Kamer van Koophandel Friesland

Persbericht

Kamer van Koophandel Friesland maakt 100.000-ste dossier

Vandaag is bij de Kamer van Koophandel Friesland het 100.000-ste dossier opgemaakt. Het gaat om een inschrijving van Rikus Sinnema (45) uit Berlikum die de BV Sinnema Ruimtelijke Ontwikkeling en Vastgoed BV kwam inschrijven.

Vanaf de start van het handelsregister in 1921 zijn alle ondernemingen die zich registreren voorzien van een inschrijfnummer. Dit inschrijfnummer is gekoppeld aan de onderneming. Bij opheffing van de onderneming verdwijnt het nummer uit het register. Dit verklaart waarom momenteel in Fryslân van de 100.000 dossiers er circa 35.000 aan actieve ondernemingen zijn gekoppeld.

De snelheid waarmee nieuwe dossiers worden aangemaakt neemt steeds verder toe. Dossier nummer 1 werd in 1921 uitgegeven, nummer 50.000 in 1983; nummer 90.000 in 2001 en nu is dus nummer 100.000 aangemaakt. Vanaf 1997 worden ook van Verenigingen en Stichtingen dossiers aangemaakt, die in deze telling worden meegenomen. Sinds dossiernummer 90.000 zijn bij de Kamer van Koophandel Friesland geen papieren, maar uitsluitend elektronische dossiers meer gemaakt. Vorig najaar is begonnen met het digitaliseren van de oudere dossiers. Deze operatie gaat nog tot en met de zomer van 2003 duren. Inmiddels zijn ruim 20.000 dossiers gescand. Goed voor ruim 647.000 elektronische pagina's.

Als de inhoud van alle dossiers zijn gescand gaat de Kamer uitsluitend nog werken met elektronische dossiers. Dat betekent dat alle inschrijvingsformulieren, contracten, jaarstukken etc. gescand en digitaal opgeslagen zijn. Hierdoor zijn gegevens sneller bereikbaar en direct beschikbaar. Hiermee wordt de elektronische openbaarheid van het register verder gerealiseerd. Nu reeds zijn jaarstukken via internet te raadplegen en uittreksels elektronisch op te vragen. Op termijn is de verwachting dat klanten zich ook via internet kunnen inschrijven en mutaties toeleveren. In verband met het bewaken van de rechtszekerheid moeten klanten die zich willen inschrijven voorlopig nog wel persoonlijk legitimeren.

Rikus Sinnema was nogal verrast dat zijn BV het 100.00-ste dossier vormt. Sinnema is twee jaar ondernemer en heeft een aantal BV's op het gebied van detachering, advies en projectontwikkeling. Hij ontving uit handen van directeur Eric Jansen van de Kamer van Koophandel een boeket bloemen, een slagroomtaart en een pakket voorlichtingsproducten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Jansen, directeur van de Kamer van Koophandel, telefoon (058) 2954321 of bij Rikus Sinnema, telefoon 06-51110108

Bij de foto: Eric Jansen (r) overhandigt Rikus Sinnema een taart. Foto: S. Weiland