Gemeente Heeze-Leende


Kernteam jeugdhulpverlening formeel opgestart

Problemen thuis, problemen op school, aanrakingen met politie, financiële problemen; allemaal situaties waarmee jongeren in aanraking kunnen komen.

Was het voorheen niet altijd duidelijk bij welke instantie de hulpvraag thuishoorde, vanaf heden worden deze vragen gecoördineerd behandeld. Op korte termijn gaat in Heeze-Leende namelijk het kernteam jeugdhulpverlening formeel van start. Dit team signaleert problemen van jongeren vroegtijdig, probeert de doelgroep op een passende wijze te helpen/ondersteunen èn voorkomt een overlap tussen de diverse hulpverleningsinstanties.

Het kernteam jeugdhulpverlening, bestaande uit vertegenwoordigers van Stichting Maatschappelijk Werk Dommelregio, netwerkinspecteur politie, GGD afdeling jeugd gezondheidszorg, leerplichtambtenaar gemeente Heeze-Leende, stichting Thuiszorg Kempenstreek, Jeugd Preventie Project en Jongerenwerk/opbouwwerk Heeze-Leende, vormt de directe schakel tussen jongeren en hulpverleningsinstanties. Naast het signaleren van problemen en het bieden van een passend hulpaanbod, gaat het kernteam een signaalfunctie vervullen, wat inhoudt dat (veel) voorkomende problematiek onder jongeren en eventuele onvolkomenheden in het hulpaanbod of voorzieningenpatroon aan het licht zullen worden gebracht.

Werkwijze
Elke vertegenwoordiger van het kernteam, maar ook vertegenwoordigers van instellingen en instanties met een signaalfunctie (denk aan onderwijs, huisartsen en vluchtelingenwerk) kunnen problemen van specifieke jongeren, groepen jongeren en andere knelpunten aan de orde stellen. Het kernteam gaat hiertoe werken met aanmeldingsformulieren die ingezameld worden bij het centrale meldpunt Stichting Maatschappelijk Werk Dommelregio. Tijdens periodieke kernteambijeenkomsten worden ingebrachte situaties besproken en op elkaar afgestemd èn wordt er bepaald of het ondernemen van actie al dan niet gewenst/noodzakelijk is. Actie kan dan plaatsvinden vanuit het kernteam of vanuit een andere hulpverleningsinstantie, als blijkt dat eerstgenoemde geen passend aanbod kan leveren.

Operatief
Het kernteam is al enige tijd daadwerkelijk actief. Nu het team formeel van start gaat, worden de betrokkenen uitvoerig geïnformeerd over de werkwijze van het kernteam en zijn de aanmeldingsformulieren bij diverse instanties beschikbaar.
De coördinatie van de werkzaamheden van het kernteam jeugdhulpverlening en het voorzitterschap van de bijeenkomsten vallen onder de regie van Algemeen Maatschappelijk Werk Dommelregio.