Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Inhoud voorverpakte gesneden kaas en vleeswaar vaak te laag

Datum: 20-5-03

Bij een controle op de gewichtsaanduiding van 488 monsters kaas- en vleesproducten bleek 28% een lager gewicht te hebben dan op de voorverpakking vermeld stond. De VWA/Keuringsdienst van Waren heeft daarom 111 maal een schriftelijke waarschuwing gegeven en 26 maal proces verbaal opgemaakt.

Kaas en vleeswaar worden vaak gesneden en voorverpakt verkocht. In de hier bedoelde gevallen wordt met voorverpakt bedoeld: kaas en vleesproducten, die, met het oog op onmiddellijke verkoop, ter plaatse door de verkoper (bijvoorbeeld de supermarkt) al vast zijn gesneden en verpakt. Dit vindt vaak plaats in de stille uurtjes om te voorkomen dat consumenten lang bij de bedieningsafdelingen moeten wachten. Op dergelijke voorverpakkingen moet de verkoper de benaming van het levensmiddel en de vermelding van de netto-hoeveelheid, aanbrengen.

De VWA/Keuringsdienst van Waren heeft in de vorm van een landelijke actie gekeken naar de juistheid van de vermelding van het gewicht op de verpakking.

Van de 488 kaas- en vleesmonsters bleek 28 % een gewichtsafwijking van meer dan 4.5% te hebben ten opzichte van het op de verpakking vermelde gewicht.

Bij 26 monsters was de gewichtsafwijking zelfs meer dan 9% (dus 9 gram op de 100 gram minder dan dat er vermeld werd). Deze ondernemers hebben hiervoor direct een proces verbaal gekregen. De geconstateerde afwijkingen bleken gelijkmatig over het hele land verdeeld te zijn.

Bij het onderzoek is het netto gewicht bepaald van 47 monsters gesneden kaas en van 441 monsters gesneden vleesproducten. Ondanks het relatief lage aantal kaasproducten, bleek het afwijkingspercentage niet te verschillen van dat van de vleesproducten.

Overigens houdt de VWA/Keuringsdienst van Waren geen toezicht op de door de verkoper verstrekte hoeveelheid van levensmiddelen, die op verzoek van de klanten wordt afgewogen en vervolgens wordt meegegeven. Of de verkoper in die gevallen de juiste hoeveelheid aan de klant aflevert, moet door de klant zelf worden afgelezen op de afweegapparatuur. De controle op het correct functioneren van de afweegapparatuur, dat wil zeggen of de op de afweegapparatuur aangegeven hoeveelheid van bv. 100 gram echt 100 gram is, geschiedt door of namens het Nederlands Meetinstituut.

foto: parkiet