Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

20/05/03 Koningin brengt werkbezoek aan oefendorp Marnehuizen

Hare Majesteit de Koningin brengt op dinsdagmiddag 20 mei 2003 in De Marne (Groningen) een werkbezoek aan het oefendorp Marnehuizen van de Koninklijke Landmacht. Tijdens het bezoek aan het oefendorp laat de Koningin zich informeren over de voorbereiding, het werk en de ervaringen van de 11e Air Manoeuvre Brigade van de Koninklijke Landmacht, die deel uitmaakt van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.

Steeds vaker wordt door de internationale gemeenschap gevraagd om inzet van Nederlandse strijdkrachten elders in de wereld. Vanaf 2002 neemt Nederland deel aan de ISAF-vredesmacht in Afghanistan. Sinds 10 februari 2003 voeren Nederland en Duitsland het bevel over de ISAF-troepen. ISAF bestaat uit 4800 militairen uit 28 landen. De Nederlandse bijdrage aan ISAF bestaat uit ruim 650 militairen, waarvan er 400 werken op het hoofdkwartier in Kabul.

De ISAF-vredesmacht werd in december 2001 ingesteld door de VN-Veiligheidsraad. Het belangrijkste doel van de ISAF is de interim-regering van Afghanistan, die zich op 22 december 2001 in Kabul vestigde, te ondersteunen bij het handhaven van de veiligheid in Kabul en directe omgeving. Daarnaast zijn de militairen op verschillende manieren betrokken bij de wederopbouw van het land. Zo assisteert ISAF bij de wederopbouw van het leger en de politie, maar helpen geniesoldaten ook bij het herstel van belangrijke wegen en bruggen.

Bij internationale inzet in crisisgebieden gelden bepaalde regels en voorschriften. Tijdens de opleiding worden militairen hierop getraind. Zo leren ze samen te werken met (inter-)nationale hulporganisaties, plaatselijke autoriteiten en politie. Vaak moeten de militairen hun werk doen in verstedelijkt gebied. Voor het oefenen van de eenheden worden realistische scenarios geschreven, waarbij de eenheid verdeeld wordt in een 'vrede-opererende' partij en een vijand.

Oefendorp Marnehuizen ligt in gemeente De Marne in het grootste oefenterrein van Nederland, de Marnewaard. Het dorp behoort tot de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Jaarlijks komen zo n zes- tot achtduizend militairen naar het oefenterrein om te trainen en zich voor te bereiden op optreden in verstedelijkt gebied. Marnehuizen is vergelijkbaar met een echt dorp. Het heeft een gemeentehuis en winkels in de dorpskern. De straten zijn voorzien van telefooncellen, afvalcontainers en verkeers- en straatnaamborden. De huizen hebben elektriciteit. Er is een rioolstelsel, dat tijdens oefeningen kan worden gebruikt. In het dorp staan auto's. Er is een pompstation en een spoorwegovergang met treinstation.

Tijdens haar bezoek zal de Koningin een demonstratie van een oefening in het dorp bijwonen en een ontmoeting hebben met uit Afghanistan teruggekeerde ISAF-militairen.