Socialistische Partij

12de congres

Jan Marijnissen: `Balkenende II, een recept voor een sociale ramp'

20-05-2003 * "De plannen van de coalitiepartijen vormen een sociale ramp voor het land," aldus Jan Marijnissen in het debat over het regeerakkoord. "Na de afbraak van Paars, het brokkenkabinet Balkenende I, krijgen de burgers nu te maken met een kabinet dat alle records breekt op het punt van brutaal bezuinigen, het slopen van de zorg en de solidariteit, het pakken van de mensen met de laagste inkomens en het verder laten verloederen van natuur en milieu."

"Het is tragisch te zien hoe door deze nieuwe coalitie morele ankers worden losgelaten en belangrijke waarden overboord worden gezet. Terwijl het CDA eerder nog sprak over 'normen en waarden' lijkt de 'rentmeester' Balkenende nu nog slechts gezien te willen worden als 'rekenmeester'.

"Twee kwartalen met een krimp van een paar tienden van procenten vlakken niet uit dat we in de afgelopen 20 jaar bijna 100% rijker zijn geworden. Nederland ís geen Derde Wereldland, we zitten niet aan de grond. Een maximum van 0,5% stellen aan het financieringstekort in 2007, kan alleen bedacht worden door politici met een boekhoudersmentaliteit. Zij die denken dat je visie met de 'f' van financiën schrijft. Deze politici hebben geen idee van wat de samenleving nu nodig heeft."

Marijnissen meldde dat de SP, in navolging tot de succesvolle Bureaucratie Brigade Zorg, ook Bureaucratie Brigades voor Onderwijs, Politie en Justitie en Sociale Zaken in het leven heeft geroepen. Via de website sp.nl kunnen mensen uit het veld concrete voorbeelden van bureaucratie aanmelden en oplossingen aandragen, waarmee de SP concrete voorstellen voor verbeteringen kan formuleren. De SP belooft tevens de maatschappelijke onvrede om te zetten in acties, binnen maar vooral ook buiten het parlement. "De mensen in dit land verdienen beter."