Provincie Overijssel

Informatie-avonden windenergie in Noordoost-Overijssel

De stuurgroep Windenergie Noordoost-Overijssel, die zich bezig houdt met het verkennen van de mogelijkheden voor windeneregie in Overijssel, houdt een aantal informatie-avonden, over windturbines in Noordoost-Overijssel. Op dinsdag 20 mei is er om 19.45 uur een bijeenkomst belegd in restaurant ?Het Roode Hert? aan de Hessenweg 41 in Dalfsen. Daaropvolgend is een bijeenkomst op woensdag 21 mei om 19.45 uur in restaurant ?De Hongerige Wolf' aan de Coevorderweg 27 in Stegeren.

In de stuurgroep zijn de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Staphorst, Ommen, Hardenberg en de provincie Overijssel vertegenwoordigd. De provincie Overijssel wil het opwekken van windenergie stimuleren. In een overeenkomst met het Rijk, de provincies en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft Overijssel beloofd zich in te spannen om in 2010 tenminste 30 Megawatt aan windvermogen te realiseren (dat zijn bijvoorbeeld 20 turbines van elk 1,5 Megawatt). Er kunnen al windturbines gebouwd worden als ze passen in het nu geldende beleid voor windenergie van de provincie.

Waar turbines?

De provincie wil in haar streekplan concreter gaan aangeven waar in de toekomst windturbines gebouwd kunnen worden. Daarom is in 2001 een provinciebreed onderzoek gestart naar de mogelijkheden. Dit onderzoek is uitgevoerd door Adviesbureau Royal Haskoning. Volgens dit onderzoek liggen vooral in Noordoost-Overijssel mogelijkheden voor clusters en lijnopstellingen van windturbines.

Vervolgens hebben de provincie en de gemeenten in Noordoost-Overijssel (Zwolle, Staphorst, Dalfsen, Ommen en Hardenberg) Haskoning gevraagd in een vervolgonderzoek te bekijken wat in Noordoost-Overijssel de meest geschikte gebieden zijn voor windturbines. Dit onderzoek is in april 2003 afgerond en wordt gepresenteerd op de informatieavonden.

Het onderzoeksrapport ?Windenergie in Noordoost-Overijssel? ligt ter inzage in de gemeentehuizen en in het provinciehuis in de periode 1 mei ? 16 juni 2003.

© 2003 Provincie Overijssel