Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-124

Den Haag, 20-05-2003

Wetsvoorstel 'BTW op e-commerce' heft concurrentienadeel Europese aanbieders op

Elektronisch geleverde diensten zullen met ingang van 1 juli 2003 worden belast in het land van consumptie en niet ­ zoals nu vaak het geval is ­ in het land van herkomst. Hiermee verdwijnt het concurrentienadeel dat Europese aanbieders van e-commerce diensten nu ondervinden ten opzichte van aanbieders van buiten de EU. Daar waar aanbieders van buiten de EU hun producten onbelast konden aanbieden, moeten zij nu BTW betalen over hun elektronische diensten die zij in de EU afzetten. De export van elektronische diensten van EU-aanbieders naar afnemers buiten de EU is niet meer belast met Europese BTW. Staatssecretaris Van Eijck heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend bij Tweede Kamer waarin deze Europese richtlijn wordt vastgelegd.

Bij elektronische diensten gaat het om diensten die met behulp van elektronische middelen tegen betaling worden aangeboden, zoals de levering van software en databanken. Tegen de achtergrond van de groei van economische activiteiten langs elektronische weg, stelde de Raad van de Europese Unie op 7 mei 2002 de Richtlijn e-commerce vast. Naast een eenduidige wijze van belasten van elektronische diensten beoogt deze richtlijn concurrentieverstoringen tegen te gaan. Bij de ontwikkeling van de richtlijn is het Nederlandse bedrijfsleven betrokken geweest.

Naast het verleggen van de BTW-heffing naar de afnemende ondernemer van de prestatie, regelt het wetsvoorstel dat er een registratiemogelijkheid komt voor niet-EU-aanbieders die elektronische diensten leveren aan particulieren en niet-ondernemers. De aanbieders kunnen kiezen voor registratie in één lidstaat waar BTW wordt afgedragen voor de gehele EU-omzet, tegen de BTW-tarieven van de lidstaten waar de omzet is behaald. Deze lidstaat van registratie moet daarna de BTW-opbrengst verdelen over de lidstaten waar de omzet is gehaald.

De gevolgen van het wetsvoorstel kunnen in een schema worden samengevat:

Afnemer

Aanbieder in de EU

Aanbieder buiten de EU

wetsvoorstel

Huidige situatie

wetsvoorstel

Huidige situatie

In de EU gevestigde ondernemer

BTW verschuldigd in de lidstaat van de afnemer (heffing verlegd naar afnemer, tenzij dienstverrichter in dezelfde lidstaat is gevestigd)

BTW verschuldigd in de lidstaat van de aanbieder

BTW verschuldigd in de lidstaat van de afnemer (heffing verlegd naar afnemer)

Geen BTW-heffing

In de EU gevestigde niet-ondernemer

BTW verschuldigd in lidstaat van aanbieder

BTW verschuldigd in lidstaat van aanbieder

BTW verschuldigd in lidstaat van de afnemer; betaling in de lidstaat van registratie (bijzondere regeling)

Geen BTW-heffing

Buiten de EU gevestigde afnemer (ondernemers en niet-ondernemers)

Geen BTW-heffing

BTW verschuldigd in lidstaat van aanbieder

Geen BTW-heffing

Geen BTW-heffing