Gemeente Utrecht




2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

37 Vragen van mevrouw R.C. Redmond

(ingekomen 20 mei 2003)





Ongewenste Junks in gebruikersruimtes Utrecht.




In het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 17 mei 2003 is een artikel geplaatst met de titel: 'Ongewenste junks in gebruikersruimtes.' Volgens de krant zouden gebruikersruimtes voor drugsverslaafden ook worden bezocht door verslaafden zonder verblijfsstatus. Het zou gaan om de drie gebruikersruimtes aan het Stationsplein, bij de Stek en aan de Rijnkade. Verslaafden uit het Utrechtse circuit van hulpverlening zouden daardoor (door de voorrang aan illegalen) een toegangspas zijn misgelopen. De politie, die de pasjes uitgeeft, zegt niet te controleren op illegaliteit. Indien de lezing in de krant klopt dan kunnen we vaststellen dat dit tegen de afspraken is die het college met de gemeenteraad heeft gemaakt bij de start van dit project in 2001.


De VVD heeft ingestemd met het project Binnenplaats, opvang van verslaafden en daklozen in Utrecht, op voorwaarde dat het beheer op de afgesproken wijze zou plaatsvinden. Bij diverse gelegenheden is door de gemeenteraad gevraagd op grond van welke criteria de pasjes aan verslaafden en daklozen werden verstrekt en of het alleen Utrechters gold, want dit was een van de afspraken. De wethouder heeft altijd bevestigd dat de pasjes uitsluitend verstrekt werden aan Utrechtse hulpvragers. Voor de VVD fractie was die harde toezegging van het college een van de redenen om het beleid inzake de opvang van junks te steunen.
Er is een verschil in de lezing van de wethouder en de berichten in de krant.


Dit brengt de VVD fractie tot de volgende vragen:


Is de genoemde berichtgeving in het Utrechts Nieuwsblad juist en waarop baseert de wethouder zich als hij zegt dat dit bericht niet kan kloppen?
Hoeveel uitgeprocedeerde verslaafden hebben een pas gekregen en hoeveel Utrechtse gebruikers zijn daardoor benadeeld?
Het is niet de bedoeling dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en de opvang van gebruikers van buiten Utrecht ten koste gaat van Utrechtse verslaafden. Wat gaat het college hier aan doen?
Welke criteria hanteert het college voor de verlening van een pas?
Welke afspraken zijn er met de politie gemaakt ten aanzien van uitgeprocedeerde asielzoekers en gebruikers uit andere steden?
Controleert de politie op illegaliteit? Is het niet de taak van de politie om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te wijzen? Wat voor een afweging maakt de politie daarbij?
De politie zegt slechts te adviseren over de aanvragen. Heeft het college dan een andere instantie dan de politie verantwoordelijk gesteld voor de controle op illegaliteit en Utrechts burgerschap?
Worden deze afspraken op gezette tijden gecontroleerd of herbevestigd?
Kan de wethouder nog bevestigen dat de criteria voor het verstrekken van een pasje op basis van de afspraken uit 2001 van de gemeenten, Justitie, GG& GD nog aantoonbaar overeind staan? (Dit behelst onder meer ouder dan 18 jaar, dakloos, harddrugsgebruiker, legaal in Nederland en anderhalf jaar inwoner van Utrecht).













---- --