LTO Nederland

LTO wil plaats in nieuw Innovatieplatform

Dinsdag 20 mei 2003 - LTO Nederland wil nauw worden betrokken bij het aangekondigde Innovatieplatform, waaraan toekomstig premier Balkenende leiding gaat geven. Dit verzoek heeft de land- en tuinbouworganisatie neergelegd bij minister Veerman (LNV) naar aanleiding van het Regeerakkoord. LTO reageerde al eerder positief op dit akkoord, waarin voor de komende jaren financiële middelen zijn uitgetrokken voor land- en tuinbouw en met name voor reconstructie, agrarisch en particulier natuurbeheer, en de aankoop van natuur.

Voor die drie doelen komt de komende vier jaar in totaal 700 miljoen euro beschikbaar. De onderverdeling moet nog worden gemaakt, zei Veerman gisteren tijdens een overleg tussen LNV en LTO in Den Haag. De land- en tuinbouworganisatie is van mening dat het LNV-beleid in eerste instantie moet worden gericht op ruimte voor agrarisch ondernemerschap. Dit beleid en bijbehorende maatregelen dienen volgens LTO-voorzitter Doornbos direct tot effect te leiden op de bedrijven. Nieuwe activiteiten van agrarische ondernemers op het platteland dienen hierbij ook uit de verf te komen.

Door de ministeries van LNV en VROM wordt gewerkt aan een visie en een meerjaren- programma voor de Agenda Vitaal Platteland, die over enkele maanden worden gepresenteerd. Het gaat hierbij enerzijds om een integrale benadering van taken en verantwoordelijkheden vanuit de rijksoverheid en anderzijds om alle partijen te stimuleren en faciliteren om hun plattelandsdoelen te verwezenlijken. Ook in dit verband hecht LTO aan ruimte voor ondernemerschap en betrokkenheid van ondernemers. In een gezamenlijk manifest met andere maatschappelijke organisaties heeft LTO vorig najaar benadrukt dat een krachtige financiële impuls nodig is voor het landelijk gebied. In en vanuit de regio zullen krachten gebundeld moeten worden om plannen te maken en uit te voeren.
De discussie over hoeveel geld voor structurele ontwikkelingen zal worden ingezet en over de herkomst ervan dient wat LTO betreft in alle openheid gevoerd te worden. LTO vroeg bijzondere aandacht voor ongewenste ontwikkelingen in de veenweidegebieden en extensivering van de melkveehouderij die vooral gericht zal moeten worden op structuurverbetering van kleine groepen bedrijven.

Het kabinet heeft zich onlangs verbonden aan het nieuwe waterbeheer (Nationaal bestuursakkoord Water), dat wordt vormgegeven door het ministerie van verkeer en Waterstaat. LTO maakte in het gesprek met Veerman duidelijk bepaald niet gerust te zijn op de ruimtelijk claims die daaruit voortvloeien, de gevolgen ervan op de langere termijn en de financiering van nieuwe gebieden voor waterbeheer. Wat dat laatste betreft, is er volgens Veerman duidelijkheid over schadevergoeding: in het akkoord staat dat voor aanwijzing van gebieden alle schade op adequate wijze moet zijn geregeld.

Wat de nieuwe verzekering LTO AquaPol betreft, verwacht LNV dat Brussel komende zomer groen licht geeft om de verzekering van de grond te krijgen. Eerder heeft minister Veerman toegezegd dat uit 2002 daterende waterschade op basis van de voorwaarden van de nieuwe verzekering zal worden vergoed. LTO pleitte er in het overleg voor om nu een regeling te treffen, omdat meerdere bedrijven in financiële problemen komen, daar ze meer dan een jaar of wellicht twee op een schadevergoeding moeten wachten. De minister zei hier niets voor te voelen en houdt vast aan de koppeling van beide zaken. Een aparte regeling levert geen tijdswinst op en kan Nederland in het Brusselse traject alleen maar voor de voeten lopen.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)