infobulletin 32, april 2003
Let op!
2 mei 2003 is de uiterste datum voor inschrijving voor Europan 7 en wijzigingen in de deelnemersteams!
2 juni 2003 is de uiterste datum voor het inleveren van de inzendingen bij het Europan-kantoor in het land waar de locatie ligt, het postkantoor of de koeriersdienst!

Inschrijvingen voor Europan 7

Vanaf 13 januari jl. is op internet informatie vinden over Europan 7 en over de locaties. In de daaropvolgende week startte de inschrijving via de internationale website. Deze nieuwe procedure was voor alle partijen wel even wennen. Het projectbureau kreeg soms vragen waarop ze niet direct een antwoord had. Vooral de elektronische betaling was voor sommige architecten een probleem, maar dit bleek oplosbaar door een creditcard te lenen van vrienden of collega's. Er komen veel verzoeken binnen om een cd-rom van de locatie, omdat het downloaden van de bestanden veel vergt van een computer.
Het is niet eenvoudig het aantal inschrijvingen voor Europan 7 te vergelijken met die van eerdere prijsvraagronden. Moesten architecten zich voorheen inschrijven vóórdat ze informatie over alle locaties ontvingen, bij Europan 7 kan die informatie 'gratis' worden bekeken en is inschrijving pas nodig als de keuze voor een locatie is gemaakt. Zes weken voor de sluiting van de inschrijvingstermijn waren in heel Europa ongeveer 1950 architecten(teams) ingeschreven, een gemiddelde van 28 registraties per locatie. Nederland staat op de derde plaats met gemiddeld 45 registraties per locatie. Voor de locatie in Amsterdam waren de meeste inschrijvingen, daarna kwamen Rotterdam, Hengelo en voor Den Haag was tot dan toe het minste belangstelling. Het aantal buitenlandse inschrijvingen voor Nederlandse locaties bedroeg een kleine 40 procent van het totaal.
Vanaf eind maart is op de website van Europan Nederland wekelijks te zien hoeveel inschrijvingen er voor de Nederlandse locaties zijn.

Informatiemarkt

Op 18 januari jl. ging de zevende prijsvraagronde van Europan in Nederland van start met de informatiemarkt. Tijdens deze markt, die plaatsvond in het Nederlands Architectuurinstituut, konden potentiële deelnemers zich door vertegenwoordigers van de Nederlandse locaties laten informeren over hun locatie.
De dag begon met de ondertekening van de intentieverklaring door de vertegenwoordigers van de locaties, waarmee zij zich verbonden aan de doelstelling van Europan om winnende architecten een realisatieopdracht te geven. Op geanimeerde wijze werden zij "ondervraagd" door Europan-voorzitter Bert van Meggelen over hun verwachtingen en ambities met betrekking tot de deelname aan Europan. Helaas was de daarna geplande spreker Endry van Velzen zijn stem kwijt waardoor zijn lezing kwam te vervallen en de later geprogrammeerde discussie over het thema van Europan 7 niet kon leiden tot een confrontatie tussen zijn ideeën en die van André Ouwehand. Een goed alternatief voor de lezing bood de film over het project 'Groene Stad' over de IJsselmonde in Rotterdam, een wijk die zeer vergelijkbaar is met drie van de vier Nederlandse Europan 7-locaties. Al met al was de informatiemarkt een zeer groot succes; er waren bijna 600 bezoekers en dat zijn er 200 meer dan bij de informatiemarkt van Europan 6! De vertegenwoordigers van de Nederlandse locaties in Amsterdam, Den Haag, Hengelo en Rotterdam, waren onafgebroken in de weer met het beantwoorden van vragen en het presenteren van hun locatie.
De markt kreeg een extra dimensie door de aanwezigheid van externe organisaties, waaronder NAi Boekverkopers, Archined, Architectuur Lokaal, Academie van Bouwkunst Rotterdam, Fonds BKVB, Berlage Institute, OASE, Archis en het NIROV.

Jury Europan 7

Omdat ten tijde van ons vorige bulletin de samenstelling van de jury die de inzendingen voor de Nederlandse locaties gaat beoordelen nog niet compleet was, vindt u hieronder een overzicht.

Ineke Bakker (NL): directeur-generaal "ruimte", ministerie van VROM Reinier de Graaf (NL): architect (winnaar Europan 3) Sabien de Kleijn (NL): architect
Maarten Kloos (NL): directeur van ARCAM
Esa Laaksonen (SF): architect (winnaar Europan 3) Karin Laglas (NL): directeur van de MAB Groep B.V. Joan Roig (E): architect
Willem Smink: wethouder gemeente Groningen
Dietmar Steiner (A): directeur Architektur Zentrum Wien Maike van Stiphout (NL): landschapsarchitect
Enno Zuidema (NL): stedenbouwkundige

Verslag internationale beginmanifestatie Europan 7

Van 14 tot en met 16 februari vond in Spanje de internationale beginmanifestatie van Europan 7 plaats. In het congrescentrum in de historische binnenstad van Cordoba, tegenover de Mezquita, kon het hoofdprogramma worden gevolgd. Op de binnenplaats waren stands van alle deelnemende landen met informatie over de locaties en in de zalen eromheen vonden (soms boeiende) lezingen en discussies plaats. Ook waren er audiovisuele presentaties van alle locaties. Dit evenement is uiteraard in de eerste plaats bedoeld voor architecten uit heel Europa die overwegen deel te nemen aan de prijsvraag, maar is ook van belang voor de vertegenwoordigers van de locaties, die hun collega's uit het buitenland ontmoeten. In geprogrammeerde en informele discussies konden zij van gedachten wisselen over de problematiek van de 'Suburban Challenge'.
Bijna 1200 geïnteresseerden bezochten het evenement.

De subthema's van Europan 7

Alle 68 Europese locaties zijn ondergebracht in vier subthema's: 'Considering Residential Fragments'; 'Articulating New Polarities'; 'Revitalising Over-planned Housing Areas' en 'Exploring the Urban Edges'. Door deze verdeling is het voor locatievertegenwoordigers eenvoudig te zien welke locaties in andere landen vergelijkbaar zijn met hun eigen locatie. Ook architecten die willen werken aan twee locaties in verschillende landen en die een bepaalde oplossing op beide plaatsen willen voorstellen, kunnen via de subthema's hun tweede locatie kiezen.

Start bouw in Haarlem

Op 27 februari 2003 is op feestelijke wijze het startsein gegeven voor de bouw van al weer een Europan-project in Nederland. In Haarlem zal aan de rand van de oude binnenstad het woningbouwproject "Europan" van de hand van het de Engelse architecten Gaby Higgs en Gary Young verrijzen.
In 1992 stelde de gemeente Haarlem de locatie "Koningstein" in de wijk Het Rozenprieel beschikbaar voor Europan 3 en in 1994 werd het plan van Higgs en Young als winnaar uitgekozen voor deze locatie. Het thema voor Europan 3 luidde "thuis in de stad - verstedelijking van woongebieden", waarbij stedelijke restgebieden onder de loep werden genomen.
Al in 1992 richtten de architecten in Londen het bureau Higgs Young Architects op. Nadat de prijs was gewonnen kon dus onmiddellijk worden begonnen met de uitwerking van het ontwerp tot een realiseerbaar plan. De bodem van de locatie, waar een wasserij had gestaan, bleek echter vervuild, waardoor het plan ernstige vertraging opliep. Voormalig stadsarchitect van Haarlem, Thijs Asselbergs, zette zich in voor het plan én voor de architecten, zodat deze uiteindelijk eind jaren negentig opdracht kregen voor het maken een voorlopig ontwerp. Bij de verdere ontwikkeling van het plan kregen de architecten te maken met een kleinere locatie, maar de uiteindelijke planopzet wijkt weinig af van het prijsvraagontwerp.
De architecten putten inspiratie voor hun plan uit de Engelse tuinstadgedachte. Het ontwerp bestaat uit drie delen. Met uitzicht op de brug over het Spaarne is een appartementengebouw voor senioren boven een half ondergrondse parkeergarage ontworpen. Langs de Kampersingel, tussen de bestaande herenhuizen, verrijzen acht woningen met op de begane grond een eigen studio of bedrijfsruimte. In het binnengebied, aansluitend op de achterliggende wijk Het Rozenprieel, omsluiten 30 eengezinswoningen een semi-openbaar groengebied. De eengezinswoningen hebben geen privé-tuin, maar een royaal terras. Het appartementengebouw bevat 43 huurwoningen, de overige woningen worden in de koopsector gerealiseerd. Voor alle woningen is een overdekte parkeerplaats beschikbaar.

Onderzoek 10 jaar Europan in Nederland

Een eerste concept van de onderzoeksresultaten, vergezeld van eerste conclusies van Arnold Reijndorp, werd in de zomer van 2002 aan het Europan-bestuur gepresenteerd. Het rapport is interessant omdat de knelpunten en succesfactoren die nu door buitenstaanders zijn geconstateerd binnen de organisatie niet onbekend zijn. Ze zijn echter nooit bijeengebracht in heldere formuleringen. De resultaten van het onderzoek zijn daardoor heel herkenbaar en de aangesneden items worden er zeer bespreekbaar door.
Het bestuur van Europan Nederland heeft naar aanleiding van de conceptrapportage vijf punten geformuleerd waarover het zich wil beraden. Dit betreft onder andere de realisatie van de winnende plannen, de mogelijkheden die de internationale context biedt en de debatfunctie van Europan. Ook zal worden bekeken hoe Europan meer bekendheid kan krijgen onder opdrachtgevende partijen. Mocht een en ander leiden tot aanscherping van het tot op heden gevoerde beleid, dan zal worden verwerkt in het beleidsplan voor de komende cultuurnotaperiode 2005 - 2008.

Activiteitenverslag 2002

Ook dit jaar produceerde Europan Nederland een verslag van de activiteiten die vorig jaar zijn ontwikkeld, een van de verplichtingen die zijn gekoppeld aan de subsidie in het kader van de Cultuurnota. Ten opzichte van 2001 was het een rustig jaar, waarin hard werd gewerkt aan de voorbereiding van Europan 7. De locaties zijn gezocht en gevonden, de jury is samengesteld en in internationaal verband is gewerkt aan de totstandkoming van de website waarop architecten informatie over de locaties en de prijsvraag kunnen vinden en zich kunnen inschrijven voor deelname.
Belangstellenden kunnen bij het projectbureau een exemplaar van het verslag opvragen (t: 010 440 12 38; e: office@europan.nl).

Bestuur

Op 1 januari 2003 liep de maximale bestuurstermijn van Han Meijer af. Een waardige opvolger is gevonden in Marcel Musch. Marcel is werkzaam bij de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam. Daarnaast is hij actief voor het vakblad OASE als redactie- en bestuurslid.
Han Meijer blijft nog wel bij Europan betrokken, aangezien hij op persoonlijke titel lid is van het internationale Research Committee, de "denktank" van Europan, die zich ondermeer bezighoudt met de thema's van de prijsvraagronden.
laatste verandering: dinsdag 20 mei 2003