De Unie


CV: CAO overleg vastgelopen op pensioenpremie

20 mei 2003 - Verzekeraars stellen als voorwaarde voor een nieuwe CAO dat werknemers pensioenpremie gaan betalen. Voor De Unie is dat in deze bedrijfstak onbespreekbaar.

Het CAO-overleg is vastgelopen en het ziet het er niet naar uit dat er op korte termijn alsnog een CAO komt. De oorzaak hiervan is dat werkgevers alleen een CAO willen afsluiten als werknemers pensioenpremie gaan betalen. Werknemers hebben echter zeer recent ingestemd met een versobering van de pensioenregeling (van eindloon naar middelloon). Hiermee hebben werknemers hun duit al in het zakje gedaan.

De hoogte van de pensioenpremie wisselt jaarlijks, o.a. vanwege de resultaten van beleggingen en de hoogte van de rentestand. Werkgevers hebben de afgelopen jaren minder hoeven te betalen dan een gemiddelde pensioenpremie. De Unie is van mening dat werkgevers nu dan ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de huidige hogere pensioenpremie voor eigen rekening moeten nemen.

Werkgevers hebben ons er bovendien niet van kunnen overtuigen dat er een noodzaak is om in te grijpen. De voorzitter van het Verbond van Verzekeraars heeft het in het Financieel Dagblad afgedaan met de stelling dat werknemers in de verzekeringsbranche gewoon teveel verwend zijn.

Unie-leden hebben recentelijk massaal gereageerd op de voortgang van het CAO-overleg. Nagenoeg unaniem werd gesteld dat een werknemersbijdrage in de pensioenpremie onbespreekbaar is, evenals de voorgestelde loonsverhoging van slechts 1%.

Hoe nu verder?
Werkgevers laten er geen twijfel over bestaan: er komt geen CAO zonder werknemersbijdrage in de pensioenpremie. De vraag of er ooit nog een CAO in deze bedrijfstak komt kan daarom serieus gesteld worden. Wij gaan met onze kaderleden bespreken wat er nodig is om werkgevers tot een ander inzicht te brengen.

Consequentie van een CAO-loos tijdperk is dat de huidige CAO (nagenoeg volledig) onderdeel wordt van de individuele arbeidsovereenkomst van de zittende werknemers. Nieuwe werknemers kunnen tegen een slechter arbeidsvoorwaardenpakket aangenomen worden, wat zal gelden totdat er een nieuwe CAO is.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder

* Intropagina Commerciële verzekeringen

dinsdag, 20 mei 2003