Het Nederlandse Rode Kruis

19 mei 2003
Is het Rode Kruis in Europa voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering en extreem weer?

In februari 1953 vond een grote ramp plaats: de watersnoodramp. Meer dan 1800 mensen vonden de dood. De ramp leidde tot de bouw van de Deltawerken, die moeten voorkomen dat zo´n nachtmerrie ooit nog zal plaatsvinden.

Meer overstromingen
Ondertussen zijn we 50 jaar verder. Het Rode Kruis Klimaatcentrum gebruikt het jaar van de herdenking om naar de toekomst te kijken. Afgelopen zomer troffen overstromingen Frankrijk en Centraal Europa. Afgelopen november waren er overstromingen in het Alpengebied. Deze passen in de trend van een toename van extreme weersituaties die waarschijnlijk het gevolg is van klimaatverandering. Er zullen dus meer overstromingen plaatsvinden.

Leren van elkaar
Op 22 en 23 mei vindt in Delft daarom het symposium Klimaatverandering en extreme weersituaties: Hoe voorbereid is het Rode Kruis in Europa? plaats. Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in de rampenbestrijding. Bij overstromingen worden slachtoffers door het Rode Kruis opgevangen. Rode Kruis-collega´s uit meer dan veertien Europese landen delen tijdens het symposium hun ervaringen op het gebied van onder meer overstromingen met elkaar. Wat kunnen we van elkaar leren? Kunnen we het aan als het aantal overstromingen de komende jaren zal toenemen? Hoe kunnen we onze ´Disaster Preparedness´ (rampenparaatheid) programma´s in Europa versterken? Deze thema´s staan centraal tijdens de twee dagen van het symposium.

Daarnaast worden presentaties gegeven door een aantal wetenschappers waaronder een medewerker van het KNMI, die een beeld zal schetsen van wat we in Europa kunnen verwachten aan extreme weersituaties de komende 50 jaar.

Meer informatie:

* Het Rode Kruis Klimaatcentrum

* Hulp bij rampen