STING


Huishoudelijke verzorging hoort thuis in AWBZ

Utrecht 20 mei, Sting, de beroepsvereniging van de verzorging, constateert verheugd dat in het regeerakkoord huishoudelijke verzorging deel blijft uitmaken van het AWBZ-pakket. Het toekomstige kabinet snijdt op pijnlijke wijze in een aantal zorgvoorzieningen, maar ontziet terecht de zorg waarin 90.000 helpenden werkzaam zijn. Sting roept de regeringspartijen op de AWBZ niet verder uit te kleden en ook de komende jaren zonder voorbehoud voor huishoudelijke zorg te kiezen. Van deze basiszorg zijn dagelijks 180.000 cliënten afhankelijk.

Huishoudelijke verzorging betreft de dagelijkse ondersteuning van met name ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Deze ondersteuning stelt hen in staat langer thuis te blijven wonen en zelfredzaam te blijven. Huishoudelijke zorg voorkomt duurdere vormen van zorg en is de kurk waar andere vormen van thuiszorg op drijven. Het schrappen van deze voorziening uit de AWBZ zou desastreus zijn. Een relatief goedkope vorm van thuiszorg maakt dan plaats voor veel duurdere zorg in ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen. Mensen verliezen hun zelfredzaamheid en lopen langer rond met gezondheidsproblemen. Helpenden en verzorgenden doen namelijk veel meer dan het huishouden draaiende houden. Zij hebben ook een ondersteunende, sociale en signalerende functie.

De nieuwe regeringspartijen willen zorg van goede kwaliteit, professioneel werkende verzorgenden en een centrale positie voor cliënten. Huishoudelijke verzorging is een noodzakelijke voorwaarde om dat doel te bereiken. Helpenden en verzorgenden staan aan het begin van de zorgketen en vormen met hun werk de basis waar de gezondheidszorg op rust. Zij willen graag kwaliteit leveren en hun cliënten de zorg bieden waar zij behoefte aan hebben. Het nieuwe kabinet zou er verstandig aan doen het werk van verzorgenden te ondersteunen en middelen toe te kennen om te blijven werken aan professionalisering en kwaliteitsverbetering van het verzorgende beroep.

Sting is de beroepsvereniging van de verzorging en behartigt de beroepsinhoudelijke belangen van 220.000 helpenden en verzorgenden in de kraamzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg en inramurale ouderenzorg. Sting wil dat verzorgenden meer invloed krijgen op de zorgverlening en werkt aan kwaliteitsverbetering van de beroepsuitoefening.