Provincie Utrecht

Persbericht

Jaarrekening 2002

Provincie sluit 2002 af met positief saldo van ruim 21 miljoen

20-5-2003
De provincie Utrecht boekt een positief saldo in haar jaarrekening over 2002 van 21,58 miljoen. Een extra winstuitkering van de REMU van bijna 10 miljoen vormt ongeveer de helft van dit positieve resultaat. KPMG Accountants N.V. gaf op 6 mei een positieve accountantsverklaring af voor de provinciale jaarrekening over 2002. "Het resultaat mag er zijn", aldus gedeputeerde voor financiën Jan van Bergen. "Door een degelijk financieel beleid en een stevige controle op de provinciale inkomsten en uitgaven, sluiten we het jaar met een mooi resultaat af. Sterker nog; we houden geld over om een deel van de klappen van het kabinet Balkenende II op te vangen".

De provincie Utrecht sluit haar jaarrekening met de inkomsten en uitgaven over 2002 af met een positief bedrag van 21,58 miljoen. Dit positieve saldo is behaald door een extra dividend van energiebedrijf REMU van 9,77 miljoen, een bedrag aan meevallers bij de algemene inkomsten van 5,71 miljoen en er bleef 6,10 miljoen over bij de uitvoering en ontwikkeling van het provinciale beleid.

De meevallers bij de algemene dekkingsmiddelen (inkomsten) bestaan vooral uit extra, niet geraamde, inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting (4,6 miljoen), een meevaller uit het provinciefonds (1,20 miljoen) en een gunstiger dan verwacht resultaat bij de renteopbrengsten van uitgezette gelden (1,59 miljoen). De extra inkomsten uit de opcenten hebben te maken met de komst van de gemeente Vianen naar de provincie Utrecht. In Vianen blijken veel meer lease-auto's geregistreerd dan waarvan de provincie Utrecht uitging.

Gedeputeerde staten van Utrecht stellen aan provinciale staten voor om de 21,58 als volgt te besteden:

* De extra winstuitkering van de REMU (9,77 miljoen) wordt toegevoegd aan het Provinciale Structuurfonds. Uit dit fonds worden onder andere de projecten van de Agenda 2010 gefinancierd.
* 7,80 miljoen te reserveren voor de uitvoering van het nieuwe coalitieakkoord. Provinciale staten hebben dit akkoord in hun vergadering van 19 mei positief ontvangen.

* Een half miljoen euro te reserveren voor een voorziening voor warmtelevering aan de Amersfoorste nieuwbouwwijk Vathorst. Het gaat hier om een mogelijke garantie die nodig kan zijn als subsidies van het Rijk niet doorgaan.

* Het overige gedeelte (3,51 miljoen) voegen GS toe aan de dienst- en algemene provinciereserves.

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030-258 23 17 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl