Gemeente Apeldoorn

Gemeente pakt handhaving bouwtoezicht stringenter aan

Het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders heeft een besluit genomen over de handhaving bouwtoezicht. Het besluit bestaat enerzijds uit een evaluatie van de resultaten van de afgelopen twee jaar. Anderzijds is het handhavingsprogramma voor dit jaar vastgesteld. Opvallend in het nieuwe handhavingsbeleid is de stringentere aanpak van bouwtoezicht.

Door een grote instroom van klachten en een intensieve controle op de (brand)veiligheid, is er de afgelopen twee jaar een forse toename geweest van het aantal handhavingszaken. Desondanks laten de resultaten van 2001 en 2002 op alle fronten een positief beeld zien. Dit positieve resultaat komt door een efficiëntere en effectievere manier van werken (lik-op-stuk-strategie), waardoor meer handhavingszaken zijn opgelost.

Apeldoorn is een aantal jaren geleden al gestart met een kwaliteitsslag in de handhaving. Om een (nog) betere lik-op-stuk-strategie te kunnen realiseren, is voor 2003 de werkwijze verder aangescherpt. De nieuwe werkwijze bestaat onder andere uit stellen van prioriteiten in de aanpak van overtredingen. Verder worden de diverse handhavingsactiviteiten optimaal op elkaar afgestemd binnen het project Preventie, Toezicht en Handhaving. In de loop van dit jaar start de gemeente bovendien met themagerichte prikacties, zoals veiligheid en permanente bewoning recreatieterreinen. De acties zijn vooral bedoeld als preventief middel. Gecombineerd met uitgebreide publiciteit in de lokale media, worden de handhavingsacties onder de aandacht van de Apeldoornse bevolking gebracht.

De stringentere aanpak heeft er onder andere toe geleid dat Apeldoorn landelijk voorop loopt. Een positie die Apeldoorn graag wil behouden én verder versterken. Het voordeel hiervan is, dat de gemeente goed is voorbereid op de komende wetswijziging van de Woningwet, die naar verwachting medio 2004 van kracht wordt. Hierdoor zijn colleges van burgemeester en wethouders straks wettelijk verplicht om handhavingsbeleidsplannen op te stellen en hierover jaarlijks verslag uit te brengen aan de gemeenteraad.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1