten om de proef te verlengen naar 12 maanden.

De verlichtingsproef langs de Mergelweg is een van de onderdelen van de Beheervisie Jekerdal. Het Jekerdal vormt samen met de aangrenzende St. Pietersberg en Cannerberg een uniek landschap met een hoge landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde. Om deze waarden te beschermen en waar nodig te ontwikkelen is de Beheervisie Jekerdal opgesteld. De proef vindt plaats op verzoek van omwonenden en diverse natuurorganisaties om zowel tegemoet te komen aan de belangen van sociale veiligheid en verkeersveiligheid, als aan die van natuur en landschap.

Feest bij Kumulus

Open Dag 2003

Op zaterdag 24 mei houdt Kumulus Oost (St. Maartenspoort 2) tussen 11.00 en 15.00 uur weer de jaarlijkse open dag. Tijdens deze open dag kunt u uitgebreid kennismaken met de afdelingen Muziek, Dans, Kinderacademie en Jeugdtheaterschool Partoet. U kunt er uw favoriete instrument uitproberen, meedoen met een dansles of een kinderkunsttentoonstelling bekijken. Ook kunt u een concert of toneelvoorstelling bezoeken en getuige zijn van een slagwerkdemonstratie in de buitenlucht.

Daarnaast zijn er nog eens extra activiteiten voor kinderen, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de Muziekschool. Ze kunnen zich vermaken met kinderkaraoke, spelletjes en schminken. Ook kunnen zij zich laten portretteren door een sneltekenaar of fotograaf. Voor de volwassenen is er uiteraard een kopje koffie op het buitenterras. Verder zijn de medewerkers van Kumulus aanwezig om u advies te geven en informatie te verstrekken. Bel voor meer informatie 350 56 69 of kijk op www.kumulus.nl

Inspraak bouwplan Witte Boerderij

Met betrekking tot het perceel Ambyerstraat-Noord 40-48, beter bekend als de locatie Witte Boerderij, is een bouwvergunningsaanvraag ontvangen ten behoeve van het bouwen van commerciële ruimten en woningen met parkeervoorziening ter plaatse. Het bouwplan voorziet in het realiseren van een gebouw in deels twee en deels drie bouwlagen alsmede een ondergrondse bouwlaag. De commerciële ruimten zijn op de begane grond voorzien, terwijl op beide verdiepingen in totaal 22 appartementen zijn gesitueerd. De ondergrondse bouwlaag fungeert als parkeervoorziening ten behoeve van de woningen op de verdiepingen en biedt ruimte aan bergingen.

Het huidige bestemmingsplan Amby 1993 voorziet niet in deze ontwikkeling. Het verzoek om bouwvergunning is daarom tevens aangemerkt als een verzoek om vrijstelling zoals bedoeld in artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO).

Op grond van artikel 6a WRO is het organiseren van inspraak verplicht bij de voorbereiding van toepassing van artikel 19 lid 1 WRO. Daarom ligt het bouwplan m.b.t. de Witte Boerderij gedurende de periode 22 mei 2003 tot en met 18 juni 2003 ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden). Gedurende deze periode kunt u, uitsluitend schriftelijk, uw reactie kenbaar maken bij de gemeente. Stuur uw reactie naar:

Gemeente Maastricht,
Dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken,
Afdeling Stedelijke Inrichting
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht

GemeenteLoket volop in beweging

Wachten is vervelend. Daarom wordt er hard gewerkt om de wachttijden terug te dringen bij het GemeenteLoket. De medewerkers moeten leren omgaan met nieuwe systemen en werkwijzen. Net nu er een piek in de vraag naar paspoorten is, zijn veel medewerkers in opleiding. Hierdoor kunnen de wachttijden helaas oplopen. Hoe worden lange wachttijden tegengegaan?

Piektijden
Het is moeilijk te voorspellen wanneer het druk zal worden. De woordvoerder van het GemeenteLoket (GL): "Het is heel wisselvallig. Vroeger was dat makkelijker te voorspellen: op marktdagen was het altijd drukker. Dus de woensdag en vrijdag. Wel is het nog altijd na feestdagen drukker. Soms is er op de donderdagavond bijna niemand, de week erop zit het helemaal vol." Een medewerker van het GemeenteLoket: "Pieken zijn moeilijk te voorspellen. Laatst hebben we meer dan 700 klanten op één dag bediend. Dan wil de wachttijd inderdaad wel oplopen, in sommige gevallen tot zelfs 2 uur."

Beïnvloeden
Momenteel is het erg druk met het aanvragen van reisdocumenten. GL: "Mensen krijgen een herinneringsbrief waarin staat dat hun paspoort bijna verlopen is, en waarin hen gevraagd wordt naar het stadskantoor te komen. In het verleden verzorgde een externe leverancier deze brieven. Ze werden eenmaal in de maand tegelijkertijd verstuurd. Nu hebben we dit in eigen hand en kunnen we bekijken in welke week het wat rustiger is. Zodat we dan extra veel herinneringsbrieven de deur kunnen uitsturen. Als het een week erg druk wordt, dan houden we de brieven even vast. Op die manier kunnen we pieken in wachttijden wat afvlakken."

Aangenaam
Veel bezoekers vinden de hal mooi. Een man die voor een paspoort komt, vindt de hal stukken beter dan de oude `pijpenla'; veel ruimer en meer licht. Een van de wachtenden merkt op dat een bar best zou mogen: "Maar koffie of thee, zou ook al wel fijn zijn." GL: "Wachten kun je nooit helemaal uitbannen. Maar we willen het wachten zo kort en aangenaam mogelijk maken. In het oude stadskantoor was er geen plaats voor een kinderspeeltje. De kinderen verveelden zich al snel. Nu kunnen ze hier wat spelen of video kijken. En voor de volwassenen is er de `selfservicehoek.' Drie pc's waarmee de klant onze onlangs ingrijpend vernieuwde internetsite www.maastricht.nl kan bekijken. Sommigen zijn zelfs zo druk bezig in de selfservicehoek dat ze hun beurt missen. Ook is er volop te lezen. Allerlei foldermateriaal en uiteraard de Maaspost met daarin de Stadskrant."

Klantonderzoek
Tot eind mei voert de gemeente een klanttevredenheidsonderzoek uit. Wilt u hieraan meewerken? Vul dan een deelnamekaart in, verkrijgbaar bij de receptie. Uit alle kaarten wordt een representatieve steekproef geselecteerd voor deelname aan het onderzoek.

Lege spuitbussen? In de blikcontainer

Staat er op de spuitbus een KGA-logootje (Klein Gevaarlijk Afval) én zit er nog een restje in de bus? Dan hoort deze thuis bij het Klein Gevaarlijk Afval.

Global Culture Nights: Haïtian Music

Vrijdag 23 mei, begin om 21.00 uur in La Bonbonnière (Achter de Comedie 1) Global Culture Nights: Haïtian Music. Organisatie is in handen van Studium Generale in samenwerking met Mondiaal Centrum Maastricht. Toegang 7,50 euro, scholieren en studenten 4,50 euro. Reserveringen via de Uitbalie (geen kaartverkoop), telefoonnummer (043) 350 55 55. Afhalen gereserveerde kaarten en (rest)kaartverkoop alleen 's avonds aan de kassa van SG in La Bonbonnière.

Op het programma staat een optreden van Marlene Dorcena. Zij groeide op in Haïti in een wereld vol tradities waarin religie en muziek een belangrijke rol speelden. Al op jonge leeftijd wilde ze zangeres worden. Aanvankelijk kon ze daarvoor alleen terecht in het lokale kerkkoor. Ze wilde echter meer en om een wijdere kijk op de wereld te krijgen ging ze talen studeren. Vanwege de politieke onrust in haar land besloot ze in de jaren negentig te emigreren naar België. Hier combineerde ze haar studie met een actieve inzet voor de afschaffing van de sociale wantoestanden in haar geboorteland. In haar teksten, zowel in het Frans als in het Creools, klinkt sterk het engagement met de onderdrukten door. Toch is het niet enkel kommer en kwel in haar teksten. Er is ook volop plaats voor liefde en levensvreugde. Haar muziek doet sterk denken aan de moura, de Kaapverdiaanse muziek van o.a. Cesaria Evora. Muziek die wordt gekenmerkt door warme vocalen en vertrouwd klinkende harmonieën en melodieën tegen de achtergrond van een akoestisch getint subtropisch decor. Absoluut een vroegzomerse aanrader! Van 23.15 tot 01.30 uur kunt u tijdens een Latin Dance Night swingen op caraïbische muziek met DJ Paul. Tijdens de Global Culture Nights in de Bonbonnière is er een tentoonstelling te zien met werk van mondiale kunstenaars, ingericht door de Atelier Mundiale van het Mondiaal Centrum Maastricht. Tevens is er telkens een informatiemarkt met presentaties door diverse multiculturele organisaties.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.GlobalCultureNights.nl

Gemeente-Infocentrum, extra service in de stad

Het Gemeente-Infocentrum aan de Vissersmaas 9 is een extra gemeentelijk informatiepunt in de stad waar u terecht kunt met uw vragen over gemeentelijke producten en diensten en het project Stadskern in Beweging. Daarnaast kunt u er terecht voor inzage van raadstukken, openbare besluitenlijsten en bijlagen, en voor gemeentelijke folders en brochures.

Voor het regelen van gemeentelijke producten of diensten, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van paspoorten en rijbewijzen, aangiften voor geboorten en overlijden, aanvragen van vergunningen e.d., wordt u doorverwezen naar het GemeenteLoket in Randwyck. Ook voor de kleine centrumgebonden transacties, zoals bijvoorbeeld het betalen van parkeerboetes en marktgelden, dient u het GemeenteLoket te bezoeken.

Het Gemeente-Infocentrum is op werkdagen geopend van 9.00 - 17.00 uur. Het centrum is telefonisch bereikbaar via het centrale nummer (043) 350 40 00.

Schoonmaakactie Wittevrouwenveld

`Geen droom, Wittevrouwenveld schoon', onder deze titel vindt in de week van 23 mei een grote schoonmaakactie in Wittevrouwenveld plaats. De hele week zullen de medewerkers van stadsreiniging de straten van de buurt onderhanden nemen. Betrokken bewoners worden door middel van een kaart op de hoogte gebracht wanneer en hoe laat er in hun straat geveegd gaat worden. Vrijdagmidddag 23 mei is er een gezamenlijke zwerfvuil-ophaalactie met medewerking van basisschoolleerlingen, woningbouwcorporaties, Trajekt, Buurtbeheerbedrijf en Wittevrouwenveld Actief. De middag gaat van start om 13.00 uur op het Voltaplein met een afvalspel voor de deelnemende scholen. Om 13.30 uur zullen de wethouders Mesman en Keijmis het officiële startschot geven voor de opruimactie. Om 16.30 uur zal de gezamenlijke afsluiting plaatsvinden aan de Burgemeester Van Oppenstraat met de overhandiging van het cadeau aan de buurt voor de actieve vrijwillige bijdrage aan een schonere buurt.

Inspraak bouwplan (19 koopwoningen) Prins Mauritslaan / Scharn

Voor het terrein gelegen achter de woningen van de Prins Mauritslaan, de Heerdergroenweg en de Scharnerweg is een bouwplan ontwikkeld. Het gaat om de bouw van 19 grondgebonden koopwoningen, deels geschakelde woningen en enkele losstaande huizen (hogere middensector). Dit terrein is al sinds de vaststelling van het bestemmingsplan `Rijksweg 75' bestemd voor woningbouw. De locatie is grotendeels eigendom van Stienstra, thans StienstraNouville ontwikkelaars.

Inmiddels heeft StienstraNouville het initiatief genomen om een bouwplan in ontwikkeling te nemen en te realiseren. Het bouwplan dat voorligt, komt grotendeels overeen met de bepalingen van het bestemmingsplan. In nauw overleg met de gemeente is vanwege de kwaliteit van het plan op enkele punten afgeweken van het bestemmingsplan. Daarom zal conform de WRO (Wet Ruimtelijke Ordening) de voorgeschreven procedure gevolgd worden voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Op maandag 26 mei vindt er een inspraakbijeenkomst plaats voor omwonenden en andere belangstellenden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het Novotel, Sibemaweg 10. Tijdens deze bijeenkomst geven StienstraNouville ontwikkelaars, de architect en de gemeente, mede aan de hand van plantekeningen, een toelichting op de verschillende aspecten van het plan. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen of plaatsen van opmerkingen.

Ter nadere informatie wordt het plan met bijbehorende stukken vanaf 22 mei tot 20 juni ter inzage gelegd bij het Gemeenteloket (zie rubriek Openingstijden). U kunt tot 20 juni ook schriftelijk reageren op het plan. Stuur uw reactie naar: Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht (t.a.v. Elise Oosterbaan). Bel voor meer informatie projectleider J. Dewarrimont van de dienst SOG/afdeling Grondzaken), telefoonnummer (043) 350 45 16.

Onherroepelijk bestemmingsplan Markt-Maas

Burgemeester en Wethouders van Maastricht maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten d.d. 9 april 2002, kenmerk 2002/14113 inzake het vaststellingbesluit van de gemeenteraad van Maastricht d.d. 4 september 2001, kenmerk 2001-29541, met betrekking tot het bestemmingsplan Markt-Maas als gevolg van het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 29 april 2003, kenmerk 200202618/1/R3 onherroepelijk is geworden.

Het bestemmingsplan en het besluit van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State liggen voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden).

Verlichtingsproef Mergelweg

Met ingang van 1 juni 2003 worden de lichtmasten langs de Mergelweg om en om uitgeschakeld vanaf het einde van de bebouwde kom (nabij Café d'n Doolhaart) tot aan de gemeentegrens van Kanne. Vóór 1 juni 2004 vindt er een schriftelijke evaluatie plaats. Met name de verkeersveiligheid, de natuur én de sociale veiligheid zijn centrale onderwerpen in die evaluatie. Alle direct betrokkenen (omwonenden, belangengroeperingen, natuur- en milieuorganisaties en gemeente Riemst) krijgen dan de mogelijkheid om hun mening te geven. De uitkomst van deze evaluatie is bepalend voor het vervolgtraject.

Oorspronkelijk was de proefperiode bepaald op zes maanden. Deze zou dan plaatsvinden in de zomerperiode. Die periode is minder geschikt om de proef goed te kunnen beoordelen ('s morgens eerder licht en 's avonds later donker). Daarom is besloten om de proef te verlengen naar 12 maanden.

De verlichtingsproef langs de Mergelweg is een van de onderdelen van de Beheervisie Jekerdal. Het Jekerdal vormt samen met de aangrenzende St. Pietersberg en Cannerberg een uniek landschap met een hoge landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde. Om deze waarden te beschermen en waar nodig te ontwikkelen is de Beheervisie Jekerdal opgesteld. De proef vindt plaats op verzoek van omwonenden en diverse natuurorganisaties om zowel tegemoet te komen aan de belangen van sociale veiligheid en verkeersveiligheid, als aan die van natuur en landschap.

Feest bij Kumulus

Open Dag 2003

Op zaterdag 24 mei houdt Kumulus Oost (St. Maartenspoort 2) tussen 11.00 en 15.00 uur weer de jaarlijkse open dag. Tijdens deze open dag kunt u uitgebreid kennismaken met de afdelingen Muziek, Dans, Kinderacademie en Jeugdtheaterschool Partoet. U kunt er uw favoriete instrument uitproberen, meedoen met een dansles of een kinderkunsttentoonstelling bekijken. Ook kunt u een concert of toneelvoorstelling bezoeken en getuige zijn van een slagwerkdemonstratie in de buitenlucht.

Daarnaast zijn er nog eens extra activiteiten voor kinderen, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de Muziekschool. Ze kunnen zich vermaken met kinderkaraoke, spelletjes en schminken. Ook kunnen zij zich laten portretteren door een sneltekenaar of fotograaf. Voor de volwassenen is er uiteraard een kopje koffie op het buitenterras. Verder zijn de medewerkers van Kumulus aanwezig om u advies te geven en informatie te verstrekken. Bel voor meer informatie 350 56 69 of kijk op www.kumulus.nl

Inspraak bouwplan Witte Boerderij

Met betrekking tot het perceel Ambyerstraat-Noord 40-48, beter bekend als de locatie Witte Boerderij, is een bouwvergunningsaanvraag ontvangen ten behoeve van het bouwen van commerciële ruimten en woningen met parkeervoorziening ter plaatse. Het bouwplan voorziet in het realiseren van een gebouw in deels twee en deels drie bouwlagen alsmede een ondergrondse bouwlaag. De commerciële ruimten zijn op de begane grond voorzien, terwijl op beide verdiepingen in totaal 22 appartementen zijn gesitueerd. De ondergrondse bouwlaag fungeert als parkeervoorziening ten behoeve van de woningen op de verdiepingen en biedt ruimte aan bergingen.

Het huidige bestemmingsplan Amby 1993 voorziet niet in deze ontwikkeling. Het verzoek om bouwvergunning is daarom tevens aangemerkt als een verzoek om vrijstelling zoals bedoeld in artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO).

Op grond van artikel 6a WRO is het organiseren van inspraak verplicht bij de voorbereiding van toepassing van artikel 19 lid 1 WRO. Daarom ligt het bouwplan m.b.t. de Witte Boerderij gedurende de periode 22 mei 2003 tot en met 18 juni 2003 ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden). Gedurende deze periode kunt u, uitsluitend schriftelijk, uw reactie kenbaar maken bij de gemeente. Stuur uw reactie naar:

Gemeente Maastricht,
Dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken,
Afdeling Stedelijke Inrichting
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht

GemeenteLoket volop in beweging

Wachten is vervelend. Daarom wordt er hard gewerkt om de wachttijden terug te dringen bij het GemeenteLoket. De medewerkers moeten leren omgaan met nieuwe systemen en werkwijzen. Net nu er een piek in de vraag naar paspoorten is, zijn veel medewerkers in opleiding. Hierdoor kunnen de wachttijden helaas oplopen. Hoe worden lange wachttijden tegengegaan?

Piektijden
Het is moeilijk te voorspellen wanneer het druk zal worden. De woordvoerder van het GemeenteLoket (GL): "Het is heel wisselvallig. Vroeger was dat makkelijker te voorspellen: op marktdagen was het altijd drukker. Dus de woensdag en vrijdag. Wel is het nog altijd na feestdagen drukker. Soms is er op de donderdagavond bijna niemand, de week erop zit het helemaal vol." Een medewerker van het GemeenteLoket: "Pieken zijn moeilijk te voorspellen. Laatst hebben we meer dan 700 klanten op één dag bediend. Dan wil de wachttijd inderdaad wel oplopen, in sommige gevallen tot zelfs 2 uur."

Beïnvloeden
Momenteel is het erg druk met het aanvragen van reisdocumenten. GL: "Mensen krijgen een herinneringsbrief waarin staat dat hun paspoort bijna verlopen is, en waarin hen gevraagd wordt naar het stadskantoor te komen. In het verleden verzorgde een externe leverancier deze brieven. Ze werden eenmaal in de maand tegelijkertijd verstuurd. Nu hebben we dit in eigen hand en kunnen we bekijken in welke week het wat rustiger is. Zodat we dan extra veel herinneringsbrieven de deur kunnen uitsturen. Als het een week erg druk wordt, dan houden we de brieven even vast. Op die manier kunnen we pieken in wachttijden wat afvlakken."

Aangenaam
Veel bezoekers vinden de hal mooi. Een man die voor een paspoort komt, vindt de hal stukken beter dan de oude `pijpenla'; veel ruimer en meer licht. Een van de wachtenden merkt op dat een bar best zou mogen: "Maar koffie of thee, zou ook al wel fijn zijn." GL: "Wachten kun je nooit helemaal uitbannen. Maar we willen het wachten zo kort en aangenaam mogelijk maken. In het oude stadskantoor was er geen plaats voor een kinderspeeltje. De kinderen verveelden zich al snel. Nu kunnen ze hier wat spelen of video kijken. En voor de volwassenen is er de `selfservicehoek.' Drie pc's waarmee de klant onze onlangs ingrijpend vernieuwde internetsite www.maastricht.nl kan bekijken. Sommigen zijn zelfs zo druk bezig in de selfservicehoek dat ze hun beurt missen. Ook is er volop te lezen. Allerlei foldermateriaal en uiteraard de Maaspost met daarin de Stadskrant."

Klantonderzoek
Tot eind mei voert de gemeente een klanttevredenheidsonderzoek uit. Wilt u hieraan meewerken? Vul dan een deelnamekaart in, verkrijgbaar bij de receptie. Uit alle kaarten wordt een representatieve steekproef geselecteerd voor deelname aan het onderzoek.

Lege spuitbussen? In de blikcontainer

Staat er op de spuitbus een KGA-logootje (Klein Gevaarlijk Afval) én zit er nog een restje in de bus? Dan hoort deze thuis bij het Klein Gevaarlijk Afval.

Global Culture Nights: Haïtian Music

Vrijdag 23 mei, begin om 21.00 uur in La Bonbonnière (Achter de Comedie 1) Global Culture Nights: Haïtian Music. Organisatie is in handen van Studium Generale in samenwerking met Mondiaal Centrum Maastricht. Toegang 7,50 euro, scholieren en studenten 4,50 euro. Reserveringen via de Uitbalie (geen kaartverkoop), telefoonnummer (043) 350 55 55. Afhalen gereserveerde kaarten en (rest)kaartverkoop alleen 's avonds aan de kassa van SG in La Bonbonnière.

Op het programma staat een optreden van Marlene Dorcena. Zij groeide op in Haïti in een wereld vol tradities waarin religie en muziek een belangrijke rol speelden. Al op jonge leeftijd wilde ze zangeres worden. Aanvankelijk kon ze daarvoor alleen terecht in het lokale kerkkoor. Ze wilde echter meer en om een wijdere kijk op de wereld te krijgen ging ze talen studeren. Vanwege de politieke onrust in haar land besloot ze in de jaren negentig te emigreren naar België. Hier combineerde ze haar studie met een actieve inzet voor de afschaffing van de sociale wantoestanden in haar geboorteland. In haar teksten, zowel in het Frans als in het Creools, klinkt sterk het engagement met de onderdrukten door. Toch is het niet enkel kommer en kwel in haar teksten. Er is ook volop plaats voor liefde en levensvreugde. Haar muziek doet sterk denken aan de moura, de Kaapverdiaanse muziek van o.a. Cesaria Evora. Muziek die wordt gekenmerkt door warme vocalen en vertrouwd klinkende harmonieën en melodieën tegen de achtergrond van een akoestisch getint subtropisch decor. Absoluut een vroegzomerse aanrader! Van 23.15 tot 01.30 uur kunt u tijdens een Latin Dance Night swingen op caraïbische muziek met DJ Paul. Tijdens de Global Culture Nights in de Bonbonnière is er een tentoonstelling te zien met werk van mondiale kunstenaars, ingericht door de Atelier Mundiale van het Mondiaal Centrum Maastricht. Tevens is er telkens een informatiemarkt met presentaties door diverse multiculturele organisaties.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.GlobalCultureNights.nl

Gemeente-Infocentrum, extra service in de stad

Het Gemeente-Infocentrum aan de Vissersmaas 9 is een extra gemeentelijk informatiepunt in de stad waar u terecht kunt met uw vragen over gemeentelijke producten en diensten en het project Stadskern in Beweging. Daarnaast kunt u er terecht voor inzage van raadstukken, openbare besluitenlijsten en bijlagen, en voor gemeentelijke folders en brochures.

Voor het regelen van gemeentelijke producten of diensten, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van paspoorten en rijbewijzen, aangiften voor geboorten en overlijden, aanvragen van vergunningen e.d., wordt u doorverwezen naar het GemeenteLoket in Randwyck. Ook voor de kleine centrumgebonden transacties, zoals bijvoorbeeld het betalen van parkeerboetes en marktgelden, dient u het GemeenteLoket te bezoeken.

Het Gemeente-Infocentrum is op werkdagen geopend van 9.00 - 17.00 uur. Het centrum is telefonisch bereikbaar via het centrale nummer (043) 350 40 00.

Schoonmaakactie Wittevrouwenveld

`Geen droom, Wittevrouwenveld schoon', onder deze titel vindt in de week van 23 mei een grote schoonmaakactie in Wittevrouwenveld plaats. De hele week zullen de medewerkers van stadsreiniging de straten van de buurt onderhanden nemen. Betrokken bewoners worden door middel van een kaart op de hoogte gebracht wanneer en hoe laat er in hun straat geveegd gaat worden. Vrijdagmidddag 23 mei is er een gezamenlijke zwerfvuil-ophaalactie met medewerking van basisschoolleerlingen, woningbouwcorporaties, Trajekt, Buurtbeheerbedrijf en Wittevrouwenveld Actief. De middag gaat van start om 13.00 uur op het Voltaplein met een afvalspel voor de deelnemende scholen. Om 13.30 uur zullen de wethouders Mesman en Keijmis het officiële startschot geven voor de opruimactie. Om 16.30 uur zal de gezamenlijke afsluiting plaatsvinden aan de Burgemeester Van Oppenstraat met de overhandiging van het cadeau aan de buurt voor de actieve vrijwillige bijdrage aan een schonere buurt.

Inspraak bouwplan (19 koopwoningen) Prins Mauritslaan / Scharn

Voor het terrein gelegen achter de woningen van de Prins Mauritslaan, de Heerdergroenweg en de Scharnerweg is een bouwplan ontwikkeld. Het gaat om de bouw van 19 grondgebonden koopwoningen, deels geschakelde woningen en enkele losstaande huizen (hogere middensector). Dit terrein is al sinds de vaststelling van het bestemmingsplan `Rijksweg 75' bestemd voor woningbouw. De locatie is grotendeels eigendom van Stienstra, thans StienstraNouville ontwikkelaars.

Inmiddels heeft StienstraNouville het initiatief genomen om een bouwplan in ontwikkeling te nemen en te realiseren. Het bouwplan dat voorligt, komt grotendeels overeen met de bepalingen van het bestemmingsplan. In nauw overleg met de gemeente is vanwege de kwaliteit van het plan op enkele punten afgeweken van het bestemmingsplan. Daarom zal conform de WRO (Wet Ruimtelijke Ordening) de voorgeschreven procedure gevolgd worden voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Op maandag 26 mei vindt er een inspraakbijeenkomst plaats voor omwonenden en andere belangstellenden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het Novotel, Sibemaweg 10. Tijdens deze bijeenkomst geven StienstraNouville ontwikkelaars, de architect en de gemeente, mede aan de hand van plantekeningen, een toelichting op de verschillende aspecten van het plan. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen of plaatsen van opmerkingen.

Ter nadere informatie wordt het plan met bijbehorende stukken vanaf 22 mei tot 20 juni ter inzage gelegd bij het Gemeenteloket (zie rubriek Openingstijden). U kunt tot 20 juni ook schriftelijk reageren op het plan. Stuur uw reactie naar: Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht (t.a.v. Elise Oosterbaan). Bel voor meer informatie projectleider J. Dewarrimont van de dienst SOG/afdeling Grondzaken), telefoonnummer (043) 350 45 16.

Onherroepelijk bestemmingsplan Markt-Maas

Burgemeester en Wethouders van Maastricht maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten d.d. 9 april 2002, kenmerk 2002/14113 inzake het vaststellingbesluit van de gemeenteraad van Maastricht d.d. 4 september 2001, kenmerk 2001-29541, met betrekking tot het bestemmingsplan Markt-Maas als gevolg van het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 29 april 2003, kenmerk 200202618/1/R3 onherroepelijk is geworden.

Het bestemmingsplan en het besluit van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State liggen voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden).

Verlichtingsproef Mergelweg

Met ingang van 1 juni 2003 worden de lichtmasten langs de Mergelweg om en om uitgeschakeld vanaf het einde van de bebouwde kom (nabij Café d'n Doolhaart) tot aan de gemeentegrens van Kanne. Vóór 1 juni 2004 vindt er een schriftelijke evaluatie plaats. Met name de verkeersveiligheid, de natuur én de sociale veiligheid zijn centrale onderwerpen in die evaluatie. Alle direct betrokkenen (omwonenden, belangengroeperingen, natuur- en milieuorganisaties en gemeente Riemst) krijgen dan de mogelijkheid om hun mening te geven. De uitkomst van deze evaluatie is bepalend voor het vervolgtraject.

Oorspronkelijk was de proefperiode bepaald op zes maanden. Deze zou dan plaatsvinden in de zomerperiode. Die periode is minder geschikt om de proef goed te kunnen beoordelen ('s morgens eerder licht en 's avonds later donker). Daarom is besloten om de proef te verlengen naar 12 maanden.

De verlichtingsproef langs de Mergelweg is een van de onderdelen van de Beheervisie Jekerdal. Het Jekerdal vormt samen met de aangrenzende St. Pietersberg en Cannerberg een uniek landschap met een hoge landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde. Om deze waarden te beschermen en waar nodig te ontwikkelen is de Beheervisie Jekerdal opgesteld. De proef vindt plaats op verzoek van omwonenden en diverse natuurorganisaties om zowel tegemoet te komen aan de belangen van sociale veiligheid en verkeersveiligheid, als aan die van natuur en landschap.

Feest bij Kumulus

Open Dag 2003

Op zaterdag 24 mei houdt Kumulus Oost (St. Maartenspoort 2) tussen 11.00 en 15.00 uur weer de jaarlijkse open dag. Tijdens deze open dag kunt u uitgebreid kennismaken met de afdelingen Muziek, Dans, Kinderacademie en Jeugdtheaterschool Partoet. U kunt er uw favoriete instrument uitproberen, meedoen met een dansles of een kinderkunsttentoonstelling bekijken. Ook kunt u een concert of toneelvoorstelling bezoeken en getuige zijn van een slagwerkdemonstratie in de buitenlucht.

Daarnaast zijn er nog eens extra activiteiten voor kinderen, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de Muziekschool. Ze kunnen zich vermaken met kinderkaraoke, spelletjes en schminken. Ook kunnen zij zich laten portretteren door een sneltekenaar of fotograaf. Voor de volwassenen is er uiteraard een kopje koffie op het buitenterras. Verder zijn de medewerkers van Kumulus aanwezig om u advies te geven en informatie te verstrekken. Bel voor meer informatie 350 56 69 of kijk op www.kumulus.nl

Inspraak bouwplan Witte Boerderij

Met betrekking tot het perceel Ambyerstraat-Noord 40-48, beter bekend als de locatie Witte Boerderij, is een bouwvergunningsaanvraag ontvangen ten behoeve van het bouwen van commerciële ruimten en woningen met parkeervoorziening ter plaatse. Het bouwplan voorziet in het realiseren van een gebouw in deels twee en deels drie bouwlagen alsmede een ondergrondse bouwlaag. De commerciële ruimten zijn op de begane grond voorzien, terwijl op beide verdiepingen in totaal 22 appartementen zijn gesitueerd. De ondergrondse bouwlaag fungeert als parkeervoorziening ten behoeve van de woningen op de verdiepingen en biedt ruimte aan bergingen.

Het huidige bestemmingsplan Amby 1993 voorziet niet in deze ontwikkeling. Het verzoek om bouwvergunning is daarom tevens aangemerkt als een verzoek om vrijstelling zoals bedoeld in artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO).

Op grond van artikel 6a WRO is het organiseren van inspraak verplicht bij de voorbereiding van toepassing van artikel 19 lid 1 WRO. Daarom ligt het bouwplan m.b.t. de Witte Boerderij gedurende de periode 22 mei 2003 tot en met 18 juni 2003 ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden). Gedurende deze periode kunt u, uitsluitend schriftelijk, uw reactie kenbaar maken bij de gemeente. Stuur uw reactie naar:

Gemeente Maastricht,
Dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken,
Afdeling Stedelijke Inrichting
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht

GemeenteLoket volop in beweging

Wachten is vervelend. Daarom wordt er hard gewerkt om de wachttijden terug te dringen bij het GemeenteLoket. De medewerkers moeten leren omgaan met nieuwe systemen en werkwijzen. Net nu er een piek in de vraag naar paspoorten is, zijn veel medewerkers in opleiding. Hierdoor kunnen de wachttijden helaas oplopen. Hoe worden lange wachttijden tegengegaan?

Piektijden
Het is moeilijk te voorspellen wanneer het druk zal worden. De woordvoerder van het GemeenteLoket (GL): "Het is heel wisselvallig. Vroeger was dat makkelijker te voorspellen: op marktdagen was het altijd drukker. Dus de woensdag en vrijdag. Wel is het nog altijd na feestdagen drukker. Soms is er op de donderdagavond bijna niemand, de week erop zit het helemaal vol." Een medewerker van het GemeenteLoket: "Pieken zijn moeilijk te voorspellen. Laatst hebben we meer dan 700 klanten op één dag bediend. Dan wil de wachttijd inderdaad wel oplopen, in sommige gevallen tot zelfs 2 uur."

Beïnvloeden
Momenteel is het erg druk met het aanvragen van reisdocumenten. GL: "Mensen krijgen een herinneringsbrief waarin staat dat hun paspoort bijna verlopen is, en waarin hen gevraagd wordt naar het stadskantoor te komen. In het verleden verzorgde een externe leverancier deze brieven. Ze werden eenmaal in de maand tegelijkertijd verstuurd. Nu hebben we dit in eigen hand en kunnen we bekijken in welke week het wat rustiger is. Zodat we dan extra veel herinneringsbrieven de deur kunnen uitsturen. Als het een week erg druk wordt, dan houden we de brieven even vast. Op die manier kunnen we pieken in wachttijden wat afvlakken."

Aangenaam
Veel bezoekers vinden de hal mooi. Een man die voor een paspoort komt, vindt de hal stukken beter dan de oude `pijpenla'; veel ruimer en meer licht. Een van de wachtenden merkt op dat een bar best zou mogen: "Maar koffie of thee, zou ook al wel fijn zijn." GL: "Wachten kun je nooit helemaal uitbannen. Maar we willen het wachten zo kort en aangenaam mogelijk maken. In het oude stadskantoor was er geen plaats voor een kinderspeeltje. De kinderen verveelden zich al snel. Nu kunnen ze hier wat spelen of video kijken. En voor de volwassenen is er de `selfservicehoek.' Drie pc's waarmee de klant onze onlangs ingrijpend vernieuwde internetsite www.maastricht.nl kan bekijken. Sommigen zijn zelfs zo druk bezig in de selfservicehoek dat ze hun beurt missen. Ook is er volop te lezen. Allerlei foldermateriaal en uiteraard de Maaspost met daarin de Stadskrant."

Klantonderzoek
Tot eind mei voert de gemeente een klanttevredenheidsonderzoek uit. Wilt u hieraan meewerken? Vul dan een deelnamekaart in, verkrijgbaar bij de receptie. Uit alle kaarten wordt een representatieve steekproef geselecteerd voor deelname aan het onderzoek.

Lege spuitbussen? In de blikcontainer

Staat er op de spuitbus een KGA-logootje (Klein Gevaarlijk Afval) én zit er nog een restje in de bus? Dan hoort deze thuis bij het Klein Gevaarlijk Afval.

Global Culture Nights: Haïtian Music

Vrijdag 23 mei, begin om 21.00 uur in La Bonbonnière (Achter de Comedie 1) Global Culture Nights: Haïtian Music. Organisatie is in handen van Studium Generale in samenwerking met Mondiaal Centrum Maastricht. Toegang 7,50 euro, scholieren en studenten 4,50 euro. Reserveringen via de Uitbalie (geen kaartverkoop), telefoonnummer (043) 350 55 55. Afhalen gereserveerde kaarten en (rest)kaartverkoop alleen 's avonds aan de kassa van SG in La Bonbonnière.

Op het programma staat een optreden van Marlene Dorcena. Zij groeide op in Haïti in een wereld vol tradities waarin religie en muziek een belangrijke rol speelden. Al op jonge leeftijd wilde ze zangeres worden. Aanvankelijk kon ze daarvoor alleen terecht in het lokale kerkkoor. Ze wilde echter meer en om een wijdere kijk op de wereld te krijgen ging ze talen studeren. Vanwege de politieke onrust in haar land besloot ze in de jaren negentig te emigreren naar België. Hier combineerde ze haar studie met een actieve inzet voor de afschaffing van de sociale wantoestanden in haar geboorteland. In haar teksten, zowel in het Frans als in het Creools, klinkt sterk het engagement met de onderdrukten door. Toch is het niet enkel kommer en kwel in haar teksten. Er is ook volop plaats voor liefde en levensvreugde. Haar muziek doet sterk denken aan de moura, de Kaapverdiaanse muziek van o.a. Cesaria Evora. Muziek die wordt gekenmerkt door warme vocalen en vertrouwd klinkende harmonieën en melodieën tegen de achtergrond van een akoestisch getint subtropisch decor. Absoluut een vroegzomerse aanrader! Van 23.15 tot 01.30 uur kunt u tijdens een Latin Dance Night swingen op caraïbische muziek met DJ Paul. Tijdens de Global Culture Nights in de Bonbonnière is er een tentoonstelling te zien met werk van mondiale kunstenaars, ingericht door de Atelier Mundiale van het Mondiaal Centrum Maastricht. Tevens is er telkens een informatiemarkt met presentaties door diverse multiculturele organisaties.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.GlobalCultureNights.nl

Gemeente-Infocentrum, extra service in de stad

Het Gemeente-Infocentrum aan de Vissersmaas 9 is een extra gemeentelijk informatiepunt in de stad waar u terecht kunt met uw vragen over gemeentelijke producten en diensten en het project Stadskern in Beweging. Daarnaast kunt u er terecht voor inzage van raadstukken, openbare besluitenlijsten en bijlagen, en voor gemeentelijke folders en brochures.

Voor het regelen van gemeentelijke producten of diensten, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van paspoorten en rijbewijzen, aangiften voor geboorten en overlijden, aanvragen van vergunningen e.d., wordt u doorverwezen naar het GemeenteLoket in Randwyck. Ook voor de kleine centrumgebonden transacties, zoals bijvoorbeeld het betalen van parkeerboetes en marktgelden, dient u het GemeenteLoket te bezoeken.

Het Gemeente-Infocentrum is op werkdagen geopend van 9.00 - 17.00 uur. Het centrum is telefonisch bereikbaar via het centrale nummer (043) 350 40 00.