Wageningen Universiteit


Persbericht / nr. 035

Wageningen UR start volgende fase bouwprogramma van 145 miljoen Euro

Op maandag 12 maart is Wageningen Universiteit en Researchcentrum met het indienen van bouwplannen bij de gemeente Wageningen gestart met de volgende fase van een ambitieus bouwprogramma. In deze eerste fase van het bouwprogramma worden vier nieuwe gebouwen gerealiseerd op het complex De Born, langs de invalsweg vanaf de A12.Op dit terrein staan nu al gebouwen van de Wageningse instituten Alterra, Plant Research International, ATO, RIKILT en IMAG.

Het totale budget voor de bouw bedraagt 145 miljoen Euro. Door het zoveel mogelijk concentreren van de gebouwen op één locatie zal Wageningen UR de inhoudelijke synergie versterken tussen Wageningen Universiteit en haar meer markt- en beleidsgerichte onderzoeksinstituten. Ook wordt een efficiënter beheer van de onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten mogelijk, waardoor meer geld beschikbaar komt voor de primaire taken onderwijs en onderzoek.

Het meest in het oog springende gebouw op De Born wordt het forumgebouw dat wordt ontworpen door architectenbureau Quint Wintermans. In dit gebouw komen moderne onderwijsfaciliteiten, voorzien van state of the art ICTtoepassingen die o.m (internationaal) teleleren mogelijk maken. Ook wordt er de universitaire bibliotheek gevestigd en komt er ruimte voor een onderdeel van de hogeschool Van Hall Larenstein, die alles als volgens plan verloopt aan het eind van dit jaar zal toetreden tot Wageningen UR. De andere drie te bouwen gebouwen zijn voor de kenniseenheid Groene Ruimte (ontworpen door Rafaël Vinoly), de kenniseenheid Plant (ontworpen door DP6) en de kenniseenheid Agrotechnologie en Voeding (ontworpen door Jeanne Dekkers). De campus van Wageningen UR zal, passend bij de missie van de organisatie, veel groene elementen bevatten en aansluiten bij de (ecologische) structuur van de omgeving. De inrichting van het gebied is in handen van de gerenommeerde landschapsarchitect Michaël van Gessel in samenwerking met bureau Bakker en Bleeker. Bij de inrichting wordt verder rekening gehouden met de aanleg van een light rail vanaf NS-station Ede Wageningen, een project dat hoog op de gemeentelijke en provinciale agenda staat.

Met de nieuwe huisvesting wil Wageningen UR haar naam als unieke internationale kennisinstelling verder uitbouwen, en aantrekkelijker voorzieningen bieden voor de opleiding van studenten. De inhoudelijke en bedrijfsmatige synergie tussen de verschillende onderdelen van het kenniscentrum maken de grote investering mogelijk en veelbelovend. Investeringen in nieuwe apparatuur en researchvoorzieningen worden door de concentratie, ook in de toekomst, beter haalbaar en ze zijn vervolgens beschikbaar voor zowel onderwijs als fundamentele en meer marktgerichte research. Mede dankzij deze facility sharing ziet Wageningen UR de uitdagingen van de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Noot voor de redactie (