Waterschap Vallei & Eem

Waterbeheerders geven startsein voor uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water

Waterkwaliteit in stroomgebied Rijn-Midden integraal aangepakt. Met het gezamenlijk aansnijden van een taart hebben bestuurders van de regionale overheden in Gelderland, Flevoland en Utrecht op 16 mei het startsein gegeven voor het verbeteren van de waterkwaliteit in het stroomgebied van de Rijn. Tien gedeputeerden, dijkgraven en regionale directeuren, bekrachtigden hiermee in aanwezigheid van de stroomgebiedcoördinator Rijn en Maas de samenwerking tussen provincies, waterschappen en de ministeries van VenW en LNV. Het doel van de nieuwe aanpak: schoner water in het gebied tussen Rijn en Afsluitdijk, zodat de drinkwaterkwaliteit gegarandeerd blijft en het leefmilieu van dieren en planten erop vooruit gaat.

De nieuwe samenwerking vloeit voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water: nieuwe regelgeving waar ook Nederland aan moet voldoen om uiteindelijk in 2009 het eerste grensoverschrijdende stroomgebiedbeheersplan vast te stellen. Doel hiervan is dat elke inwoner van de Europese Unie toegang heeft en houdt tot schoon drinkwater, veilig zwemwater en ecologisch gezonde meren, rivieren en sloten. Ook het grondwater wordt meegenomen. Hiervoor moet helder in beeld worden gebracht hoe het gesteld is met de waterkwaliteit en ecologie van onze wateren, welke kwaliteit wordt nagestreefd en wat er moet gebeuren om dat te bereiken. Nieuw aan deze aanpak is dat alle lidstaten een resultaatsverplichting hebben: dus wat je zegt moet je ook doen. Op die manier kan het leefmilieu van planten en dieren in en om het water voor de toekomst worden veilig gesteld, terwijl ook de mens op een duurzame manier gebruik kan blijven maken van het water.

Nederland kent vier stroomgebieden: Rijn, Maas, Schelde en Eems. Vanwege de omvang is het Nederlandse deel van het Rijnstroomgebied ingedeeld in 4 regios, waaronder regio Rijn-Midden. Omdat water zich niet houdt aan onze bestuurlijke grenzen, is samenwerking tussen overheden nodig om daadwerkelijke verbetering van de waterkwaliteit te bereiken. Vandaar dat niet alleen de waterbeheerders rondom het IJsselmeer betrokken zijn. Ook de wateren die er mee in verbinding staan, zoals de Randmeren, de Eem en de Veluwse beken maken deel uit van het stroomgebied van het IJsselmeer. Deze stroomgebiedsbenadering is een van de verplichtingen die de Kaderrichtlijn aan de lidstaten stelt.

---

Gezamenlijk persbericht namens de betrokken organisaties, te weten Provincie Flevoland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat directie IJsselmeergebied, Waterschap Vallei & Eem, Waterschap Veluwe en Waterschap Zuiderzeeland.

Persbericht d.d. 20-5-2003 ( E2003-03 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).