Provincie Drenthe

GS besluiten van 20 mei

Assen, 20 mei 2003
Persberichtnummer 03-078



18.000 euro voor jonge vrijwilligers en mantelzorg GS hebben ruim 18.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor vijf projecten op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Het gaat om de volgende projecten: Kika Spelweek in Hoogeveen voor een kinderspelweek. Scouting Vries voor een kadertraining. Roots on the Road in Gieten voor de voorbereiding van een muziekevenement in en rond Rolde; de organisatie betrekt hier met name jongere vrijwilligers bij. Stichting Contactpunt Mantelzorg in Hoogeveen voor onder meer voorlichting, opleiding van het vrijwillig kader en acties voor erkenning en herkenning van mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg voor de tweede fase van het 'Drents project voor jonge mantelzorgers'. Deze subsidieronde is in 2002 en 2003 specifiek bedoeld om jongeren te stimuleren vrijwilligerswerk te gaan doen en organisaties voor jonge vrijwilligers aantrekkelijk te maken. Bij mantelzorg gaat het in het bijzonder om ondersteuning, belangenbehartiging en taakverlichting van mantelzorgers. In totaal is hiervoor in 2003 46.000 euro beschikbaar. Mantelzorg is de zorg voor een naaste, meestal gezins- of familielid, die 'vrijwillig' gegeven wordt.

Project zet agrarische jongeren aan tot duurzaamheid Agrarische jongerenorganisaties in Groningen, Fryslân, Drenthe en Flevoland willen jongeren bewust maken van het belang van een duurzame bedrijfsvoering. Jongeren werken vaak nog op het bedrijf van hun ouders, maar zijn wel de ondernemers van de toekomst. Doel van het project is de agrarische bedrijfsvoering in economisch, ecologisch en sociaal opzicht te verbeteren. Gedeputeerde staten hebben ingestemd met een Drentse bijdrage van 13.341 euro.
In Drenthe zullen naar schatting een kleine honderd jonge agrariërs meedoen aan een snel, laagdrempelig onderzoek (quick scan). De resultaten daarvan worden gezien als een nulmeting. Vervolgens worden verscheidene activiteiten georganiseerd, die de jongeren in staat stellen in het bedrijf verbeteringen aan te brengen. Daarbij moet onder meer worden gedacht aan studieclubs en bezoeken aan voorbeeldbedrijven. Aan het eind van het project wordt gevraagd de quick scan nogmaals uit te voeren, waardoor de verbeteringen zichtbaar worden. De verwachting is dat de helft van de deelnemers aan de quick scan daadwerkelijk verbeteringen doorvoert. Ervaringen, die deelnemers opdoen, worden via de media en bijeenkomsten verder verspreid.

Subsidie voor jaarlijks muziekfestival
De Stichting Sterren in Westerveld krijgt 24.500 euro subsidie voor de organisatie van een jaarlijks terugkerend Europees muziekfestival. Het gaat om een bijdrage in het kader van het Europese Leader+ programma in het Drents-Friese Leadergebied. Eerder heeft de provincie al 10.000 euro toegezegd uit het festivalfonds. Plaats van het festival wordt de Brink van Dwingeloo. Er komen vrij toegankelijke buitenoptredens en verscheidene concerten in locaties rond de Brink. Het jaarlijks, in het eerste weekeinde van september terugkerende evenement, is een vervolg op een pilotfestival, dat in 2000 rond de dorpen Diever, Ruinen en Dwingeloo is gehouden. Het festival is gebaseerd op traditionele en authentieke muziek (folk-music). Daarnaast zijn er verschillende andere activiteiten, zoals een muziekmarkt. De verwachting is dat het 'Sterrenfestival' tussen de 5000 en 6000 mensen zal trekken.

Het Hunehuis krijgt geld voor verbouwing en uitbreiding GS hebben ingestemd met een subsidie van in totaal 100.000 euro voor de verhouw van het 'Het Hunehuis' in Darp, gemeente Westerveld, van de vereniging NIVO Natuurvrienden Nederland. Het gaat om 75.000 euro aan Europese Leadergelden en 25.000 euro uit de Tijdelijke Subsidieregeling Plattelands Structuurfonds. De verbouwing van het huis is noodzakelijk, omdat het in een slechte staat van onderhoud verkeert. De verbouwing gaat gepaard met een uitbreiding, waardoor het aantal overnachtingen jaarlijks ongeveer kan verdubbelen tot 14.600 (nu 7000).
De verbouwing vindt plaats op een milieu- en natuurvriendelijke manier, waarbij de oude materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Onderzocht wordt nog of er een grasdak kan worden gerealiseerd, dat warmte vasthoudt en dus energiezuinig is. Het Hunehuis ligt op een knooppunt van nationale en internationale langeafstandswandelpaden. De bedoeling is wandelaars langs objecten van het project Drents Goed te leiden. Het gaat daarbij om kleine ondernemingen en bezienswaardigheden die het Drentse landleven vertegenwoordigen.

Provincie helpt bij duurzame stedelijke ontwikkeling De provincie stelt een Referentiekader Duurzame Stedelijke Ontwikkeling (RDSO) op. Gemeenten kunnen dit gebruiken bij het opstellen van ruimtelijke en stedenbouwkundige plannen, terwijl het kader voor de provincie van nut kan zijn bij het adviseren over dergelijke plannen. Het referentiekader is een digitale vertaling van het 'Nationaal pakket duurzame stedenbouw', aangevuld met Drents beleid dat van invloed is op een duurzame stedelijke ontwikkeling. Het is eenvoudig te raadplegen en bevat adviezen over de thema's water, natuur, ecologie, verkeer, leefbaarheid en energie. Het referentiekader moet voor het einde van het jaar gereed zijn. Daarna worden twee werkateliers gegeven om de gebruiker te informeren en te trainen in het gebruik ervan. GS hebben hiervoor 23.000 euro beschikbaar gesteld. Het Referentiekader Duurzame Stedelijke Ontwikkeling is te zijner tijd voor iedereen digitaal te raadplegen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl