Gemeente Nuth


20-05-2003

Gemeenten Beek, Meerssen, Stein en Nuth bundelen hun krachten

Als eerste resultaat van de intensieve ambtelijke samenwerking tussen de vier gemeenten Beek, Meerssen, Stein en Nuth op het gebied van de toepassing van de Wet Onroerend Zaakbelasting (WOZ), zullen vertegenwoordigers van deze gemeenten op dinsdag 20 mei 2003 op het gemeentehuis in Nuth samen een overeenkomst ondertekenen met het taxatiebureau TOG Nederland Zuid Oost B.V.

Voortrekkersrol in kwaliteit en efficiëntie
De gemeenten Beek, Meerssen, Stein werken al sinds medio 2002 samen aan de uitvoering van de Wet WOZ. De gemeente Nuth gaat deze samenwerking versterken. In het kader van de Wet WOZ zijn de gemeenten verplicht om de waarde van het onroerend goed in hun gemeente elke vier jaar opnieuw te bepalen. Hiertoe hebben zij samen de markt verkend op zoek naar een geschikt taxatiebureau en de onderhandelingen gevoerd. Hiermee heeft de samenwerking al direct in een scherpe prijsstelling en een financieel voordeel geresulteerd. Er is echter meer. Ook in het verdere verloop van het taxatieproces zullen de partners door hun inbreng en onderlinge werkverdeling een kwaliteitsverbetering in het waarderingproces teweeg brengen.

De officiële ondertekening van het contract met TOG Nederland Zuid Oost B.V. zal een feestelijk karakter hebben. De ondertekenaars zijn: Peter Smolders (TOG Nederland Zuid Oost B.V.), burgemeester Cremers (gemeente Beek), burgemeester Kockelkorn (gemeente Meerssen), burgemeester Binderhagel (gemeente Nuth) en loco-burgemeester Govers (gemeente Stein). Om 16.30 uur zal de gemeente Nuth de gasten ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis, waarna de ondertekening kan plaatsvinden.

Wet Waardering Onroerende Zaken
De Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) is op 1 januari 1995 in werking getreden (Stb. 1994, 874). De Wet WOZ regelt de waardering van onroerende zaken voor de belastingheffing door het rijk, de gemeenten en de waterschappen. De gemeenten voeren de taxaties in het kader van de Wet WOZ uit en leveren de waardegegevens aan de waterschappen en aan de Rijksbelastingdienst. De waarde van de onroerende zaken wordt iedere vier jaar na een landelijk uniforme peildatum vastgesteld bij een afzonderlijke beschikking, waartegen bezwaar en beroep mogelijk is. De vastgestelde waarde wordt gedurende een tijdvak van vier jaar voor de belastingheffing gehanteerd. De aanbesteding van de algehele hertaxatie binnen de WOZ met waardepeildatum 1 januari 2003 is afgerond en de aanbesteding is uiteindelijk gegund aan het genoemde taxatiebureau TOG Nederland Zuid Oost B.V.