Gemeente Amersfoort

Lavendelstraat opnieuw afgesloten tijdens nachtelijke uren

datum: 20 mei 2003

Taxi's blijven bereikbaar door extra standplaatsen

Tijdens de zomermaanden wordt de Lavendelstraat opnieuw afgesloten voor autoverkeer tussen zaterdagavond 24.00 en zondagmorgen 04.00 uur. Een vorig jaar gehouden proef wees uit dat de afsluiting bijdraagt aan een rustiger straatbeeld in het uitgaansgebied. Nieuwe taxistandplaatsen aan het Havik en de Kamp en extra plaatsen aan de Varkensmarkt maken het de horecabezoekers mogelijk op loopafstand een taxi te krijgen.
Een verkeersbesluit met deze strekking ligt vanaf 4 juni 2003 ter visie in het Stadsinformatiecentrum de Observant. De feitelijke afsluiting vindt plaats zodra ook alle aanvullende maatregelen zijn getroffen.

Snelle realisatie
De vorig jaar tijdens de zomermaanden gehouden proef werd door de politie, omwonenden en horecaondernemers als positief ervaren. Taxiondernemers hadden echter problemen met de bereikbaarheid van en voor hun klanten. Om die reden besloot het College van B&W om tegelijk met de tijdelijke afsluitingsmaatregel van de Lavendelstraat permanent extra standplaatsen te realiseren en een aantal aanvullende verkeersmaatregelen te treffen. Zij deed dit na uitgebreid direct belanghebbenden te hebben gehoord tijdens een informatieavond op 15 april jl.
Omdat het zomerseizoen voor de horeca feitelijk al is begonnen, is een snelle effectuering van de maatregelen gewenst. Een verkeersbesluit maakt het mogelijk om, zonder mogelijke bezwaren te kennen, voorbereidende werkzaamheden alvast uit te voeren.

Extra maatregelen
Nieuw zijn de vier standplaatsen aan het Havik en drie aan de Kamp. Op de Varkensmarkt worden vier standplaatsen gerealiseerd. Het permanent inrijdverbod op het Havik, het gedeelte van Lavendelstraat tot aan de Bloemendalse Binnenpoort, wordt opgeheven terwijl een tijdelijk inrijdverbod gaat gelden in de zaterdagnacht. Voor de aanwezige fietsklemmen wordt een alternatieve locatie gezocht. Op het gedeelte Appelmarkt-Lavendelstraat aan het Havik gaat in de nacht van zaterdag op zondag een algeheel parkeerverbod voor fietsen en bromfietsen gelden. Taxi's mogen in de toekomst gebruik maken van de Westsingel (gedeelte Molenstraat-Varkensmarkt) waar dat nu nog niet is toegestaan.

Meer bezoekers, meer verkeer
Tijdens de zomermaanden van 2002 sloot de gemeente bij wijze van proef de Lavendelstraat tijdens de nachtelijke uren af voor autoverkeer. De reden voor de proef was het groeiende aantal horecabezoekers in de Lavendelstraat gedurende de nachtelijke uren, de verkeersoverlast en daarmee de toename van gevaarlijke verkeerssituaties.

Een evaluatie van de proef wees uit dat de het straatbeeld tijdens de afsluiting rustig was, de overlast beperkt bleef en dat zich elders in de stad geen incidenten voordeden die waren te herleiden tot de afsluiting. Alleen de taxiondernemers hadden problemen met de bereikbaarheid van hun klanten.