Leger des Heils

Goede doelen en beleggen


- Mei 20, 2003 - 9:49 AM

Goede doelen en beleggen

Regelmatig wordt in de media aandacht besteed aan het onderwerp 'beleggingen door goede doelen'. Het Leger des Heils begrijpt dat dit vragen oproept bij mensen die ons werk steunen. Daarom geven wij hieronder graag een toelichting over dit onderwerp.

Doelstellingen en omvang van de organisatie

Het Leger des Heils is een wereldwijde organisatie die in de naam van Jezus Christus menselijke nood lenigt zonder enige vorm van discriminatie. De organisatie gelooft in een wereld waarin ieder mens tot z'n recht kan komen. Onze duizenden leden, duizenden vrijwilligers en 3.500 betaalde krachten in Nederland, bieden jaarlijks aan ca. 35.000 mensen voor korte of langere tijd materiële en immateriële hulp en ontmoeten wekelijks meer dan 10.000 mensen voor 'kerkelijke'zorg. We kunnen niet anders dan de opdracht om onze naaste lief te hebben als onszelf zo goed mogelijk uitvoeren.

Het Leger des Heils is een gewone organisatie maar tegelijkertijd ook een organisatie die vanuit de ervaringen van het verre en recente verleden heeft geleerd anders naar de dingen te kijken. Niet omdat dat interessant is, maar vooral omdat dit leidt tot andere conclusies en mogelijk ook tot het stellen van andere prioriteiten.

De activiteiten

Geloven in God én medemens vormt de kern van ons werk. Op veel punten zijn wij vergelijkbaar met andere organisaties in de welzijns- en gezondheidszorg en met andere kerken. Zo bieden wij onder andere onderdak aan dak- en thuislozen en organiseren wij elke zondag bijeenkomsten. Maar het Leger is ook gewoon net even anders. Wij trekken ons in het bijzonder het lot aan van de meest kwetsbaren: mensen die nergens terecht kunnen; mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen; mensen zonder helper. Daarnaast houdt de organisatie zich bezig met maatschappelijke signalering: niet alleen blijven dweilen maar ook de kraan dicht draaien. Het Leger des Heils gelooft hierbij in een samenhangende aanpak van problemen.

Naast een sociale en maatschappelijke hulporganisatie zijn wij ook een kerk in beweging, die mensen wil wijzen op de zin van het leven. In de vormgeving van onze kerkelijke activiteiten zijn we ook gewoon net even anders. Als kerk biedt de organisatie een plaats van rust met ruimte voor ontmoeting en bezinning, met daarbij een accent op dienstverlenende activiteiten. Wij geloven dat een kerk dienstbaar moet zijn aan de samenleving.

Onze activiteiten zijn als volgt gebundeld:


· Sociale en maatschappelijke hulpverlening in Nederland;
De uiteenlopende gebieden waarop het Leger des Heils als professionele hulp- en zorgverlener actief is, zijn maatschappelijke opvang, reclassering, jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, gezondheidszorg, verslavingszorg, preventie en maatschappelijk herstel.


· Kerkelijke activiteiten: evangelisatie, pastorale zorg en sociale hulpverlening;


· Internationale hulpverlening.

Inkomstenbronnen

Het Leger des Heils is verantwoordelijk voor de continuïteit van zijn hulp aan kwetsbare mensen: zijn activiteiten. Daartoe behoort ook de verantwoordelijkheid voor de 3.500 betaalde medewerkers die de hulp mogelijk maken. Om de bovengenoemde hulpverleningsactiviteiten en medewerkers van het Leger des Heils te kunnen betalen, zijn inkomsten nodig. De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn overheidssubsidies en eigen bijdragen van hulpvragers, deelnemers en leden.

De kosten van onze activiteiten bedragen jaarlijks 153 miljoen euro. Hiervan wordt 68% (= 104 miljoen euro) betaald door de overheid. Ontvangsten van hulpvragers en deelnemers e.d. zijn goed voor 11% (= 17 miljoen euro).

Het Leger des Heils constateert echter dat er meer materiële en immateriële noden te lenigen zijn dan mogelijk is vanuit voornoemde inkomstenbronnen. Het zorg- en subsidiebeleid van de overheid is niet toereikend: het is teveel 'geschot'. Dit betekent dat mensen, die vaak met meerdere problemen tegelijk kampen, door de tegenstrijdige overheidsregels niet adequaat geholpen kunnen worden: zij vallen buiten de boot!

Om hen te helpen doen wij sommige dingen anders dan de overheid. De Leger-aanpak kenmerkt zich door een samenhangende systematiek in het bieden van hulp, zorg en steun. Om ervoor te zorgen dat op deze wijze zoveel mogelijk mensen, ook de meest kwetsbaren, hierop kunnen rekenen, is meer geld nodig dan uit subsidies verkregen wordt. Daarom doet het Leger des Heils een beroep op het Nederlandse publiek. Met de opbrengsten uit fondsenwerving wordt 12% van alle activiteiten bekostigd (= 19 miljoen euro). De totale omvang van de niet-gesubsidieerde hulp door het Leger des Heils én de niet door hulpvragers betaalde activiteiten van het Leger bedraagt op dit moment ongeveer 30 miljoen euro.

Eigen vermogen noodzakelijk

Indien het Leger des Heils ervoor zou kiezen om de inkomsten uit subsidies, bijdragen van hulpvragers en deelnemers en opbrengsten uit fondsenwerving direct in te zetten voor hulpverlening, dan kan de continuïteit van met name de niet-gesubsidieerde activiteiten bij dalende inkomsten niet gewaarborgd worden: activiteiten moeten worden gestopt. Mensen die door ons worden opgevangen maar (nog) niet zonder onze hulp kunnen, komen dan 'in de kou' te staan.

Het Leger des Heils kiest dus bewust voor een beleid waarbij een 'buffer' aan eigen vermogen achter de hand wordt gehouden. Daarbij geldt het volgende uitgangspunt:
bij het wegvallen van inkomsten dient de organisatie in staat te zijn alternatieve inkomsten te verwerven. Mocht dit niet lukken, dan kunnen wij in tijden van tegenvallende inkomsten gedurende een periode van drie jaar bestaande hulp en zorg op verantwoorde wijze afbouwen.

Van het eigen vermogen, dat thans 125 miljoen euro bedraagt, ligt iets meer dan 50 miljoen euro vast in gebouwen van waaruit het Leger des Heils zijn werk doet. Deze gebouwen zijn nodig om (ook in moeilijke tijden) niet-gesubsidieerde hulp, zorg en steun, die hierin plaatsvinden, te kunnen bieden. Het overige deel van het eigen vermogen (op dit moment circa 75 miljoen euro) is belegd.

Belegging

Omdat niet alle financiële middelen direct worden ingezet voor de bekostiging van de activiteiten (waarborgen van continuïteit), worden deze belegd. Het beheer van de beleggingen is opgedragen aan twee grote Nederlandse vermogensbeheerders:
ABN AMRO en ING.

Het Leger des Heils voelt de verantwoordelijkheid om een goede rentmeester te zijn over de toevertrouwde gelden. Dit betekent, dat er gekozen is om de gelden niet op een spaarrekening te parkeren. Dit betekent echter ook, dat de organisatie niet met een speculatieve handelwijze gokt op maximale rendementen.

Regelmatig vragen wij aan onze vermogensbeheerders om de beleggingsportefeuille zodanig samen te stellen dat een hoger rendement dan op spaarrekeningen wordt behaald, zonder dat dit lijdt tot onaanvaardbare risico's. Op grond van de huidige economische malaise is de samenstelling van de portefeuille recentelijk aangepast van 30% in aandelen en 70% in vastrentende waarden (staatsobligaties, e.d.) naar resp. 20% en 80%. Met deze verdeling wordt overigens minder risico gelopen dan een portefeuille die bestaat uit 100% vastrentende waarde.

Ondanks dat wij in de jaren 1994, 2001 en 2002 vrijwel geen of een negatief rendement op de beleggingsportefeuille hebben behaald, ligt het gemiddelde rendement over de gehele periode 1991 tot en met 2002 op ruim 9%. De inkomsten uit beleggingen zijn ingezet om niet-gesubsidieerde activiteiten te bekostigen.

Dankzij het Nederlands publiek en de beleggingsopbrengsten kunnen wij jaarlijks voor circa 30 miljoen euro aan ongesubsidieerde activiteiten uitvoeren. Wij danken iedereen voor zijn financiële hulp en hopen op een blijvend vertrouwen in en steun aan het Leger des Heils.

Mochten er nog vragen zijn omtrent dit artikel, dan kunt u een mail sturen naar:

g.kluin@legerdesheils.nl

Almere, 20 mei 2003, Leger des Heils