Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken, 19 mei 2003

Op dinsdag 20 mei spreekt minister de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken in Praag een jaarlijkse bijeenkomst toe van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die in het teken staat van de bestrijding van diverse vormen van illegale handel.

De 55 deelnemende staten van de OVSE zullen zich tijdens deze bijeenkomst buigen over de economische gevolgen, zowel nationaal als internationaal, van de illegale handel in kleine wapens, drugs en mensen. De aanwezigheid in Praag van personen uit het bedrijfsleven dient om te kijken hoe de samenwerking tussen overheden en de private sector in de strijd tegen illegale handel kan worden verbeterd.

In zijn toespraak gaat minister de Hoop Scheffer in op de rol die de OVSE in de strijd tegen de handel in kleine wapens en drugs, maar vooral ook mensen, kan spelen. De minister zal daarnaast ook aangeven welke voornemens Nederland heeft om tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de OVSE op dit punt concrete resultaten te bereiken.

De illegale handel, met name van vrouwen en meisjes, is een belangrijke prioriteit van het Nederlandse voorzitterschap.

De minister heeft ook een onderhoud met zijn Tsjechische ambtgenoot, Cyril Svoboda.

Na dat onderhoud zullen de twee ministers gezamenlijk een fototentoonstelling openen, waar het thema mensenhandel centraal staat. Deze fototentoonstelling maakt onderdeel uit van een cultureel programma dat Nederland in het kader van het OVSE voorzitterschap heeft georganiseerd om artiesten de gelegenheid te geven de beginselen en waarden van de OVSE op hun eigen manier te interpreteren.