Provincie Utrecht

Persbericht

Zestien handtekeningen voor een groen Hart van de Heuvelrug

15-5-2003
Dinsdag 20 mei aanstaande zetten vertegenwoordigers van zestien verschillende organisaties hun handtekening onder de intentieverklaring voor de gebiedsvisie Hart van de Heuvelrug. Daarmee laten ze zien dat het hun ernst is om het gebied tussen Amersfoort, Soest, Bilthoven, Zeist en de 224 en N227 groen te houden en mooier te maken.

Onder leiding van de provincie hebben de zestien partijen het afgelopen jaar de handen ineengeslagen en een visie ontwikkeld voor het Hart van de Heuvelrug. Centraal in die visie staat de wens om het gebied groen te houden, zodat de Heuvelrug kan blijven functioneren als een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied van formaat, waar ook plaats voor wonen en werken is.

De besturen van drie zorginstellingen, vijf gemeenten, stichting het Utrechts Landschap, de Kamer van Koophandel, de provincie en vijf ministeries waren al geruime tijd met elkaar in gesprek over de kansen en bedreigingen voor het gebied. Enerzijds staat het gebied onder druk door plannen voor uitbreiding van bebouwing en infrastructuur, die leiden tot verdichting en versnippering van de Heuvelrug, anderzijds zijn er ontwikkelingen waardoor ruimte beschikbaar komt.

Agenda 2010
Vorig jaar besloot het provinciebestuur onder de noemer van Agenda 2010 een projectorganisatie op te zetten voor het Hart van de Heuvelrug. De samenwerkende partijen vormen met elkaar het Platform Hart van de Heuvelrug. Ze lanceerden een gezamenlijke visie waarin is aangegeven waar het groen beschermd moet worden, waar ruimte gereserveerd wordt voor bebouwing in het groen, waar ecologische verbindingszones moeten komen en waar verstedelijking is toegestaan.

De dagelijkse besturen van de betrokken organisaties hebben de afgelopen maanden stuk voor stuk de visie onderschreven. Ze bekrachtigen hun instemming op 20 mei door hun handtekening te zetten onder een gezamenlijke intentieverklaring. Daarmee verklaren ze zich akkoord met de uitgangspunten en ontwikkelingsstrategieën in de gebiedsvisie. Verder spreken ze door het tekenen van de verklaring de intentie uit om in het najaar een Samenwerkingsovereenkomst voor het Hart van de Heuvelrug te sluiten. Maar voor het zover is zullen er de komende maanden nog een aantal punten verder uitgewerkt moeten worden.

Evenwicht tussen rood en groen
In de gebiedsvisie is vastgelegd waar ruimte is voor rood (bebouwing) en voor groen (natuur en recreatie). Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kansen die ontstaan omdat sommige functies gaan veranderen. Zo komen er militaire oefenterreinen vrij en worden complexen afgestoten. Enkele zorginstellingen willen een belangrijk deel van hun inwoners gaan huisvesten in stedelijk gebied in plaats van op afgelegen plaatsen, min of meer verstopt in de bossen. Op de plekken die daardoor vrij komen kunnen hoogwaardige groene werklandschappen (kantoren) en zorgcomplexen in een landgoedachtige sfeer een kans krijgen.

Behalve een ruimtelijke balans zal er ook een financieel evenwicht gevonden moeten worden. Dat kan bereikt worden door verevening van (rode) opbrengsten en (groene) kosten in het gebied. Hierover voeren de partijen op dit moment nog overleg.

Terugdringen verdichting en versnippering
Er is nu al bebouwing in het gebied en die blijft ook mogelijk in de visie, maar nieuwe bouwplannen moeten wel passen in het gebiedsconcept. Dat betekent dat nieuwe woningen geconcentreerd moeten worden in het bestaande stedelijke gebied of verantwoord ingepast worden in bepaalde zones, zodat de groene kwaliteit van de Heuvelrug gewaarborgd blijft. Daarmee kan een halt toegeroepen worden aan de voortgaande sluipende verdichting van het gebied.

Centraal in de visie staat het zogenaamde schaakbordmodel. "De steeds verdergaande versnippering van de Heuvelrug willen en kunnen we tot staan brengen, ja zelfs terugdringen.", aldus gedeputeerde Streng, portefeuillehouder ruimtelijke ordening. Hij prijst het initiatief van Het Utrechts Landschap dat al een paar jaar geleden met de suggestie kwam om volgens de principes van het schaakspel strategische ruilopties in het gebied mogelijk te maken.

Veel deelprojecten
Op dit moment werken verschillende partijen al samen aan 14 deelprojecten binnen het gebied. Maar er zijn nog circa 25 projecten die het verdienen binnen deze gebiedsvisie aandacht te krijgen. Dat loopt van plannen voor de toekomst van Kamp van Zeist tot een verkleining van de oppervlakte van vliegbasis Soesterberg op langere termijn of de reconstructie van de Stichtse Rotonde. "Kortom, er is veel werk aan de winkel in het Hart van de Heuvelrug en het was dan ook de hoogste tijd om samen een visie voor het gebied te ontwikkelen. De provincie is blij dat nu alle betrokken partijen zich achter die visie scharen en dat met een handtekening bekrachtigen.", verklaart Streng.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl