FNV

FNV Vrouwenbond nog springlevend

'De berichten over mijn dood zijn sterk overdreven' - Mark Twain.

Ondanks tegengestelde berichten in de media is de FNV Vrouwenbond nog springlevend en hard bezig zich in te zetten voor de verbetering van de positie van betaald en onbetaald werkende vrouwen, zoals de bond dat al ruim 55 jaar doet. Van opheffing van de Vrouwenbond is geen sprake. Wel is door de leden van de bond afgelopen zaterdag een plan aangenomen om het hoofd te bieden aan de bezuinigingen van de vakcentrale, waar de Vrouwenbond zwaar door dreigt te worden getroffen. De bond pleit in dit plan voor modernisering van het vrouwenwerk in de FNV.

De Vrouwenbond wil een netwerk FNV Vrouwen, waar vrouwen van alle bonden zich bij kunnen aan-sluiten en waar snel, eigentijds, kritisch en klantvriendelijk wordt ge-werkt. Dit netwerk zou een vrouwenadviescommissie moeten krijgen om de eigen stem van vrouwen binnen de FNV naar voren te brengen én een kwaliteitszetel in de Federatie-raad. Om dit plan uit te voeren is 152.000 euro per jaar nodig. Het huidige werk van de FNV Vrouwenbond zal dan door het netwerk FNV Vrouwen worden overgenomen.

Op dinsdag 10 juni neemt de Federatieraad van de FNV een beslissing over de voor-ge-stel-de bezuinigingen bij de vakcentrale van 5,2 miljoen euro per jaar en ook over het plan van de Vrouwenbond. Het is nog onduidelijk of het voorstel voor een netwerk FNV vrouwen wordt overgenomen. Voor de Vrouwenbond is het van belang dat er binnen de FNV een plek blijft voor vrouwen en er niet wordt bezuinigd op vrouwenwerk.
Als dit niet lukt, zal de Vrouwenbond zelfstandig verder gaan, zonder subsidie van de vakcentrale. Met minder middelen, maar net zo strijdbaar, alert en kritisch als nu zal de bond zich inzetten voor een beter inkomen voor vrouwen, volwaardige banen, meer waardering voor het onbetaalde werk en tegen de toenemende armoede van vrouwen. Met of zonder de financiële bijdrage van de vakcentrale, blijft de Vrouwenbond opkomen voor de belangen van alle vrouwen, jong& oud, met én zonder betaald werk. Met de dreigende bezuinigingen op o.a. de sociale zekerheid en het terugdraaien van emancipatoire maatregelen is dat nu immers harder nodig dan ooit.

Om de FNV daarvan te overtuigen zal de FNV Vrouwenbond op 10 juni om 14.00 uur een petitie aanbieden aan de voorzitters van alle FNV bonden. Voorafgaand hieraan is er een korte actiebijeenkomst om 13.30 uur in het restaurant van het hoofdkantoor van de FNV aan de Naritaweg 10 in Amsterdam.