Ministerie EZ



Stopzetting Twinning

Datum: 20-05-2003

Staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over Twinning. De tekst van de volledige brief volgt hierna.

De overheid heeft met Twinning in 1998 het initiatief genomen om een stimulerende omgeving voor snel groeiende ICT-starters te creëren. Daartoe is Twinning als bedrijf en nadrukkelijk op afstand van de overheid in de markt gezet. Marktconformiteit en cofinanciering met private investeerders waren kernelementen van het concept. Op de vleugels van de ICT golf leek in 2000 het concept geheel aan de markt te kunnen worden overgedragen. Uw kamer heeft toen ingestemd met verkoop van Twinning en een verbreking van de relatie met het ministerie van Economische Zaken. Onder invloed van de drastische wijzigingen in marktomstandigheden bleek dit niet het gewenste resultaat te kunnen leveren voor de continuïteit. Hierover is de Kamer eind 2001(26 143 nr. 5) geïnformeerd. Toen is aangegeven dat Twinning als stand alone operatie zou worden voortgezet. In lijn met het concept kreeg Twinning daarmee de ruimte om, op basis van het bestaande model van cofinanciering met marktpartijen, te streven naar een toekomst waarbij marktpartijen de rol van de Staat als fondsenverschaffer moeten gaan overnemen. Als uitwerking hiervan zijn met Twinning afspraken gemaakt over een aan milestones gebonden businessplan dat zou moeten leiden tot een goed continuïteitsperspectief voor eind 2003.

De periode sindsdien is door directie & RvC van Twinning benut om hieraan invulling te geven. De RvC en directie hebben besloten om via de weg van een strategische partner nieuwe fondsen te werven. Er zijn in de achterliggende periode door Twinning in samenwerking met de Staat intensieve onderhandelingen gevoerd over strategische samenwerking. Al deze inspanningen hebben echter geen zicht kunnen geven op een mede door de markt gedragen continuering van Twinning na 2003. De conclusie is dat de belangrijkste milestone om (in 2002) met marktpartijen nieuwe fondsen te starten helaas niet is gehaald.

Nadat de afgelopen jaren geen marktpartijen te vinden waren die het Twinning concept wilden overnemen of ondersteunen neemt de RvC haar verantwoordelijkheid en concludeert zij dat het Twinning-model niet zelfstandig voortgezet kan worden. De directie en RvC zien zich dan ook genoodzaakt een scenario uit te voeren waarbij de operaties van Twinning nu zullen worden stopgezet maar waarbij vanzelfsprekend wel voor een verantwoord beheer van de resterende participatieportefeuille zal worden zorg gedragen. De RvC komt tot dit besluit na een zorgvuldige weging van de belangen van de drie voornaamste stakeholders, namelijk de Twinning-deelnemingen, het Twinning personeel en de aandeelhouders (Staat en externe aandeelhouders Seedfund). Op deze wijze wordt de continuïteit van de bestaande participaties zo goed mogelijk gediend en wordt op zorgvuldige wijze omgegaan met de belangen van de externe aandeelhouders.

Ik zie, evenals de Minister van Financiën geen andere mogelijkheid dan de conclusie van de directie en de RvC over te nemen. Die conclusie ligt in lijn met de eerder met Twinning gemaakte afspraken. Deelname van de markt, met name voor nieuwe investeringen, is de essentie van het Twinning model. Zonder zicht op bijdragen van die zijde is een toekomst "stand-alone" of met strategische partner niet haalbaar.

Bovenstaande betekent dat de RvC vanuit haar midden iemand benoemt die zal zorgen voor een ordentelijke beëindiging van de activiteiten. Het onderbrengen van het beheer van de portefeuille bij een professionele partij zal op een zorgvuldige en marktconforme wijze worden vormgegeven. De selectieprocedure zal door de RvC van Twinning worden gecoördineerd.

Bij mijn afweging is van groot belang geweest dat de gekozen oplossing de beste randvoorwaarden biedt voor continuïteit van de binnen Twinning opgebouwde bedrijvigheid en dat het reeds gereserveerde budget hiervoor toereikend is.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl.
Voor journalisten: Maryse Ducheine, persvoorlichter, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: M.A.I.Ducheine@minez.nl