Ingezonden persbericht


Toenemend aantal incidenten van de Palyh worm bedreigt de bedrijfswereld.

Panda Software heeft de PQREMOVE tool beschikbaar gemaakt voor iedere gebruiker die de gevaarlijke worm van zijn computer wil verwijderen.

VILVOORDE, 19 mei 2003

Door het toenemend aantal incidenten veroorzaakt door de nieuwe Palyh worm, heeft Panda Software zijn PQREMOVE applicatie beschikbaar gemaakt zodat de schade aangericht door de gevaarlijke code opnieuw kan hersteld worden. Deze tool kan door iedereen gratis gedownload worden vanaf http://www.pandasoftware.com/download/utilities/.

Het gevaar van dit virus in het bijzonder ligt voornamelijk in het gebruik ervan of wat men met andere woorden social-engineering noemt. Het virus wil de ontvangers laten geloven dat het bericht verstuurd werd door de technische dienst van Microsoft. De mail draagt het verzendadres support@micorsoft.com. Doordat de worm verstopt zit in het From veld dat op zich dan weer een Microsoft adres bevat, leidt tot het openen van de bijlage en zo tot het steeds verder verspreiden van de infectie. Het onderwerp kan oa. volgende woorden bevatten: Re : My Application; Re : Film; Screensaver cool; of Screensaver.

De kans dat gebruikers getroffen worden door deze worm wordt steeds groter omdat het aantal incidenten die de technische dienst van Panda Software ontvangt, blijft toenemen.

Panda Software s Virus lab geeft continu technische informatie over Palyh. Eenmaal de worm de PC heeft besmet, worden er 4 tekst bestanden samen met het Internet adres van een pornosite gedownload. De worm zal sporadisch een venster van de Internet zoekmachine openen en zo verbinding trachten te leggen met deze website.

Panda Software raadt aan om alle e-mails met grote voorzichtigheid te behandelen en om zo snel mogelijk de antivirus te updaten. De antivirus ontwikkelaar geeft continu nieuwe antivirus updates vrij zodat gebruikers er zeker van kunnen zijn dat hun antivirus oplossing de Palyh worm kan opsporen en elimineren. Indien de updates niet automatisch ingesteld staan, kan men de antivirus updaten via de link http://www.pandasoftware.com/.

Meer gedetailleerde informatie over Palyh is beschikbaar op de site onder de Panda Software s Virus Encyclopedia: http://www.pandasoftware.com/virus_info/encyclopedia/overview.aspx?idvirus=39628.

Over het Panda Software's virus lab

Bij elke ontvangst van een mogelijk geïnfecteerd bestand gaat de technische staf van Panda Software onmiddellijk aan de slag. Het bestand wordt geanalyseerd en afhankelijk van het type bestand kunnen volgende acties ondernomen worden; demonteren, macro scanning, code analyse, enz& Als het bestand een nieuw virus bevat dan worden desinfectie en detectie routines opgesteld en verstuurd naar de gebruikers.