CBS

Werkloosheid stijgt opnieuw sterk

In de periode februari - april 2003 telt de werkloze beroepsbevolking gemiddeld 392 duizend personen. Dit aantal ligt 102 duizend hoger dan een jaar eerder. De sterke stijging van de werkloosheid die in het eerste kwartaal van dit jaar is ingezet, houdt daarmee aan. De werkloosheid komt volgens de nieuwste cijfers van het CBS uit op 5,3 procent. Een jaar geleden was dit nog 3,9 procent.

Tempo stijging is hoog
Door seizoensinvloeden is de werkloosheid in de periode februari - april altijd iets hoger. Na verwijdering van de seizoeneffecten komt de werkloze beroepsbevolking uit op 385 duizend. De voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid is daarmee 18 duizend hoger dan in het eerste kwartaal van 2003. De cijfers kennen een onnauwkeurigheidsmarge. Daarom kan beter gekeken worden naar de verandering van de werkloosheid over een wat langere periode, bijvoorbeeld een half jaar. Dan ligt het stijgingstempo op 11 duizend personen per maand.

Werkloosheid onder jongeren 10 procent
Onder jongeren blijft de werkloosheid stijgen. In een jaar tijd is het aantal werkloze jongeren toegenomen van 63 duizend naar 90 duizend. Daarmee is 10 procent van de 15 tot 24 jarigen uit de beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid onder jongeren is bijna 3 procentpunten gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is ruim twee keer zo veel als bij de 25 tot 44 jarigen, bij wie de werkloosheid met 1,3 procentpunt steeg tot 5 procent.

Werkgelegenheid begint te dalen
In de maanden februari - april 2003 bedraagt het aantal werkenden met een baan van twaalf uur of meer per week 7.061 duizend. In de afgelopen jaren is de voor het seizoen gecorrigeerde werkzame beroepsbevolking toegenomen. In 2002 werd de stijging echter steeds minder groot en begin dit jaar is de stijging omgeslagen in een lichte daling.

Technische toelichting
Begrippen
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die zoeken naar een baan van twaalf uur of meer per week, daarvoor beschikbaar zijn en geen werk of een baan van minder dan twaalf uur per week hebben. Zoeken betekent dat men activiteiten ondernomen heeft om een baan te vinden. Voor zover deze mensen staan ingeschreven bij een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) behoren ze tevens tot de geregistreerde werklozen. Tot de geregistreerde werklozen behoren ook ingeschreven mensen die wel beschikbaar zijn maar niet naar werk zoeken. De nieuwe maandcijfers over de geregistreerde werklozen komen met het verschijnen van dit persbericht eveneens beschikbaar op Statline en zijn verkrijgbaar bij de persdienst. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week. De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer en vollediger informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Naast de cijfers over de werkloze beroepsbevolking en de geregistreerde werkloosheid publiceert het CBS een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod. Een bredere afbakening dan de werkloze beroepsbevolking is alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het onbenut arbeidsaanbod is het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-092
20 mei 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht