Korps: Flevoland, plaats: Almere 30-04-2003 Inbraken op bedrijventerreinen gehalveerd Stafdienst Communicatie, Marieken Westerink, 06 - 537 37 697

Aantal inbraken op bedrijventerreinen gehalveerd

ALMERE Het aantal bedrijfsinbraken op Almeerse bedrijventerreinen is gehalveerd. In de eerste vier maanden van 2002 werd er 141 keer ingebroken, in dezelfde periode van dit jaar slechts 69 keer. De grootste daling is te zien op de Markerkant, de Gooisekant en De Steiger. Op de Veluwsekant steeg het aantal, maar dat houdt verband met het groeiende aantal bedrijven dat zich daar heeft gevestigd.

Het stijgende aantal bedrijfsinbraken vorig jaar was zorgwekkend. Ondernemers en hun medewerkers gaven aan zich steeds onveiliger te voelen. Reden genoeg voor onder andere Burgemeester Ouwerkerk om te pleiten voor een reactie. De politie maakte capaciteit vrij om de bedrijfsinbraken aan te pakken en zocht samenwerking met diverse organisaties zoals de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) en de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Almere (SBBA).

Rechercheteam
Een speciaal rechercheteam van politie startte begin vorig jaar een uitgebreid onderzoek. Alle aangiftes werden geanalyseerd op pleegtijden en -plaatsen, zodat de surveillance van beveiligingsdiensten konden worden aangescherpt. Dit team wist in de zomer een dadergroep aan te houden en loste daarmee enkele tientallen bedrijfsinbraken op. Het Openbaar Ministerie eiste hoge straffen voor deze verdachten.

Extra surveillance
De SBBA kon dankzij het groeiende ledenaantal de surveillance op bedrijventerreinen op het gewenste niveau brengen. Als meer ondernemers deelnemen aan de SBBA, kan dit gehandhaafd blijven en het deelnamebedrag omlaag worden gebracht.
De politie detacheerde een politieagent aan de SBBA. Hij heeft al veel bedrijven van deskundig advies voorzien. Daarnaast geeft hij trainingen aan beveiligingsmedewerkers om hen de kneepjes van het vak surveilleren bij te brengen. De samenwerking tussen beveiligingsdiensten en de politie werd verder aangescherpt. Dit resulteerde enkele malen tot aanhoudingen op heterdaad.

Bedrijfsveiligheidsmap
De politie en de SBBA ontwikkelden in samenwerking met de gemeente een Bedrijfsveiligheidsmap. Deze map bevat allerlei informatie en tips om de veiligheid in en om het bedrijfspand te verbeteren. Alle bedrijven op bedrijventerreinen hebben dit handige naslagwerk ontvangen.

Blijf alert en neem maatregelen
Het aantal bedrijfsinbraken nu fors gedaald, maar dat is nog geen reden om achterover te leunen. De politie, SBBA en gemeente blijven samenwerken om het onder controle te houden. Ook bedrijven kunnen hun bijdrage aan de veiligheid in Almere vergroten. Door bijvoorbeeld de veiligheid in en rond het bedrijfspand verder te verbeteren. Bel voor een gratis advies of deelname aan de SBBA: 036-5339125.

De cijfers op een rij:
Inbraken in de periode januari tot en met april 2003 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Markerkant, Randstad, Gietersplaats, Frezerplaats: van 49 naar 18. Gooisekant, Gooisepoort, Hollandsekant, Felsersplaats, Binderij, Uitgeverij: van 31 naar 11.
Veluwsekant, Veluwezoom, Sallandsekant, Atelier: van 2 naar 10. De Steiger, De Paal, De Marken: van 29 naar 7.
De Vaart, Poldervlak: van 30 naar 23.