Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 84

Uw brief Ons kenmerk B&GA/BR&I/03/31691a

Onderwerp Datum De uitvoering van onderzoeken in het kader van 19 mei 2003 de Abw door Rotterdam in 2002

Hierbij bied ik u aan de rapportage van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) inzake de uitvoering van onderzoeken in het kader van de Algemene bijstandswet (Abw) door de gemeente Rotterdam in 2002. De rapportage is opgemaakt in het kader van verscherpt toezicht.

Tot 1 januari 2002 heeft Rotterdam een verbetertraject uitgevoerd. Op basis van de door de gemeente verstrekte verantwoordingsinformatie over de afloop van het verbetertraject is in november 2002 gebleken dat de gemeente een aantal tekortkomingen ongedaan heeft gemaakt, maar nog niet alle. De inspectie heeft hieraan op dat moment de conclusie verbonden de gemeente Rotterdam onder verscherpt toezicht te plaatsen, hetgeen betekent dat de gemeente per kwartaal informatie over de uitvoering van de Abw moet verstrekken. IWI beperkt in dit kader de extra informatie-uitvraag aan de gemeente overigens tot die aspecten waarop zij de uitvoering nog kwetsbaar acht. Dit draagt ertoe bij dat de extra informatiedruk voor de gemeente beperkt blijft tot het hoogst noodzakelijke. Inmiddels heeft de inspectie nader onderzoek uitgevoerd en rapport uitgebracht. In dit rapport komt naar voren dat de uitvoering van de Abw verder is verbeterd. Wel zijn er nog tekortkomingen aanwezig ten aanzien van de tijdigheid van de uit te voeren heronderzoeken alsmede de kwaliteit en tijdigheid van de uit te voeren debiteurenonderzoeken. Hoewel een volledig beeld van de uitvoering in 2002 eerst wordt verkregen op basis van de vóór 20 september a.s. door de gemeente in te dienen reguliere verantwoordingsinformatie, rechtvaardigt de analyse van IWI de veronderstelling dat de overige uitvoeringsaspecten geen noemenswaardige problemen kennen. Indien Rotterdam de verbeteringen van haar uitvoering weet door te zetten, is dat voor de inspectie aanleiding het regime van verscherpt toezicht te heroverwegen.

Op basis van de rapportage van IWI over 2002 concludeer ik dat ik de bestuurlijke afspraken in het kader voor de Agenda voor de Toekomst met de gemeente Rotterdam gecontinueerd kunnen worden. Wel blijft hieraan de voorwaarde verbonden dat de resultaten van het verbetertraject



2

duurzaam moeten zijn. In het eerste kwartaal van 2004 zal ik op basis van een rapportage van IWI over 2003 hiervoor opnieuw de balans opmaken.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)