Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk AAM/ASAM/03/39006

Onderwerp Datum Zuid-Afrikaanse medische specialisten 20 mei 2003

N.a.v. van mijn toezeggingen in het AO van 20 maart j.l. in de VC SZW om overleg te voeren met de Zuid-Afrikaanse regering inzake werving medische specialisten uit dat land, doe ik hierbij verslag van de uitkomst van dat verslag.

De minster van VWS heeft in een brief van 27 maart j.l. aan de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid gevraagd om overleg te voeren over de wijze waarop een overeenkomst kan worden gesloten tussen de twee regeringen om werving van Zuid-Afrikaanse medische specialisten te stoppen.

Uit het antwoord van de Zuid-Afrikaanse minister en het ambtelijk overleg met de Zuid-Afrikaanse ambassade, blijkt dat de Zuid-Afrikaanse regering mogelijkheden voor een intensiever samenwerking wil onderzoeken, maar geen officieel verzoek doet om de tewerkstelling van Zuid- Afrikaanse medische specialisten in Nederland tegen te gaan. De Zuid-Afrikaanse regering wil geen formele hindernissen in de weg stellen aan het fundamentele recht van iedere Zuid-Afrikaan om eigen kennis en vaardigheden optimaal te benutten, ook wanneer dat (al dan niet tijdelijke) emigratie met zich meebrengt.

In antwoord daarop heb ik, als minister VWS, alsmede als minister van SZW, inmiddels het volgende aan de Zuid-Afrikaanse minister gemeld:


1. Aangezien de Zuid-Afrikaanse regering geen officieel verzoek doet om tewerkstelling van Zuid-Afrikaanse specialisten in Nederland te stoppen, worden vooralsnog geen acties ondernomen om het verleden van tewerkstellingsvergunningen voor Zuid-Afrikaanse artsen tegen te gaan.




2
2. Uiteenzetting van de acties die worden ondernomen om illegale tewerkstelling van onder meer Zuid-Afrikaanse medische specialisten tegen te gaan.
3. Uiteenzetting van de stappen die worden genomen door de zorgsector zelf om werving beter te reguleren middels een keurmerk.

4. Tenslotte werd afgesproken om nader te bezien hoe in de toekomst kan worden samengewerkt op het gebied van opleidingen, stages en andere onderwerpen van gemeenschappelijke belang.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)