Technische Universiteit Delft

Exoplaneet
20 mei 2003 | 10.30 uur
hr. A.L. Mieremet | doctorandus in de natuurkunde.
promotor | Prof.dr.ir. J.J.M. Braat (fac TNW)
Nulling interferometry for direct exo-planet detection
Een groot probleem van het direct detecteren van exo-planeten is het feit dat een ster typisch 106 - 109 maal helderder is dan de planeten die erom heen staan. Een techniek die dit probleem kan oplossen is nulling interferometrie en is gebaseerd op de verzwakking (destructieve interferentie) van het sterlicht en de versterking (constructieve interferentie) van het planeetlicht. ESA (Europese Ruimtevaart Organisatie) is van plan om het concept van nulling interferometrie te gaan gebruiken in hun DARWIN missie, welke als doel heeft om Aardachtige exo-planeten te vinden rond sterren die ongeveer 30 lichtjaar van de Aarde afstaan. Een groot probleem voor de DARWIN missie is dat veel uitdagende nieuwe technologieën ontwikkeld moeten worden.
Een voorbeeld hiervan is het ontwerp van een nulling interferometer. Voorheen dacht men dat het noodzakelijk was dat een nulling interferometer een achromatische faseverschuiver (APS) bevatte om directe detecties mogelijk te maken. Om die reden hebben wij de dispersieve eigenschappen van glas gebruikt om een APS te ontwikkelen die bestaat uit enkele verschillende glassoorten. We hebben de golflengte afhankelijkheid van deze faseverschuiver gemeten en deze was zodanig dat een ster 950 maal verzwakt kon worden. Naast de APS, hebben we ook theoretisch onderzoek gedaan aan een nulling interferometer in een algemene situatie. Dit heeft geleid tot het vinden van een nieuwe familie van nulling interferometers die minder gevoelig is voor fouten, die geïntroduceerd worden door APS-en en delay lines, dan concepten die tot zover voorgesteld waren. Dit resultaat vereenvoudigt de optische lay-out van toekomstige nulling interferometers aanzienlijk.
Voor verder lezen:

* Interferometry in optical astronomy; 27-29 March 2000, Munich, Germany. ed. by Pierre J. Léna, 2000

* Interferometry in optical astronomy; 27-29 March 2000, Munich, Germany. Pt. 1 ed. by Pierre J. Léna, 2000

* Selected aspects of wide-field stellar interferometry by Luigi Arsenio d'Arcio, 1999

* Infrared Space Interferometry; Astrophysics and the Study of Earth-Like Planets; proceedings of a Workshop held in Toledo, Spain, March 11-14, 1996

* ESA Workshop on Optical Interferometry in Space; proceedings of an ESA workshop held at Granada, Spain, 1987

* Interferometry and synthesis in radio astronomy by A.R. Thompson, 1986

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Universiteitsdienst TU Delft /
Dir. Marketing & Communicatie
tel.: +31 15 2785454
fax: +31 15 2781855
GSM: +31 (0)6 20408176

Alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft