Socialistische Partij

12de congres

Protestactie op Schiphol tegen druk VS op Nederlandse rechtstaat

20-05-2003 * De SP protesteert vanmorgen op Schiphol met GroenLinks en Bits of Freedom tegen het vrijgeven van alle persoonlijke gegevens van passagiers die op de VS vliegen. In het kader van de `oorlog tegen terrorisme' worden zelfs bloedgroep en dieetgegevens van passagiers doorgegeven aan veiligheidsdiensten, wat in strijd is met Nederlands en Europees recht. Amerika behandelt alle passagiers als criminelen, zegt Tweede-Kamerlid Jan de Wit, die uitermate bezorgd is over het gemak waarmee Europa toegeeft aan de Amerikaanse hysterie.

Jan de Wit Vooral sinds de gebeurtenissen van 11 september 2001 is de opmars van indringende `veiligheidsmaatregelen' vanuit de VS haast onstuitbaar. Het opereren door Amerikaanse DEA agenten in Europa, het versoepelde uitleveringsverdrag met de VS, de druk die de VS uitoefent op Europese landen om hun rechtsorde aan te passen aan hun wensen, het blokkeren van het Internationaal Strafhof: de VS geeft aan dat ze geen respect heeft voor onze rechtsorde, aldus De Wit. Het is onverantwoord dat minister Donner deze aanslag op onze rechtsstaat toestaat.

Erik Meijer, Europarlementariƫr voor de SP, protesteert tegen de invloed die de VS heeft gekregen op Nederland, maar ook op de Europese Unie. Uit gemakzucht en angst voor een terechtwijzing hebben de afgelopen kabinetten, maar ook de Europese Commissie, zich uitgeleverd aan de VS. Als wij dit geen halt toeroepen, eindigt dit in een politiestaat.

De actievoerders delen vandaag aan passagiers die op de VS vliegen een brief uit gericht aan het College voor Bescherming Persoonsgegevens (CBP), waarin de organisatie wordt opgeroepen een onderzoek in te stellen. Ook in andere Europese luchthavens, waaronder Rome en Brussel, worden vergelijkbare acties gehouden.