B EN W BERICHTEN 2003 - 18 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 9 EN 20 MEI

Algemene Bestuurlijke Zaken

(20-05) De rechtspraak hecht eraan dat enkel citeertitels worden genoemd bij de verwijzing naar wetten of verordeningen. Daarom zal het College aan de Raad voorstellen de lijst van bevoegdheden behorende bij de Deelgemeenteverordening 2002, de verordening Centrumraad en de verordening wijkraad voor Pernis op die manier aanpassen.

(20-05) Het College geeft toestemming voor het gebruik van de Burgerzaal in het stadhuis voor het uitreiken van inburgeringscertificaten op 26 mei, 24 september en 4 december. De wethouder Sociale Integratie reikt de certificaten uit aan nieuwkomers en oudkomers die met succes hun inburgeringstraject hebben afgerond.

(20-05) Burgemeester en wethouder stellen op 28 oktober de Burgerzaal in het stadhuis beschikbaar voor een ontbijtbijeenkomst van het project Roze Rimpels aan de Rotte. De wethouder Sociale Integratie zal tijdens het ontbijt, waarbij wordt gesproken over het vervolg van het emancipatietraject voor homoseksuele ouderen, gastheer zijn.

(20-05) Het College heeft kennisgenomen van de productie van 'Rotterdam Life' een twaalfdelig lifestyleprogramma over de stad dat wordt uitgezonden op Yorin en RTL 5. In het programma staan verschillende thema's van de stad centraal, zoals wonen, werken en recreëren. De programma's worden tussen 14 juni en 1 september dit jaar uitgezonden. Yorin zendt op zaterdag uit tussen 19.00 en 19.30 uur. RTL 5 herhaalt de uitzendingen op woensdag tussen 19.00 en 19.30 uur. Het totale budget voor deze productie bedraagt 360.000 euro. De gemeente Rotterdam draagt 150.000 euro bij. De overige kosten worden door een aantal marktpartijen gedragen. Doel van de serie is stadspromotie en imagoversterking. Aan de TV serie wordt een internetsite gekoppeld voor meer informatie en concrete aanbiedingen. De serie is in opdracht van Rotterdam Marketing ontwikkeld door Met at Work en Peter Schuiten Producties.

(20-05) Wethouder De Faria is van 22 mei tot en met 26 mei in St. Petersburg voor een internationale conferentie over behoud van het cultureel-historisch erfgoed van de zustersteden. Tijdens deze gelegenheid viert de stad haar 300e verjaardag. Wethouder De Faria zal tijdens een presentatie ingaan op de bijzondere relatie tussen de zustersteden Rotterdam en St. Petersburg. Beide havensteden hebben afspraken over de samenwerking op het gebied van Economie, Stedenbouw, Milieubescherming, Onderwijs en Cultuur. De conferentie omvat een gevarieerd programma met internationale sprekers en bestuurders van de zustersteden In totaal heeft St. Petersburg met 65 steden een zusterstadrelatie. Tijdens de conferentie tekenen de aanwezige zustersteden een overeenkomst over het behoud van het cultureel-historisch erfgoed van de havenstad in Noord-wit Rusland.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(09-05) Het College heeft besloten een overeenkomst met V.O.F. de Boompjes aan te gaan voor het realiseren van een parkeergarage aan de Terwenakker en voor het vestigen van een erfdienstbaarheid voor 80 parkeerplaatsen voor de huurders c.q. gebruikers van de daar te bouwen kantoortoren.

(09-05) Het College heeft besloten de voorgestelde gemeentelijke reactie op de regionale woonvisie aan de stadsregio aan de gemeenteraad voor te leggen. De wethouder Fysieke Infrastructuur is gemachtigd deze brief zo nodig, als commissiebehandeling daartoe aanleiding geeft, (beperkt) te wijzigen en te ondertekenen.

(09-05) Het College heeft kennis genomen van het jaarplan 2003 van de Regio Randstad inzake de Deltametropool en van de brochure over de wenselijkheid en mogelijkheid de Randstad tot een internationaal concurrerende Deltametropool te ontwikkelen.

(20-05) Het college van B en W hebben de Verkeersveiligheidsrapportage 2001 vastgesteld. De rapportage wordt aan de Raad en de deelgemeenten aangeboden. De grafieken en tabellen in de rapportage laten een neergaande lijn zien in zowel het aantal slachtofferongevallen als in het aantal verkeersslachtoffers. Dit is een positieve trend als gevolg van het ingezette verkeersveiligheidsbeleid. Het College maakt hierbij een duidelijke kanttekening. De daling is zo sterk dat dit niet alleen kan worden verklaard uit het ingezette Duurzaam-Veiligbeleid en de nieuwe verkeersregels zoals 'Bromfiets op de rijbaan' en 'Voorrang Fietsers van Rechts'. Uit onderzoek blijkt dat een dalende registratiegraad de weergave van de gegevens mede beïnvloedt. De adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat is zich bewust van dit probleem en zoekt momenteel naar andere manieren van registratie waardoor met vergelijkend materiaal betrouwbaarder uitspraken gedaan kunnen worden. Ondanks de beperkingen is de rapportage een bruikbaar instrument. Op basis van de registratie is door de onderlinge vergelijkbaarheid van de ongevallocaties een doelmatige inzet van mensen en middelen te sturen.

(20-05) Het College heeft in de wijk Nesselande een groengebied Rietveldpark genoemd. Deze naam verwijst naar de aard van het park. In Prinsenland wordt per 15 augustus 2003 de straatnaam Yitzhak Rabinstraat ingetrokken. Door een bebouwing die anders is verwezenlijkt dan oorspronkelijk gepland, kunnen de betrokken panden nu een huisnummer aan de Kralingseweg krijgen.

(20-05) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen tussen de Vlaggemanstraat, de Heulstraat en de Insulindestraat. Al eerder, op 19 september 2002, heeft de Raad een voorbereidingsbesluit genomen voor bovengenoemde gronden om een bouwplan van stichting Woongoed Rotterdam voor het bouwen van 27 woningen en een bedrijfsruimte op de begane grond, mogelijk te maken. Het is de bedoeling de bestaande bebouwing te slopen en slechts een gedeelte van het gebied te bebouwen door op het nog bestaande deel van de straat een nieuwe 'kop' van 17 meter hoog te zetten en de rest als Insulindeplein in te richten. Aangezien de door de deelgemeente Noord te voeren anticipatieprocedure niet binnen de werkingsduur van het huidige voorbereidingsbesluit kan worden afgerond is het opnieuw nemen van een voorbereidingsbesluit noodzakelijk.

(20-05) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Leuvehaven 80. Al eerder, op 17 oktober 2002 heeft de Raad een voorbereidingsbesluit genomen voor deze gronden om een plan van Turns en Horsting Architecten voor het uitbreiden van het Inntelhotel mogelijk te maken. Aan de zuidzijde is een torengebouw ontworpen van 45 meter hoog (het huidige gebouw is 30 meter) met een dakopbouw van 3 meter. Het restaurant wordt uitgebreid. Deze uitbreiding reikt tot over de grens van het bestemmingsplan 'Waterstad' en komt daardoor in het gebied van het bestemmingsplan 'Het Nieuwe Werk'. Voor zover het bouwplan is gelegen in het plangebied 'Waterstad' voldoet het aan de in het bestemmingsplan gestelde regels voor het gebruikmaken van een op deze locatie toegesneden wijzigingsbevoegdheid. Daar waar het bouwplan is gelegen in het plangebied 'Het Nieuwe Werk' past het niet in de daar geldende bestemming 'verkeersvoorziening' en is een voorbereidingsbesluit nodig. Omdat de anticipatieprocedure niet voor het aflopen van het huidige voorbereidingsbesluit kan worden afgerond is dit nieuwe voorbereidingsbesluit noodzakelijk.

(20-05) Het College zal de gemeenteraad voorstellen om een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Freericksplaats 27-75 e.a. Slavenburg's Bouwbedrijven b.v. heeft een plan ingediend voor het 'optoppen' van een flatgebouw aan de Freericksplaats. Het is de bedoeling één bouwlaag ten behoeve van zes woningen aan het flatgebouw toe te voegen. De woningen zullen worden ontsloten via een galerij aan de achterzijde en via de aangepaste liften en trappenhuizen. Omdat het plan in strijd is met de huidige bestemming en een vrijstelling niet mogelijk is, dient een voorbereidingsbesluit te worden genomen.

(20-05) Het College zal de Raad voorstellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen in het gebied 'Kleinpolder', ten noorden van het Schie-Schiekanaal en ter weerzijden van Rijksweg 13. Voor dit gebied, waar momenteel de leefmilieuverordening 'Kleinpolder' geldt, is een (voorontwerp)bestemmingsplan in voorbereiding.

(20-05) Het College heeft besloten akkoord te gaan met de ter inzage legging van het ontwerp bestemmingsplan 'Akkeroord', bedoeld om het volkstuincomplex 'Akkeroord' te kunnen realiseren. Dit complex dient als vervanging van het volkstuincomplex 'Hordijkerveld' dat moet verdwijnen in verband met de nieuwbouw van het Medisch Centrum Rijnmond Zuid (voorheen Clara en het Zuiderzeeziekenhuis). 'Akkeroord' zal op ecologische wijze worden ingericht en beheerd. Het voorontwerp heeft, in het kader van de inspraakprocedure, vier weken ter inzage gelegen. De inspraakreacties hebben niet tot wijzigingen geleid. Het (nieuw in te richten) gebied blijft openbaar toegankelijk en overlast veroorzakende activiteiten als bijv. parkeren, zullen niet aan de kant van de woonwijk plaatsvinden.

(20-05) Het College heeft besloten om de voortgangsrapportage woningbouw, jaarschijf 2003 en peildatum 1 april 2003, voor kennisgeving aan te nemen. In het collegeprogramma is als speerpunt overeengekomen om jaarlijks met de bouw van 3000 nieuwbouwwoningen te beginnen. Uit de rapportage blijkt dat Rotterdam voor wat dit voornemen betreft, voor het eerste kwartaal 2003 redelijk goed op koers ligt.

(20-05) Het College heeft kennisgenomen van de door het OBR voorgestelde acties die op korte termijn ter verbetering en versnelling van planmatige verwerven en onteigenen kunnen leiden. Deze acties betreffen o.a. verbetering van de aansluiting van de onteigeningsmogelijkheden op de planvormingsprocessen en afstemming van de pogingen tot minnelijke verwerving en de start van de onteigeningsprocedure. Bij een beroep op zelfrealisatie door een onteigende zal, indien mogelijk, zo snel mogelijk een zelfrealisatieovereenkomst worden aangeboden. Wijzigingen van bestemmingsplannen en /of bouwplannen die als basis voor onteigening dienen of hebben gediend, blijven zo veel mogelijk achterwege. Minnelijke regelingen zullen worden bevorderd door onder meer: ruiling, creëren en behouden van verplaatsingsmogelijkheden met name voor horeca. Daarnaast zal de gemeente landelijk blijven aandringen op spoedige invoering van de zelfstandige projectprocedure (artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening) als basis voor onteigening.

(20-05) Het College heeft besloten de gronden aan de Otto Reuchlinweg te verhuren aan ING Vastgoed Ontwikkeling B.V. voor het gebruik als bouwterrein met gronddepot en parkeerplaatsen. De gronden worden verhuurd voor de bouw van het appartementencomplex Montevideo.

(20-05) Het College heeft besloten het voorkeursrecht voor een tweetal percelen aan de Wollefoppenweg in Nesselande te laten vervallen op het moment van de juridische overdracht welke naar verwachting binnenkort zal plaatsvinden. Een van de percelen is inmiddels door de gemeente verworven. Voor het tweede perceel geldt dat de aankoop vrijwel rond is.

(20-05) Het college van B en W heeft wethouder Fysieke Infrastructuur, op grond van artikel 160 in samenhang met artikel 168 van de Gemeentewet, gemachtigd om namens het college productieovereenkomsten met deelgemeenten aan te gaan. Daarin worden taakstellingen en ambitieniveaus overeengekomen op het gebied van op te leveren woningbouw voor de periode 2000-2010. Wethouder Fysieke Infrastructuur zal het College en de Raad na tekening van de productieovereenkomsten informeren.

(20-05) Het college van B en W heeft besloten om 10 villa's in de Molenlaankwartier aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het gaat om de villa's: Prinses Beatrixplantsoen 10, 22, 24, 27 en 31. Offenbachlaan 5, Tsjaikofskilaan 5, Mozartlaan 145 en Glazoenowlaan 3 en 12. Deze aanwijzing is ingegeven door de constatering dat het naoorlogse villagebied van het Molenlaankwartier sterk aan verandering onderhevig is en dat een deel van de bebouwing in de afgelopen jaren drastisch is gewijzigd, zonder dat hierbij voldoende rekening is gehouden met de aanwezige cultuurhistorische kwaliteiten. Het bestaande villagebied staat hierdoor steeds meer onder druk en de eenheid en samenhang die de buurt van oorsprong heeft, dreigt door deze ontwikkeling verloren te gaan.

(20-05) Het College heeft besloten, zodra de bouwvergunningsprocedure dat toelaat, een perceel grond aan de Varesweg/Kiotoweg t.b.v. de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw, in erfpacht uit te geven aan VHS Projectontwikkeling.

(20-05) Het College heeft besloten, met ingang van 31 mei 2003, tot doorhaling van het recht van voorkeur, conform artikel 5, lid 1, Wet voorkeursrecht gemeenten, gevestigd op percelen in Hoogvliet winkelcentrum Zeeltplein.

(20-05) Het College heeft besloten een krediet beschikbaar te stellen voor het tijdig voorbelasten/ophogen van de nieuwbouwlocatie voor het woningbouwproject Vlietzone-Noord te Hoogvliet.

(20-05) Het College heeft besloten ten name van Vestia, de erfpacht te vestigen voor het project Bloemfontein Punt voor de bouw van ca. 135m2 bvo horecaruimte, 318 m2 bvo bedrijfsruimte en 566 m2 bvo ten behoeve van de bibliotheek. De grond voor de bouw van 51 koopwoningen in dit project wordt verkocht.

(20-05) Het College heeft besloten, ingevolge artikel 2 Wet voorkeursrecht gemeenten, het voorkeursrecht te vestigen op een gedeelte van de Bas Jungeriusstraat in de Tarwewijk, met als basis het in maart 2001 vastgestelde structuurplan 'Ruimtelijk Plan Rotterdam 2010'.

Sociale en Culturele Zaken

(20-05) Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is door de Duitse initiatiefnemer Theater Der Fabrik uitgenodigd om de voorstelling Meet me, a Dancer te presenteren tijdens de Potsdamer Tanztage op 1 en 2 juni 2003. Het festival staat internationaal bekend als succesvol. Deelname aan het festival is een goede manier om ook in Duitsland voedingsbodem te creëren voor de Rotterdamse dans. Het College heeft een bijdrage van E 7.007,- voor de presentatie van Connie Janssen Danst beschikbaar gesteld.

(20-05) Het College heeft besloten Theater Zuidplein een krediet te verlenen voor de renovatie van het theater.

(20-05) Burgemeester en wethouders hebben besloten de discussienota Mediabeleid vrij te geven voor discussie in de commissie Cultuur en Sport. De discussienota wordt tevens verspreid onder betrokken instellingen en belanghebbenden, zoals de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Samenleving, de Stichting Lokale Omroep Rotterdam (SLOR), en de toegangsomroepen. Aanleiding voor de nota is de motie Hellwig die door de Raad in 2000 (begrotingsraad) werd aangenomen. In de motie werd het College opgeroepen een eenduidig beleid te formuleren en arrangementen te ontwikkelen die recht doen aan de aard en mogelijkheden van de migrantenomroepen in het kader van het gemeentelijk voorlichtingsbeleid. Verder werd het college gevraagd een discussie voor te bereiden over het lokale mediabeleid met inbegrip van de migrantenomroepen.

Het College stelde op 28 februari 2003 al een beleidslijn vast voor overheidsvoorlichting aan migranten via migrantenomroepen, intermediaire kaders en het gemeentelijk blad Rotterdam Post. Hiermee is het eerste deel van de motie uitgevoerd. De uitvoering van het tweede deel van de motie wordt nu aan de Commissie Cultuur en Sport, aan belanghebbenden en betrokkenen voorgelegd in de vorm van een discussienota. De nota geeft de contouren weer van het mediabeleid in 2004 met het voorstel een generiek arrangement op te zetten voor toegangsradio en daarvoor middelen beschikbaar te stellen via de zendgemachtigde SLOR. In de discussienota wordt voorgesteld om met ingang van 2004 één kanaal voor Toegangsradio te subsidiëren en aan de SLOR te vragen hiervoor een plan bij het College in te dienen. Aan de subsidiëring wordt de voorwaarde gesteld dat er meer nadruk komt te liggen op kwaliteit en minder op kwantiteit en dat de eenheid van één Toegangsradiokanaal de voorkeur krijgt boven de doelgroepenbenadering.

Nadat de nota is besproken in de commissie Cultuur en Sport en de reacties van de direct betrokkenen zijn ingewonnen wordt de medianota definitief vastgesteld en zal het College de Raad voorstellen de motie Hellwig als afgedaan te beschouwen.

(20-05) Het College heeft besloten rechtsvordering in te stellen voor terugvorderingen van kosten van bijstand met een totaalbedrag van E 26.117,--.

(20-05)Per 1 mei heeft het College het budget Jeugd van de Bestuursdienst overgedragen aan de Dienst Stedelijk Onderwijs (Dso). De Dso is vanaf 1 mei verantwoordelijk voor de collegeprioriteit Onderwijs en Jeugd, inclusief opvoedingsondersteuning. Dit besluit is genomen in het kader van de kerntakendiscussie van de Bestuursdienst.

Sociaal Economische Zaken

(20-05) Het College heeft kennis genomen van de stand van zaken van het project TheaterGalerie op de Rotte.

(20-05) Het College heeft ingestemd met het rapport "plan van aanpak Ridderkerklijn" van het dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam.

(20-05) Het College heeft besloten in te stemmen met de oprichting van een joint venture van N.V. Holding RET en RTC voor de uitvoering van het WVG vervoer. Daarmee bekrachtigt het College het principebesluit dat de Raad op 19 december 2002 heeft genomen.

(20-05) Het college van B en W heeft goedkeuring verleend aan de beoogde aandelenoverdrachten in verband met de in de statuten van het Waterbedrijf Europoort opgenomen blokkeringsregeling. Elke tien jaar wordt overeenkomstig de statuten het aantal gehouden aandelen van alle betrokken gemeenten vastgesteld op grond van de waterafzet in iedere gemeente. Voor de gemeente Rotterdam blijft het aantal aandelen (50%) gelijk.

(20-05) Het college van B en W heeft kennis genomen van de Monitor Automatiseringsprojecten 2003.

(20-05) Het college van B en W heeft het Jaarverslag van de BV Transportnet Zuid-Holland 2002 besproken.

(20-05)Het College heeft de datum voor de inwerkingtreding van de verordening Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) vastgesteld op 21 mei 2003. De gemeenteraad heeft de verordening op 8 mei jl. vastgesteld.

(20-05) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de motie Geluk over het zakendragershuisje in Delfshaven af te doen. De stuurgroep wijkaanpak Delfshaven wil de tingieterij in het zakkendragershuisje dit jaar een doorstart laten maken. Dat gebeurt met steun van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en het Gemeentelijk Havenbedrijf. Het OBR stelt het pand de eerste vijf jaar om niet ter beschikking en het GHR neemt de eerste drie jaar de volledige salariskosten van de tingieters voor zijn rekening en in het vierde en vijfde jaar voor de helft.

Personeel en Organisatie

(20-05) Het college van B en W heeft het concernverslag Wet SAMEN 2002 vastgesteld, waarin verslag wordt gedaan van het aandeel etnische minderheden binnen het personeelsbestand van de gemeente Rotterdam. Het aandeel over 2002 bedraagt 19,7%, een stijging van 0,4% ten opzichte van 2001. Dit percentage van de gemeente is 3,7% hoger dan het evenredigheidspercentage voor de regio Rijnmond. Wel is over 2002 niet voldaan aan het streefcijfer van 22% dat het College zich zelf heeft opgelegd in het programma Veelkleurige stad.

(20-05) Het College heeft het disciplinair ontslag bekrachtigd van twee Roteb-medewerkers en een RET-medewerker. De ontslagen zijn het gevolg van ernstige plichtverzuim dan wel ongeoorloofde afwezigheid van betrokkenen.

Financiën

(09-05) Het college van B en W heeft het jaarverslag van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) goedkeurd. Rotterdam heeft 0,5% van de aandelen van de BNG. De voorgestelde dividenduitkering bedraagt voor de gemeente Rotterdam E 667.479,15 hetgeen ruim E 440.000 hoger is dan waarmee in de begroting 2003 rekening mee is gehouden.

(20-05) Het college van B en W heeft het uitvoeringsplan voor de uitkering Zalmsnip vastgesteld.

Juridische Zaken

(20-05) Het College heeft besloten om de Gemeenteraad voor te stellen een planschadevergoeding o.g.v. artikel 49 van de Wet op Ruimtelijke Ordening toe te kennen aan de eigenaar van het perceel Hoofdweg 146. De eigenaar krijgt deze vergoeding ter compensatie van de waardevermindering van zijn onroerende zaak vanwege de planologische wijziging van de gronden ten zuiden van de Hoofdweg, ten noorden van de Van der Helmstraat 1-11 en tussen de Hoofdweg 156 en 168 in de Alexanderpolder.


---- --