De Unie


Getronics: Stroef vervolg onderhandelingen Raam-CA

20 mei 2003 - Bij deze willen wij u informeren over de laatste stand van zaken rondom de onderhandelingen over de Raam-CAO en rondom de recent aangekondigde (nieuwe) reorganisatie.

Beide onderwerpen zijn tijdens onze derde onderhandelingsronde, op 14 mei jongstleden, aan de orde gekomen. Impact van de nieuwe reorganisatie is nog onduidelijk en de vervolg onderhandelingen voor de Raam-CAO verlopen stroef.

Reorganisatie
Op 28 april jongstleden heeft Getronics een aantal maatregelen bekendgemaakt die zijn gericht op het herstellen van de winstgevendheid. Ondermeer zullen wereldwijd 1.000 tot 1.200 banen geschrapt gaan worden, wordt er een re-skilling programma opgezet, waarbij ook het aannemen van 250 jonge academici hoort, en zal een aantal activiteiten geconsolideerd worden, om meer efficiency en effectiviteit te bereiken.

Helaas is de directie van Getronics Nederland op dit moment nog niet in staat de consequenties van de aangekondigde maatregelen voor Nederland inzichtelijk te maken. Wij, als vakorganisaties, betreuren dit zeer, vooral omdat dit wederom leidt tot onzekerheid onder het personeel.
In ieder geval staat als een paal boven water dat er verdere banenreductie in Nederland gaat plaatsvinden. De vakorganisaties hebben de directie gewaarschuwd voor overmatige krimp. De directie is momenteel bezig de plannen concreet te maken en verwacht nog in mei een adviesaanvraag voor de COR gereed te hebben. De directie heeft toegezegd de vakorganisaties over de plannen te zullen informeren, voordat de plannen in de media bekend worden gemaakt.

De Unie heeft aangegeven afspraken te willen maken over de te hanteren ontslagcriteria, over een sociaal plan en over mogelijkheden voor om-, her- en bijscholing. De directie heeft kennis genomen van deze wens.

Onderhandelingen Raam-CAO
De onderhandelingen worden vanuit werkgever gevoerd door Theo Kimmel (Getronics Nederland), Hans Kleiwegt (GIS), Lars Kok (Getronics Nederland) en Jacqueline Niessen (GIS).
De vakorganisaties zijn verheugd te vernemen dat Getronics inmiddels zijn onderhandelingsdelegatie rond heeft. Echter, wij vinden de samenstelling van de delegatie wel erg eenzijdig. Met name zouden we graag ook GBS vertegenwoordigd zien. Volgens de directie is GBS echter voldoende vertegenwoordigd in een voor dit doel ingestelde voorbereidingscommissie.

Tijdens de onderhandelingen heeft de directie van Getronics een toelichting gegeven op hun CAO-voorstellen.

In grote lijnen wil Getronics het volgende:

* Een looptijd van anderhalf jaar (van 1 juli 2003 tot 1 januari 2005)

* De werkingssfeer blijft afhankelijk van het salarisniveau. Verder gaat GHRS uit deze Raam-CAO en wil men diverse overgangsmaatregelen schrappen.

* Getronics wil het aantal collectieve vrije dagen, dat door de werkgever kan worden aangewezen, uitbreiden van 3 naar 6. Tevens stelt Getronics voor het aantal te kopen dagen uit te breiden naar 8 per jaar.

* Ten aanzien van ziekte en arbeidsongeschiktheid heeft Getronics een aantal voorstellen gedaan:
Getronics wil prikkels voor het terugdringen van ziekteverzuim intensiveren, door ook bij de 4de ziekmelding 70% van het loon tijdens 2 wachtdagen door te betalen (i.p.v. 70% tijdens de eerste wachtdag en 100% tijdens de tweede wachtdag)
* Getronics wil het genoemde onder a laten gelden voor het gehele personeel, dus ook voor medewerkers die daar nu buiten vallen (o.a. ex-Wang-medewerkers)
Momenteel heeft ziek/arbeidsongeschikt personeel in principe gedurende 2 jaar een inkomensgarantie van 100%. De nieuwe Wet Verbetering Poortwachter maakt het mogelijk het eerste jaar ziekte (waarbij een medewerker onder de ZiekteWet valt) te verlengen of te verkorten (bijvoorbeeld als werkgever of werknemer onvoldoende inspanning verricht tot reïntegratie). Hierdoor kan de totale periode van de inkomensgarantie van 100% ook langer of korter dan twee jaar worden. Getronics wenst deze periode expliciet te maximaliseren op twee jaar.

* Getronics hecht sterk aan het bestaande systeem van gedifferentieerde en beoordelingsafhankelijke beloning. Getronics heeft nog geen concreet verhogings-percentage genoemd. Wel is Getronics van mening dat de door de vakorganisaties voorgestelde 2,5% te hoog is, gezien de situatie in de ICT.
* Getronics wenst bepalingen, die overbodig geworden zijn vanwege harmonisatie-afspraken, uit de zogenoemde protocollen te schrappen.

* Getronics zal met de medezeggenschap praten over aanpassing van de criteria voor kinderopvang, om een bredere inzet van deze faciliteit mogelijk te maken.

De volgende onderhandelingsronde staat gepland op 28 mei aanstaande. De directie zal voor die tijd een concreet beloningsvoorstel doen. Op 28 mei zal het echte onderhandelen pas beginnen. Tot nu toe hebben vakorganisaties en directie Getronics slechts voorstellen gepresenteerd, zonder nader op elkaars voorstellen in te gaan.

De vakorganisaties zullen de voorstellen van uw werkgever op 26 mei bespreken met de gezamenlijke kaderleden. Het is duidelijk dat er een behoorlijk verschil is tussen de voorstellen die wij, als vakorganisaties, hebben gedaan, en de voorstellen van de directie van Getronics. Met name het punt van ziekte en arbeidsongeschiktheid stuit ons zeer tegen de borst, te meer daar wij tot op heden geen goede analyse van de ziekteverzuimcijfers van Getronics hebben gezien. Ook met de wijze waarop met harmonisatie-afspraken wordt omgegaan in de voorstellen van Getronics baart ons zorgen.

Wij houden u op de hoogte van de voortgang van de onderhandelingen.

Tenslotte wil ik opmerken dat wij op 12 mei jongstleden een mailing hebben gestuurd aan onze leden bij GHRS (in de toekomst: RAET), met betrekking tot de verkoop van GHRS aan NIB Capital. Mocht u werkzaam zijn bij GHRS, maar deze mailing niet hebben ontvangen, dan kunt u dit laten weten via ict@unie.nl. U krijgt deze mailing dan alsnog toegezonden.

Uw onderhandelingsdelegatie,

Babet Hendriks (Bestuurder) en Jans de Groot (Delegatielid)

dinsdag, 20 mei 2003