Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10 miljoen euro voor projecten wonen, zorg en welzijn (20-5-2003)


Demissionair minister Kamp (VROM) en demissionair staatssecretaris Ross (VWS) hebben voor 2003 10 miljoen euro toegekend voor projecten waarin wonen, zorg en welzijn wordt gecombineerd. Hiermee moet worden bevorderd dat mensen langer zelfstandig blijven wonen.

In totaal hebben 131 projecten geld gekregen voor bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek of een extra investering in onder meer (ver)bouwactiviteiten.

De projecten zijn gesubsidieerd via de Tijdelijke woonzorgstimuleringsregeling. Corporaties en andere partijen die projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn realiseren, kampen met hoge kosten vanwege de extra voorzieningen voor deze woningen.

Aanvragen
In totaal is voor 360 projecten subsidie aangevraagd. Veruit de meeste aanvragen kwamen van een samenwerkingsverband tussen een corporatie en een zorginstelling. Gemeenten, welzijnsinstanties en (vertegenwoordigers van) zorgbehoevenden zelf hebben relatief weinig subsidieaanvragen ingediend.De meeste projecten richten zich op mensen met een psychische beperking (66) en mensen met een zintuiglijke beperking (49). Een kleiner deel is gericht op dementerenden (32) en (ex)dak- en thuislozen (20).De projecten hebben zich op specifieke thema's gericht. Vele richtten zich op het thema welzijn en dienstverlening (115). Vraagsturing kwam ook regelmatig als thema aan de orde (75). In mindere mate zijn de projecten gericht op de zorgvriendelijke wijk en technologische vernieuwing (46, respectievelijk 41).

Nadere informatie over de projecten kunt u krijgen bij de indieners.

Bijlagen:
Projecten met subsidie, Dossier A (10,2Kb)
http://www.vrom.nl/Docs/pers/NotaTender3DossierA.pdf

Projecten met subsidie, Dossier BC (10,2 Kb)
http://www.vrom.nl/Docs/pers/NotaTender3DossierBC.pdf

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10971&site=persbericht )