FEDERATIE NRK

Rubber- en kunststofindustrie grijpt haar kans

De Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) maakt zich sterk voor positieve concurrentie en focust op het uitvoeren van plannen. Juist in het economisch zwakke klimaat ziet de branche kansen voor kwalitatieve groei. Met een daadkrachtig beleidsplan tot en met 2006 dat invulling geeft aan de praktische wensen, ondersteunt de NRK de lidbedrijven bij het ondernemen.
De NRK verwacht dat het kabinet Balkenende 2 de Nederlandse 'maakindustrie' ondersteunt, ook met vermindering van regelgeving.

Op de algemene ledenvergadering van de Federatie NRK, vandaag 20 mei in de Mariënhof in Amersfoort, verzamelden zich vertegenwoordigers van meer dan honderd bedrijven uit de rubber- en kunststofindustrie om deel te nemen aan een gevariëerd programma in het teken van 'Plannen doen; Positieve concurrentie'.
Voorzitter drs. C. van Oostenrijk sprak de leden toe met een krachtig betoog: 'In het huidige, sombere economische klimaat, is de NRK positief, want er is ook goed nieuws: actief en innoverend ondernemen is nu nodig, en daar zijn wij als branche goed in. Stilzitten is klappen krijgen; plannen doen is de kansen pakken! Als NRK zien wij dat bedrijven zich richten op kostenbesparingen, de organisatie 'lean en mean'maken, verbeteren van de verhouding direct/indirect personeel. Maar ook focussen op verkoop en marketing, export, investeren in automatisering en technologische vernieuwing, internet, innovatie en vernieuwen van producten, en scholing personeel. Volop dynamiek dus, waarop wij als brancheorganisatie inspelen. Wat we nodig hebben is - wat ik met prof. Arnold Heertje - kwalitatieve, of positieve concurrentie noem.'

Hoe de NRK de bij haar aangesloten bedrijven hierbij ondersteunt en inspireert is opgenomen in het beleidsplan tot en met 2006. Op een kleine kaart is bondig aangegeven hoe men 'profit' zal bevorderen, hoe men streeft naar verantwoorde producten voor 'people' en 'planet'. Hoe de NRK met partijen als Syntens en de BNO Industrieel Ontwerpers steun geeft aan innovatie en toegevoegde waarde in producten van 'polymeer'. Hoe zij de maatschappelijke toegevoegde waarde zal versterken die de rubber- en kunststofindustrie levert door actieve promotie in onder meer het onderwijs.
Ook speelt de NRK in op de groeiende kennisbehoefte van de leden; eind deze maand gaat de geheel vernieuwde website van de NRK online.

Kabinet Balkenende 2 krijgt namens de NRK het advies mee: 'Regels moeten gaan over prestaties. Niet hoe, maar wat moet; 'leg accent op het uitvoeren van nuttige regels; zet handhaving in op bedrijven die geen afspraken willen maken en dwing af dat zij de regels naleven. Van EZ verwacht de NRK versterking van het ondernemingsklimaat en actie bij het uitwerken van toekomst scenario's,' aldus Van Oostenrijk.

NRK spreekbuis rubber- en kunststofindustrie
De Federatie NRK behartigt de belangen van de rubber- en kunststofindustrie (omzet ca. 6 miljard euro). Bij de Federatie NRK zijn 25 brancheverenigingen en ca. 655 bedrijven aangesloten. De verenigingen richten zich op specifieke productietechnieken, materialen of marktsegmenten. Onder het motto 'Beleef Polymeer!' geeft de NRK prioriteit aan de politiek (lobby), innovatie en kennisoverdracht, milieubevordering, de eigen Branche-CAO, imagoverbetering en het stimuleren van rubber en kunststof producten.

---

---
Noot voor de redactie,