PARKINSON PATIENTEN VERENIGING

Ervaringdeskundigen belichten De ziekte van Parkinson

Persbericht

De onbetrouwbare partner


De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een grillige onbetrouwbaarheid. Handelingen die de patiënt de ene dag absoluut niet kan uitvoeren, zijn de volgende dag weer mogelijk. Sommige patiënten gaan razendsnel achteruit anderen functioneren jarenlang nog redelijk goed. Eén zekerheid is er echter voor allemaal: Parkinson is niet te genezen. Die combinatie van grilligheid en fatale zekerheid maakt de ziekte voor de patiënt zelf tot een onbetrouwbare partner. En ook de eigen levensgezel weet vaak niet wat hij of zij aan moet met de partner die zo overgeleverd is aan deze slopende metgezel. En bij degenen die Parkinsonpatiënten behandelen of verzorgen staat deze grilligheid soms een werkbare relatie in de weg.

Diagnose en therapie

De grilligheid en de onbetrouwbaarheid, maakt Parkinson tot een veelal onbegrepen aandoening. Daarom ontmoeten mensen met Parkinson in het algemeen veel onbegrip. De sterke wisselingen in mogelijkheden en bewegingen maken niet alleen henzelf maar ook hun omgeving onzeker. Door de complexiteit van de ziekte en de grote verscheidenheid aan symptomen is het zelfs voor specialisten vaak moeilijk een juiste diagnose en werkbare therapie vast te stellen.

Spreekbeurten

Dit zijn de aanleidingen voor de Parkinson Patiënten Vereniging om informatie aan te bieden over de ziekte van Parkinson en het effect daarvan op de patiënten. Leden van de vereniging, ervaringsdeskundigen, houden met dit doel spreekbeurten voor medici, paramedici, verpleegkundigen, verzorgenden en anderen. De hoofdthema.s van de lezingen zijn de ziekte, de symptomen en de zorg die mensen met Parkinson nodig hebben.

Aanvragen van spreekbeurten

Met deze spreekbeurten wil de PVV een bijdrage leveren aan meer begrip voor de parkinsonpatiënt. Dit zal de kwaliteit van de zorg zeker ten goede komen. De PVV vraagt voor degene die de spreekbeurt houdt alleen een reiskostenvergoeding. Er zijn geen verdere kosten aan verbonden. Aanvragen voor spreekbeurten kunt u richten aan het bureau van de Parkinson Patiënten Vereniging, Postbus 46, 3980 CA Bunnik. Tel.: 030 6561369; fax: 030 6571306. E-mail: info@parkinson-vereniging.nl.

Noot voor de redactie,