Het Nederlandse Rode Kruis

06 mei 2003
Irak: achtergebleven wapentuig maakt slachtoffers onder kinderen

Herstel en bevoorrading

De watervoorziening is nog een probleem

De veiligheidssituatie in Bagdad blijft zorgelijk. Er vallen nog slachtoffers en er wordt nog geplunderd, wat het werk van het Rode Kruis bemoeilijkt. ´s Nachts zijn schoten te horen. Het Rode Kruis brengt water, zuurstof en medische voorraden naar ziekenhuizen. De watervoorziening is nog steeds een probleem: herstelwerkzaamheden zijn aan de gang. Tankwagens blijven wijken waar de waterleiding niet of slecht werkt voorzien van water. Dokters maken melding van een toenemend aantal slachtoffers van achtergebleven wapentuig. Het betreft vooral kinderen.

Op zoek naar familie

Met een satelliet- telefoon bellen met familie

Via het Rode Kruis kunnen Irakezen die het contact met hun familie kwijt zijn, laten weten dat ze nog leven en in orde zijn: de "safe and well" - messages. Ook met satelliettelefoons of met een Rode-Kruisbericht kan men via het Rode Kruis contact zoeken met familie. Op een speciale website kunnen mensen die op zoek zijn naar familie zich registeren: www.familylinks.icrc.org

Waarschuwen voor onontplofte mijnen en andere munitie Het probleem van achtergebleven wapentuig is groot: rond Basra zijn er niet minder dan 30 gebieden die gevaarlijk zijn. Kinderen voetballen er tussen granaten, mijnen en ammunitie. Op 27 april kwamen drie kinderen om toen ze speelden met een granaat. Het Rode Kruis waarschuwt de bevolking tegen achtergebleven wapentuig en heeft het Britse bezettingsleger gevraagd het te verwijderen.

Wederopbouw

Herstel gezondheidszorg is een speerpunt

Het Rode Kruis is al jaren actief in Irak. Het speerpunt van de hulpverlening was en is de gezondheidszorg. Voor de oorlog werden meer dan honderd gezondheidscentra hersteld en opgeknapt. Hoe de situatie nu is, word in kaart gebracht. Dat er veel, erg veel werk te doen is, is echter meer dan duidelijk.

Meer informatie:

* Opsporing en contactherstel

* Website van de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanverenigingen

* Website van het Internationaal Comité van het Rode Kruis