Erasmus Universiteit Rotterdam

Persbericht
Studium Generale

Dinsdag 20 mei / dinsdag 17 juni, 20:00 - 22:00 uur, Laurenskerk

National identity and society perspectives past and present

Op vele manieren zijn binnen een natie groepen mensen te onderscheiden: via klasse, seksuele geaardheid, beroep, etnische afkomst etc. Maar in hoeverre is er nog sprake van een nationale identiteit? En wat betekent de roep om inburgering? Deze en andere vragen staan centraal tijdens een serie bijeenkomsten in de Laurenskerk in voor- en najaar 2003. Een initiatief van prof. dr. Robert von Friedeburg (Erasmus Universiteit, Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen) en georganiseerd door de stichting Laurenskerk in samenwerking met het Goethe Institut Rotterdam, British Council en Studium Generale EUR.

De voertaal is engels; de toegang gratis.

Dinsdag 20 mei 2003, 20.00 uur:
War
To kill - to die - the Nation goes to war

Sprekers: Hans Binneveld (Erasmus University of Rotterdam: "We", Dutchbat and Modern Warfare) en Henk van Nierop (University of Amsterdam: Dutch Identity and Revolt) Gespreksleider: Bert van Meggelen (NL)

Een van de meest effectieve identiteitsvormende mechanismen is het gezamenlijk lijden onder of creeren van een vijand, dan wel de gezamenlijke herinnering aan een overwinning of nederlaag. Hoe kan worden voorkomen dat oorlog als noodzakelijk kwaad dient ter bevestiging van de nationale, etnische en/of religieuze identiteit?

Dinsdag 17 juni 2003, 20.00 uur
Religion and Ethnic Background
Religious or National Divide: Islam in Modern Europe

Sprekers: Hans Walter Schmuhl (University of Bielefeld: Ethnic Genocide) en Thijl Sunier (Erasmus University of Rotterdam: Nationalism in a multicultural society) Gespreksleider: Bert van Meggelen (NL)

Ongeacht waar we geboren worden zijn religie en etnische achtergrond belangrijke peilers voor vorming van de identiteit. Culturele verschillen zijn vaak geworteld in de wijze waarop religie en etnische achtergrond wordt beleefd. Professor Hans-Walther Schmuhl spreekt over etnische genocide in relatie tot nationale identiteit.Thijl Sunier zal ingaan op aspecten van secularisatie en godsdienst in Turkije.

STUDIUM GENERALE, informatie: 010-4081144, stg@oos.eur.nl, www.eur.nl/studium Studium Generale organiseert lezingen, discussies, optredens en cursussen. De activiteiten zijn toegankelijk voor studenten, medewerkers van de EUR en overige belangstellenden.

LOCATIE
Grote of Sint-Laurenskerk, Grote Kerkplein 27, Rotterdam, 010-4131494