Gemeente Amsterdam

Strafkorting Sociale Dienst van 3 miljoen euro over 1994 onterecht 20 mei 2003 - Remco Asselbergs

De gemeente Amsterdam hoeft de strafkorting van 3 miljoen euro over 1994 die door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Sociale Dienst Amsterdam (SDA) was opgelegd, niet te betalen. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep besloten.

In 1996 heeft de minister de gemeente Amsterdam een strafkorting van bijna 3 miljoen euro ( 6.601.880) over 1994 opgelegd. De gemeente heeft dit besluit aangevochten, en is in het gelijk gesteld wat betekent dat het ministerie het geweigerde bedrag alsnog moet betalen. Volgens de Centrale Raad van Beroep heeft het ministerie verzuimd per onderzocht dossier aannemelijk te maken dat er sprake is van onjuiste wet- en regelgeving dan wel een structurele tekortkoming in de uitvoering van de Algemene Bijstandswet (ABW).
De strafkortingen werden opgelegd, omdat volgens het ministerie bij de SDA tekortkomingen waren geconstateerd bij de uitvoering van onder meer de ABW.
De gemeente Amsterdam heeft tegen de strafkorting van 1994 bezwaar aangetekend, is hierna in beroep en ten slotte in hoger beroep gegaan. De reden was dat uit een door de gemeente uitgevoerde contra-expertise bleek dat de Sociale Dienst bij de uitvoering van de doelmatigheidsonderzoeken en het debiteurenbeheer binnen de toegestane foutmarge is gebleven. Na een juridische procedure van meer dan zeven jaar blijkt nu definitief dat de strafkorting onterecht was. De uitspraak is van groot belang voor de strafkorting over andere jaren waarin een strafkorting is opgelegd.
Zo is er ook een strafkorting van 1,5 miljoen euro ( 3.191.011) over 1995 opgelegd. Hierover is afgesproken dat de minister de beslissing op het bezwaar van de gemeente uitstelt tot na de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over 1994. Met de uitspraak over 1994 heeft de gemeente er vertrouwen in dat dit ook positief zal uitpakken. Voor Amsterdam is de uitspraak van groot belang. Ook tegen andere strafkortingen is beroep ingesteld. Zo kreeg de gemeente over 2000 een strafkorting van 22,8 miljoen euro opgelegd. Hoewel de situatie niet geheel vergelijkbaar is met die in 1994 zijn er wel parallellen. Ondertussen klimt de Sociale Dienst uit het dal. In 2002 is het aantal bijstandsuitkeringen met ruim 10% afgenomen tegen een landelijke daling van 1%. Bovendien bleek vorige week dat de Sociale Dienst voor het eerst sinds jaren binnen zijn begroting is gebleven. In 2001 was er nog een overschrijding van 8,4 miljoen euro.

Pb-071

© Gemeente Amsterdam