Openbaar Ministerie

OM eist 4,5 jaar cel voor bezit wapenarsenaal

---

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij het gerechtshof in Den Haag 4,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de Amsterdammer Mink K. De verdachte had in 1999 een grote partij vuurwapens voorhanden in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man eerder tot 3,5 jaar cel. Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het OM vervolgens in de hoger beroepszaak niet-ontvankelijk. Justitie zou zich namelijk niet hebben gehouden aan de geheimhoudingsplicht over de rol van verdachte als politie-informant. Het OM was het niet met die beslissing eens en legde de zaak aan de Hoge Raad voor. Die besliste dat het hof in Den Haag het hoger beroep zou overdoen.
De politie stuitte op het wapenarsenaal toen zij de Amsterdamse flat binnenging na een klacht van de huismeester over wateroverlast. Er lagen ruim tweehonderd vuurwapens, waaronder automatische pistolen en lasergerichte wapens.
De wapens waren volgens advocaat-generaal Kaptein zo specialistisch dat niet uitgesloten kan worden dat ze voor terroristische doeleinden hadden kunnen worden ingezet. ,,In elk geval heeft verdachte de samenleving willens en wetens in gevaar gebracht door niets te doen tegen de verdere verspreiding van deze vuurwapens'', aldus Kaptein.