Gemeente Dongen


Bedrijfsverzamelgebouw op Tichelrijt II 19/5/2003 22:00 Criteria voor vestiging bedrijfsverzamelgebouw vastgesteld De gemeente Dongen heeft criteria opgesteld voor de realisatie van één bedrijfsverzamelgebouw op Tichelrijt II. De criteria zijn bedoeld voor potentiële ontwikkelaars: zo worden er eisen gesteld aan de wijze van bebouwing, de doelgroep en de hoogte van verhuur- of koopprijs. De criteria zijn mede in overleg met de VICD tot stand gekomen. Een bedrijfsverzamelgebouw is bedoeld voor startende of doorstartende bedrijven. Het college heeft als aanvullende eis gesteld dat de bedrijven uit Dongen moeten komen of duidelijk gerelateerd zijn aan in Dongen gevestigde bedrijven. Vestiging in een bedrijfsverzamelgebouw is met name voordelig omdat de kosten laag gehouden kunnen worden.

Wethouder J. Velthoven: We vinden het belangrijk om met dit gebouw startende Dongense ondernemers de mogelijkheid te bieden om tegen een lage prijs ruimte te huren of te kopen. Om dit te kunnen garanderen hebben we in de criteria opgenomen dat de huur- of koopprijs moet zijn afgestemd op de doelgroep.

Gegadigden
Voor de ontwikkeling van het bedrijfsverzamelgebouw heeft zich een aantal bedrijven geïnteresseerd getoond. Alle gegadigden hebben de kans om een schetsplan in te dienen dat ter toets aan de Welstandscommissie zal worden voorgelegd. Als ook aan de criteria wordt voldaan en er zijn meerdere gegadigden, dan beslist de burgemeester welk voorstel gerealiseerd wordt.

Criteria Bedrijfsverzamelgebouw
Mede na overleg met vertegenwoordigers van het VICD worden de navolgende criteria vastgesteld voor het kunnen realiseren van één bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Tichelrijt II te Dongen. Uitgangspunt is dat het realiseren van het gebouw vraaggestuurd dient plaats te vinden.

KAVEL

1. Voor het kunnen realiseren van een bedrijfsverzamelgebouw wordt kavel 39 aangewezen.

WIJZE VAN BEBOUWING

2. Het bedrijfsverzamelgebouw dient te bestaan uit geschakelde zelfstandige units al dan niet voorzien van een kantoorruimte.
3. Er dient sprake te zijn van variatie in grootte van de te realiseren units.

4. Er moet sprake zijn van een modulaire opbouw dwz dat het gebouw per unit wordt gerealiseerd met dien verstande dat bij de start van het gebouw ten hoogste 2 units in voorraad kunnen zijn.
5. De units dienen zowel te koop als te huur te worden aangeboden.
6. Er kunnen centrale voorzieningen worden gerealiseerd.
7. Kantoorruimten dienen aan de straatzijde te worden gerealiseerd.
8. Er dient sprak te zijn van een representatieve gevel aan de zichtzijden. Dit kan worden bereikt door substantieel gebruik van metselwerk.

9. De units dienen zodanig te worden uitgevoerd dat het immer mogelijk is de units bouwtechnisch aan te passen aan de werkelijke situatie.
10. De aanvrager van de bouwvergunning dient de uitgangspunten aan te geven waarop het gebouw c.q. de units gerealiseerd wordt/worden en derhalve technisch beoordeeld dient/dienen te worden.

DOELGROEP

11. Het bedrijfsverzamelgebouw is uitsluitend bestemd voor startende en doorstartende bedrijven die uit Dongen komen danwel in substantiële mate gerelateerd zijn aan reeds in Dongen gevestigde bedrijven.
12. Het gemeentebestuur dient per unit in te stemmen met de eerste gegadigden.

13. De variatie in grootte van de units moet kunnen inspelen op de specifieke vraag van de doelgroep.

14. De units dienen een huurprijs per m2 danwel een koopprijs te hebben welke is afgestemd op de doelgroep. Dit dient, telkens, te blijken uit een verklaring van de Kamer van Koophandel of indien dit niet mogelijk is uit een verklaring van een ander daartoe aangewezen onafhankelijk instituut. Deze verklaring dient de instemming van het college van burgemeester en wethouders te hebben.
15. Niet eerder wordt met de bouw van het bedrijfsverzamelgebouw begonnen dan dat de huurprijs en/of koopprijs bekend is en de verklaring genoemd onder 14 aanwezig is en de instemming van het college heeft.

MILIEU

16. Indien er tussen de diverse bedrijven geen technische of organisatorische samenhang bestaat dient ieder bedrijf afzonderlijke tijdig tevoren een milieuvergunning aan te vragen of een melding te doen.

OVERIG

17. Ieder afzonderlijk bedrijf dient voorzien te worden van een op het bedrijventerrein gebruikt reclamezuiltje. De eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw dient hiervoor zorg te dragen.
18. Aanleg en onderhoud van de buiteninrichting dienen contractueel geregeld te worden.

19. Voor zover niet anders geregeld gelden de regels zoals opgenomen in de brochure Informatie Verkoop gronden bedrijventerrein Tichelrijt II.

20. Een beslissing over de verkoop van de kavel wordt pas genomen nadat vaststaat dat aan het vorenstaande in voldoende mate is voldaan danwel zal worden voldaan.

21. Indien er meerdere gegadigden zijn heeft iedere gegadigde de gelegenheid een schetsplan in te dienen dat ter toets aan Welstand zal worden voorgelegd. Uitsluitend het in de ogen van burgemeester meest representatieve gebouw zal in dat geval kunnen worden gerealiseerd. Hierbij geldt wel dat eerst voldaan dient te zijn aan vorenstaande punten.

22. Gegadigden die een schetsplan indienen stemmen in met vorenstaande voorwaarden en procedure.

23. In onvoorziene gevallen kunnen Burgemeester en wethouders nadere regelen stellen.