Ingezonden persbericht

Persbericht "Beter Bodegraven" inzake noodzaak en spoed om realisering van zorgcomplex in Bodegraven

"BETER BODEGRAVEN"

secretariaat:

J. Boom

Vossestaart 2
2411 ML Bodegraven

RABO rek. : 39.88.14.325

E-mail : info@beterbodegraven.nl

jaap.arens@planet.nl

Url : www.beterbodegraven.nl

P E R S B E R I C H T

Bodegraven, 20 mei 2003

betreft: bouw zorgcentrum aan Willem de Zwijgerstraat

De fractie van "Beter Bodegraven" spreekt haar zorg uit over de trage gang van zaken bij de realisering van een nieuw te bouwen zorgcentrum aan de Willem de Zwijgerstraat. Sinds eind jaren tachtig vragen instellingen binnen Bodegraven om realisering van verpleeghuisbedden. Ook de politiek heeft zich in het verleden én recent bij de presentatie van de "Visie Inrichting Willem de Zwijgerstraat" in de commissie Wonen en Werken zich uitgelaten over de realisering van een dergelijk centrum binnen Bodegraven. De recente inrichting van 15 verpleegplaatsen in Vijverhof is slechts te beschouwen als een "druppel op een gloeiende plaat" gelet op de grote behoefte aan zorgplaatsen.

Met de ontwikkeling van Bodegraven-Noord en meer specifiek de inrichting van de door "Beter Bodegraven" gelanceerde Woonboulevard Willem de Zwijgerstraat bestaat nu de kans om nabij het centrum voor inwoners van Bodegraven die zorg behoeven deze ook aan te bieden. Groot voordeel daarbij is dat belanghebbenden niet uit hun sociale en maatschappelijke omgeving gehaald hoeven te worden.

De noodzaak voor de bouw voor een (specifiek) zorgcentrum is voor ons evident en niet ter discussie. Wij hebben al meerdere malen gepleit voor realisering van twee (!) zorgcentra in Bodegraven (locatie Noord en Zuid). De vergrijzing neemt met rasse schreden binnen Bodegraven toe. De vraag naar zorg neemt zeker in gelijke tred toe! De huidige wachtlijst van zorgbehoevenden telt nu 60 mensen. Uitbreiding van de verpleegbedden in Vijverhof biedt geen soulaas. Deze instelling kampt niet alleen met interne verbouwingen maar ook met een reductie van verzorgingsplaatsen. Bovendien is naar verwachting binnen afzienbare tijd Vijverhof nog uitsluitend aan te merken als een verpleeghuis hetgeen de toenemende vraag naar intramurale verzorgingsplaatsen niet adequaat beantwoordt. Tenslotte staan nu al 200 mensen op de wachtlijst voor Vijverhof. Verder menen wij dat Rijngaarde niet geschikt is om als centrum te transformeren naar een zorgcentrum. Onderzoek daartoe is in onze ogen een kostbare en vruchteloos. Het zal alleen een vertragende invloed hebben op de reeds aanwezige inrichtingsplannen voor het Transneerlandia- terrein.

Wij vinden dat de gemeente op zeer korte termijn een besluit moet nemen. Wij vragen om daadkracht! Alhoewel de visie omtrent de inrichting van de Willem de Zwijgerstraat slechts ten dele is gepresenteerd in de commissie van Wonen en Werken menen wij dat op zeer korte termijn knopen doorgehakt moeten worden. De invulling van een visie voor de inrichting van het resterende deel van de Willem de Zwijgerstraat mag ook niet vertragend gaan werken in de besluitvorming. De inrichting van deze omgeving als geheel zien wij ook meer in een periode van vijftien of meer jaren tot realisatie komen. De zorgbehoevenden onder ons kunnen daar echter niet op wachten.

Wij zijn van opvatting dat op het Transneerlandia-terrein zo snel mogelijk een zorgcentrum ontwikkeld moet worden. Zorgpartners Reeuwijk heeft de plannen! Mochten er bezwaren zijn van omwonenden en van de Welstandcommissie dan vinden wij dat uiteraard in goed overleg zoveel mogelijk daaraan tegemoet gekomen moet worden. De bezwaren zijn wellicht gericht op de 5e woonlaag van het te bouwen zorgcomplex. Nochtans kunnen wij gelet op de noodzaak, de financiële haalbaarheid van het plan en het spoedeisend karakter ons vinden in een zorgcomplex met een 5e woonlaag (met mogelijke aanpassingen). Wij vinden daarentegen vanwege de mogelijke bezwaren gericht met name tegen de 5e woonlaag dat bij de verdere inrichting van de visie van deze gehele omgeving deze belanghebbenden een zwaardere stem in het kapittel moeten krijgen. Wij zien een realisering van een in dezelfde bouwstijl geschakeerde laagbouw in het verlengde van de Willem de Zwijgerstraat richting de rondweg zeker tot de mogelijkheden behoren. Bovendien bij de mogelijke plannen van het zwembad "De Kuil" alleen laagbouw realiseren.

Het mag duidelijk zijn dat voor de zorgbehoevenden binnen Bodegraven het "water aan de lippen" staat. Nochtans bestaat de indruk dat het college van B&W "geen haast" wenst te maken. Signalen uit het Seniorenberaad geven blijk van een mate van "oninteresse" van de zijde van het college van B&W. De verantwoordelijke wethouder schijnt zelfs niet op de hoogte te zijn van de recente plannen van Zorgpartners Reeuwijk. Dat vinden wij onbegrijpelijk en keuren dat af.

Complicerende factor bij de ontwikkeling is daarbij dat in het kader van het financiële beleid van de Rijksoverheid o.a. het CDA en de VVD willen bezuinigen. Deze ombuigingen zullen hun uitwerking hebben op de tijdige verwezenlijking van dit noodzakelijke zorgcentrum voor Bodegraven. Wij willen geen uitstel. Van uitstel komt afstel. Het lijkt erop dat deze plannen van een realisering van een zorgcentrum aan het Transneerlandia-terrein dezelfde kant opgaan als de in onze ogen beschamende ontwikkeling ten aanzien van de Jozefschool.

Wij zullen in dit kader op grond van artikel 38, lid 4 van het "Reglement van orde voor de vergadering en andere werkzaamheden van de Gemeenteraad 2002" vragen gaan stellen aan het college.

Met vriendelijke groet,

De fractie van "Beter Bodegraven"
Jaap Arens
fractievoorzitter

---- --