Partij van de Arbeid

20-05-2003

De tienermoederconferentie van de gemeentefractie van PvdA in Amsterdam in buurthuis Anansi in Zuidoost was een groot succes.

Een grote opkomst, bijna 100 personen, vertegenwoordigers uit allerlei organisaties, een mooie locatie en als allerbelangrijkste: een ruime opkomst jonge moeders met kinderen.

Het doel van deze conferentie was het inventariseren van specifieke problemen van jonge moeders, hierover een notitie schrijven en het zodoende op de politieke agenda plaatsen van deze speciale problematiek.

De inleiding werd verzorgd door Sandra Nieuwenhuis, een jonge moeder, door Sylvie Raap, jonge moeder en oprichtster van Steady (een jonge moeder steunpunt in Rotterdam) en Riet Keller van de dienst Wonen.

Na de inleiding kon men deelnemen aan 3 workshops over: Wonen, Hulpverlening en Leven op de rails. In deze workshops werd gediscussieerd over een aantal stellingen. De voorstellen voor de nieuwe bijstandswet waren een belangrijk onderwerp van gesprek. Wat betekent dit allemaal voor de jonge moeders, doen ze het in Rotterdam anders? Beter?

Na afloop van de workshops kwamen we weer bij elkaar om verslag uit te brengen.

Leven op de rails: de belangrijkste uitkomsten waren het op voorhand inkopen van gesubsidieerde kinderopvang zodat er altijd opvang is als je weer naar school wilt gaan of gaat werken( zoals in Rotterdam ), en het vrijstellen van sollicitatieplicht gedurende het eerste jaar.

Hulpverlening: één centraal punt voor ondersteuning op basis van "empowerment" van de jonge moeders ( we hebben al mi oso es mi kas), Meer aandacht voor schuldhulpverlening en meer samenwerking tussen de verschillende hulpverlenende instanties.

Wonen: een oplossing voor het woningprobleem zou kunnen zijn het toewijzen van tijdelijke woningen van woningcorporaties met als voorbehoud dat alleen de woningen aan het begin van het traject toegewezen kunnen worden i.v.m. de tijdelijkheid van deze oplossing.

De bijeenkomst werd afgesloten door Amma Asante. Zij heeft deze bijeenkomst geïnitieerd en gaat met al deze gegevens een notitie schrijven en daarmee proberen een aantal knelpunten, zoals hierboven beschreven, via de politiek op te lossen.

Informatie over deze bijeenkomst: Amma Asante 0628129797

Amma Asante